Βρυκόλακες από μελάνι

by Ηλίας Τσιάρας

Μπορεί το Halloween να πέρασε και μαζί του να έφυγαν από το προσκήνιο τα βαμπίρ, οι λυκάνθρωποι, και τα φαντάσματα αλλά, για εμάς εδώ στη nyctophilia, τα πλάσματα της νύχτας είναι πάντα η αγαπημένη μας ενασχόληση και οι πρωταγωνιστές των ενδιαφερόντων μας.

Στο παρόν άρθρο θα σας παρουσιάσω μερικά από τα πλέον διάσημα βαμπίρ της 9ης Τέχνης. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, η συγκεκριμένη λίστα είναι τεράστια, και για τον λόγο αυτό επέλεξα να δώσω έμφαση σε χαρακτήρες που οι δημιουργοί τους σκόπιμα τους έπλασαν ως βρυκόλακες, μιας και ως γνωστόν, ο χώρος των κόμικς βρίθει από εναλλακτικά σύμπαντα και διαφοροποιημένες εκδοχές γνωστών ηρώων. Εξοπλιστείτε με αγιασμούς και παλούκια (όχι σκόρδα, τζάμπα θα βρομάμε), και ελάτε να γνωρίσουμε τους αιμοβόρους κατοίκους του κόσμου των κόμικς.

Vampirella (Ιούλιος 1969)

Ίσως η πιο iconic ενσάρκωση του θηλυκού vampire στο μέσο, η Vampirella είναι μια εξωγήινη κάτοικος του πλανήτη Drakulon, η οποία έφτασε στη Γη μέσω ενός Αμερικανικού διαστημικού σκάφους, προκειμένου να σώσει τον λαό της από τον αφανισμό. Διαθέτει ένα ζευγάρι μεμβρανωδών φτερών (‘φυτρώνουν’ στην πλάτη της όποτε τα χρειάζεται), έχει υπερφυσική δύναμη, μπορεί να υπνωτίζει με το βλέμμα και τη φωνή της, και να μεταμορφώνεται σε νυχτερίδα, ενώ δεν έχει τις τυπικές αδυναμίες των βρυκολάκων.

Δημιούργημα των Forrest J. Ackerman και Trina Robbins, η Vampirella έχει περάσει πολλές δυσκολίες στην εκδοτική της ιστορία, αλλάζοντας -ούτε λίγο ούτε πολύ- τρεις διαφορετικές εταιρείες (Warren Publishing [1969-1983], Harris Publications [1988-2007] και Dynamite Entertainment [2010-σήμερα]). Όπως είναι προφανές και από το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους, δια χειρός του θρυλικού Frank Frazetta, η εν λόγω σειρά ακροβατούσε μεταξύ τρόμου και ερωτισμού.

Morbius (Οκτώβριος 1971)

Περνάμε στον δεύτερο καλεσμένο μας, τον συμπατριώτη μας Michael Morbius, πιο γνωστό ως The Living Vampire. Πνευματικό παιδί των Roy Thomas και Gil Kane, ο Morbius είναι ένας από τους πολυάριθμους, και άκρως επικίνδυνους, αντιπάλους του φιλικού Spider-Man της γειτονιάς μας. Κορυφαίος βιολόγος και βιοχημικός, με βραβείο Νόμπελ παρακαλώ, ο Dr. Morbius γεννήθηκε με μια σπάνια ασθένεια του αίματος, μια ασθένεια που τον έκανε στόχο κακεντρεχών σχολίων και πειραγμάτων. Πειραματιζόμενος με DNA από νυχτερίδες βαμπίρ προκειμένου να γίνει ‘κανονικός’, δεν άργησε να γίνει το κακό. Πέρα από τις υπεράνθρωπες αισθήσεις, δύναμη και ταχύτητα που τον διακρίνουν, αναρρώνει πολύ γρήγορα από τραυματισμούς, μπορεί να υπνωτίζει τα θύματά του, αλλά και να πετάει. Αν και ούτε αυτός έχει κάποιο πρόβλημα με σκόρδα, σταυρούς κτλ, το ηλιακό φως τού προκαλεί σοβαρά εγκαύματα. Το 2021 αναμένεται να κυκλοφορήσει και ταινία με πρωταγωνιστή τον Morbius, με τον Jared Leto να ενσαρκώνει τον ζωντανό βρυκόλακα.

Blade (Ιούλιος 1973)

Αν είστε γεννημένοι πριν από το 1990, σίγουρα γνωρίζετε το εύηχο όνομα Blade και το έχετε ταυτίσει με τον αγαπημένο Wesley Snipes. Ο Daywaker, όπως είναι γνωστός στους κόλπους των vampire, είναι μια ιδέα των Marv Wolfman και Gene Colan και αρχικά δημιουργήθηκε ως ένας ανταγωνιστής του τρομερού Dracula. Δεν πρόκειται για έναν πραγματικό βρυκόλακα αλλά για dhampir, ένωση ανθρώπου-βρυκόλακα, που γεννήθηκε διαφορετικός όταν η μητέρα του δέχτηκε θανάσιμη επίθεση από ένα βαμπίρ κατά τον τοκετό.

