Βιντεοπαιχνίδια τρόμου για κάθε γούστο και κονσόλα

by Αντώνης Κατσαρός

Ο τρόμος και τα βιντεοπαιχνίδια είναι έννοιες αλληλένδετες. Εκεί έξω υπάρχουν εκατοντάδες βιντεοπαιχνίδια που βασίζονταν στο στοιχείο του τρόμου, όμως δεν είναι πολλά αυτά που έχουν καταφέρει να φτάσουν στην απόλυτη επιτυχία. Επιτυχία που δεν είναι άλλη από το να καταφέρουν να μας πετάξουν από την καρέκλα μας. Συνήθως αυτό γίνεται μέσω της ατμόσφαιρας που καταφέρνουν να δημιουργούν και της πλοκής που έχουν. Σας παραθέτουμε τα καλύτερα από αυτά, κατά την προσωπική μου άποψη, ενώ σίγουρα υπάρχουν και πολλά άλλα που δεν έχω καταφέρει να παίξω (ή δεν έχω ανακαλύψει). Μία μοναδική λίστα, που σας προκαλούμε να εξερευνήσετε!

Η λίστα είναι αλφαβητική:

Alan Wake

Release Date: 2010
Systems: Xbox 360, PC
Developer: Remedy Entertainment
Publisher: Remedy Entertainment

Τη λίστα μας ανοίγει ο ένας και μοναδικός Alan Wake. Ένα survival horror game στα πλαίσια του Silent Hill. Ο συγγραφέας πρωταγωνιστής μας (ταυτιστήκαμε αμέσως) συλλαμβάνεται από την πλοκή των ίδιων του των δημιουργιών! Κάθε εχθρό που αντιμετωπίζει, είναι μέρος των δημιουργιών του και κομμάτια της ζωής του. Ένα ψυχολογικό θρίλερ το οποίο θα ζήλευαν μέχρι και οι μετρ του είδους στο Χόλιγουντ. Ένα σκοτεινό ταξίδι σε μέρη που τα δεν συναντούμε συχνά σε βιντεοπαιχνίδια, ενώ υπάρχει και συνέχεια, με το Alan Wake’s American Nightmare.

Alone In The Dark

Release Date: 1992
Systems: PC, PlayStation
Developer: Infogrames
Publisher: Infogrames

Και εγένετo Survival Horror Games! Το Alone in the Dark κυκλοφόρησε το 1992 και ήταν το πρώτο παιχνίδι τρίτου προσώπου που συνδύαζε horror και adventure και φυσικά ήταν ο εμπνευστής αρκετών survival horror παιχνιδιών που ακολούθησαν στο μέλλον. Η ιστορία του τοποθετείται στο 1925, όπου αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Έντουαρντ Κάρνμπι, ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ ή της Έμιλι Χάρτγουντ, μίας αντικέρ η οποία είναι η ανιψιά του ιδιοκτήτη του μεγάρου, στο οποίο διαδραματίζεται η πλοκή. Η αυτοκτονία του θείου φέρνει τους δύο ήρωες στο μέγαρο για να ερευνήσουν την υπόθεση. Μία σκοτεινή ιστορία, τρομακτική (για την εποχή του, αλλά νομίζω πως και σήμερα θα ξαφνιάσει μερικούς) με πλάσματα βγαλμένα από τον κόσμο του Λάβκραφτ. Έπος!

Amnesia: The Dark Descent

Release Date: 2010
Systems: PS4, PC
Developer: Frictional Games
Publisher: Frictional Games

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά παιχνίδια που μπορεί να παίξει και κάποιος που δεν είναι… μυημένος στα adventure games, αφού στο Amnesia συναντάς απλούς γρίφους. Παρόλα αυτά η ανατριχίλες που προσφέρει δεν έχουν προηγούμενο. Το Amnesia προσφέρει μία καλοδουλεμένη ιστορία ψυχολογικού τρόμου που θα σας κάνει να πεταχτείτε αρκετές φορές από την καρέκλα σας. Ιδιαίτερα αν κλείσετε τα φώτα και αυξήσετε την ένταση του ήχου, όπως σας προτρέπει και το ίδιο το παιχνίδι στην εισαγωγική του οθόνη…