Αν και αρχικά η μοναδική του υπερδύναμη ήταν πως είχε ανοσία στο δάγκωμα των βαμπίρ, όπως επίσης και στο υπνωτιστικό τους βλέμμα, στη συνέχεια απέκτησε όλες τις δυνάμεις των βρυκολάκων, όμως καμία από τις αδυναμίες τους, όταν τον δάγκωσε ο Morbius. Εξαίρετος στη μάχη σώμα με σώμα και με βαθύτατες γνώσεις περί vampires και διαφόρων υπερφυσικών πλασμάτων, ο Blade είναι θανάσιμος κυνηγός απέθαντων τεράτων.   

Jubilee (Μάιος 1989)  

Μια μικρή παρασπονδία στη λίστα, η έφηβη X-(Wo)Man που φαντάστηκαν οι ανυπέρβλητοι Chri Claremont και Marc Silvestri, δεν γεννήθηκε βρυκόλακας. Είπαμε, και μεταλλαγμένη και βαμπίρ πάει πολύ! Εντούτοις, βρίσκεται εδώ γιατί η μεταμόρφωσή της προέκυψε μετά από ένα εκτενές story arc (Curse of the Mutants), και για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι του χαρακτήρα της.

Όταν τη δάγκωσε ο Xarus, ο γιος του ίδιου του Dracula, η νεαρή Jubilee απέκτησε τις κλασικές σωματικές υπερδυνάμεις των vampires συν τη δυνατότητα να παίρνει τη μορφή καπνού. Πρόσφατα, με τη βοήθεια της παντοδύναμης Phoenix Force, έγινε και πάλι η γνωστή μεταλλαγμένη που εκτοξεύει ενεργειακές ριπές από τα ακροδάχτυλά της.

Cassidy (Απρίλιος 1995)

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για πιο hardcore καταστάσεις. Ο λόγος για τον Proinsias Cassidy, πρωταγωνιστική φιγούρα στο διαβόητο, βλάσφημο αριστούργημα των Garnth Ennis και Steve Dillon (βραβευμένο με Eisner, παρακαλώ), το γνωστό πλέον και από την τηλεοπτική του μεταφορά Preacher.

Ο Cassidy γεννήθηκε στην Ιρλανδία το 1900 και έγινε βρυκόλακας όταν μια νύχτα που κοιμήθηκαν με τον αδελφό του κοντά σ’ έναν βάλτο, τον δάγκωσε ένα θηλυκό βαμπίρ. Είναι αυτό που λέμε λαϊκά ‘σκληρός καριόλης’, πάντα έτοιμος να μπλέξει σε καυγά με το φιλαράκι του τον Jesse Custer και, γιατί όχι, να ξεσκίσει και κάνα δυο λαιμούς. Το γράφει και στο οπισθόφυλλο: Συνίσταται για αναγνώστες άνω των 16 ετών.     

Purgatori (Οκτώβριος 1994)

Last but definitely not least, η προσωπική μου αγαπημένη, η αφορμή που έμαθα τους λατρεμένους μου Iced Earth. Γεννημένη ως Sakkara στην Αλεξάνδρεια της Αρχαίας Αιγύπτου, η νεαρή σκλάβα δέχτηκε το ματωμένο φιλί του Rath, ενός αρχαίου Κέλτη βρυκόλακα, προκειμένου να πάρει εκδίκηση. Προικισμένη με το χάρισμα της τρομερής blood magic (πέρα, φυσικά, από τις υπόλοιπες τυπικές υπερδυνάμεις του είδους της), η Purgatori πολύ γρήγορα έγινε η Βασίλισσα όλων των vampires, μια πραγματική ημίθεα, χάρη και στο αίμα των Έκπτωτων Αγγέλων που ρέει μέσα της. Είναι δημιούργημα του σεναριογράφου Brian Pulido και του σκιτσογράφου Steven Hughes, όπως και οι περισσότεροι (αντί)ήρωες των μοναδικών Chaos! Comics.

Όπως προανέφερα, η παραπάνω λίστα είναι εντελώς ενδεικτική και προσωπική. Άφησα απ` έξω κάποιες θρυλικές μορφές, όπως η Durham Red (2000 AD), τον ίδιο τον Dracula της Marvel με την περιβόητη σειρά Tomb of Dracula, τη Mother One των Wetworks, την Chastity-‘φίλη’ της Purgatori, το ενεργειακό βαμπίρ-πτεροδάκτυλο Sauron, τον Skinner Sweet, πρωταγωνιστή του American Vampire του Stephen King και, φυσικά, τον Angel, τον έρωτα της βαμπιροκυνηγού Buffy αλλά και άλλους, από τα manga (Alucard ή πιο σωστά Arucard, D κτλ). Και εννοείται δεκάδες παραλλαγές