Amnesia: A Machine For Pigs

Release Date: 2013
Systems: PS4, PC
Developer: The Chinese Room
Publisher: Frictional Games

Τρία χρόνια μετά το πρώτο Amnesia, ήρθε το δεύτερο με τίτλο A Machine For Pigs. Η αλήθεια ήταν πως όταν είχα ακούσει τον τίτλο και πριν διαβάσω ή δω οτιδήποτε σχετικό με το παιχνίδι, δεν με είχε ενθουσιάσει. Πίστεψα πως η αλλαγή της εταιρείας developer και η επιτυχία που είχε ο πρώτος τίτλος, άλλαξαν το παιχνίδι σε κάτι που θα ανέβαζε τις… πωλήσεις. Πόσο λάθος είχα! Το Machine For Pigs συνεχίζει στην ίδια εφιαλτική ατμόσφαιρα, προσφέρει μία απίστευτη ιστορία που σε οδηγεί από ένα Βικτωριανό μέγαρο μέχρι τα σπλάχνα της γης!

Fatal Frame

Release Date: 2001
Systems: PS3, Xbox
Developer: Tecmo
Publisher: Tecmo

Ο Ιαπωνικός τρόμος βρήκε τον εκφραστή του στο Fatal Frame! Το παιχνίδι τοποθετείται στην Ιαπωνία του 1980 και η πλοκή του δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από ανάλογες ταινίες τρόμου της ασιατικής κουλτούρας. Εμείς αναλαμβάνουμε τον ρόλο της νεαρής Μίκου, η οποία πηγαίνει στην έπαυλη Χιμούρο για να ξεσκεπάσει την εξαφάνιση του αδερφού της. Μοναδικό της όπλο μία… κάμερα! Το υπερφυσικό κάνει παντού την εμφάνισή του, μέσα από την κάμερα της Μίκου και αγαπήθηκε από τους φίλους του Survival Horror. Κλειστοφοβικό περιβάλλον, εφιαλτική μουσική και υπερκόσμιοι εχθροί. Ένα παιχνίδι που σε βυθίζει από το πρώτο λεπτό στην ατμόσφαιρα του.

Little Nightmares

Release Date: 2017
Systems: PS4, Xbox One, PC
Publisher: Bandai Namco Entertainment
Developer: Tarsier Studios

Αν και είχα σκοπό να μείνω σε αποκλειστικά adventure παιχνίδια, το Little Nightmares με… έσπασε και το πρόσθεσα. Το platform αυτό ζωντανεύει τους παιδικούς εφιάλτες και παίζοντας με τις φωτεινές και σκοτεινές πλευρές του. Ένα μικρό κορίτσι βρίσκεται σε έναν αφιλόξενο κόσμο με τους εχθρούς να… καλπάζουν γύρω του. Πολύ φαντασία από τους δημιουργούς, σε ένα παιχνίδι που είναι από τις καλύτερες οπτικοακουστικές εμπειρίες που μπορούμε να συναντήσουμε σε ένα παιχνίδι. Ίσως το μόνο αρνητικό του να είναι η μικρή του διάρκεια, παρόλα αυτά έχουμε να κάνουμε με μία μοναδική εμπειρία μέσα σε έναν… εφιάλτη!

Resident Evil 1-4

Release Date: 1996
Systems: PC, Nintendo DS, NES, GameCube, PSP, Wii, PS
Developer: Capcom
Publisher: Capcom

Η επιτομή των Survival Horror Games και ότι καλύτερο έχουμε να κάνουμε σε παιχνίδια με… ζόμπι! Στα πρώτα τέσσερα Resident Evil παιχνίδια η λογική είναι πάνω-κάτω η ίδια. Μας πετάνε μέσα σε αυτό με ένα όπλο στο χέρι και μας εύχονται «καλή επιτυχία». Αλλά η ιστορία δεν περιλαμβάνει απλά πυροβολισμούς και όσους περισσότερους σκοτώσουμε. Υπάρχει πλοκή, χτίζεται ατμόσφαιρα, μυστηριώδης ήχους και σε κάνει να εύχεσαι να μην τρέχεις προς την λάθος κατεύθυνση του διαδρόμου… Τα τέρατα που αντιμετωπίζεις είναι αποτέλεσμα ενός.. ιού (μακριά από εμάς) που δημιουργεί απάνθρωπα όντα. Αχ αυτή η Umbrella…

Resident Evil 7: Biohazard

Release Date: 2017
Systems: PS4, PSVR, Xbox One, PC
Developer: Capcom
Publisher: Capcom

Το Biohazard μπορεί μην επιστρέφει στα πρώτα Resident Evil (κάτι που δεν περιμένουμε να γίνει ποτέ, πέρα των επανεκδόσεων), όμως επιστρέφει στον… τρόμο! Η ιστορία ακολουθεί τον Ήθαν Γουίντερς ο οποίος αναζητά την σύζυγό του, Μία. Οδηγείται σε έναν οικισμό όπου κατοικεί η όχι και τόσο… λογική οικογένεια των Μπέικερ. Ο χαρακτήρας μας χρησιμοποιεί όπλα και άλλα… υλικά στις μάχες που τον περιμένουν, ενώ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού καλείται να επιλύσει διάφορους γρίφους.

Όπως είπαμε, το RE7, σε αντίθεση με το στοιχείο της δράσης που υπερτερεί στα 5 και 6, εστιάζει στο στοιχείο του τρόμου και της εξερεύνησης που προϋπήρχε στα πρώτα παιχνίδια της σειράς. Είναι επίσης από τα πρώτα παιχνίδια που χρησιμοποιήθηκε το VR και ήταν μία εκπληκτική εμπειρία! Δεν πήρε άδικα τον τίτλο του καλύτερου παιχνιδιού τρόμου για το 2018!

Silent Hill 1-4

Release Date: 1999
Systems: PS, Xbox, PC
Developer: Konami
Publisher: Konami

Αν τα Resident Evil ήταν η επιτομή των Survival Horror, τα Silent Evil είναι η επιτομή του τρόμου! Η σειρά πρωτοεμφανίστηκε το 1999 από την Konami και κατάφερε να συνδυάσει καινοτόμες ιδέες, χτίζοντας μια πόλη βυθισμένη στην ομίχλη, η οποία μαγνήτιζε τον παίκτη. Τα τέσσερα αυτά παιχνίδια έχουν λατρευτεί από πλήθος gamers. Το Silent Hill 2, ιδιαίτερα, θεωρείται ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών, με την βαριά ατμόσφαιρα, το ιδιοφυές σενάριο και τα τέρατα τα οποία ακόμα και τώρα προκαλούν τρόμο. Η δημιουργία της αναπάντεχης έκπληξης, με τον εγκλωβισμό σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, όπου κυριαρχούν αιμοβόρα τέρατα, η ατμοσφαιρική μουσική, μέχρι και ο ήχος του ραδιοφώνου για τον εντοπισμό αυτών των τεράτων, είναι στοιχεία που σου μένουν χαραγμένα για πάντα στο μυαλό!

Soma

Release Date: 2015
Systems: PS4, Xbox One, PC
Developer: Frictional Games
Publisher: Frictional Games

H Frictional Games επανέρχεται αρκετά χρόνια μετά τα Amnesia, με έναν νέο εφιάλτη: Το Sοma. Σε αυτό αναλαμβάνουμε τον ρόλο του Σάιμον Τζάρετ, που μετά από ένα τροχαίο στο οποίο χάνει τη φίλη του, Άσλεϊ, και του προκαλεί μία μόνιμη εγκεφαλική ζημιά και ακατάπαυστη κρανιακή αιμορραγία. Πέφτει στα χέρια δύο επιστημόνων, του Ντέιβιντ Μούνσι και του Πολ Μπεργκ, οι οποίοι του προσφέρουν μία επαναστατική (αλλά πειραματική) μέθοδο αναδημιουργίας του εγκεφάλου. Όμως τα πράγματα παίρνουν μία περίεργη και τρομακτική τροπή, σε ένα από τα πιο καλογραμμένα σεναριακά παιχνίδια, με βάθος που δεν έχουμε ξαναδεί σε παιχνίδι του είδους. Άριστο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα με μια βαριά, αποπνικτική ατμόσφαιρα για γερά νεύρα.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά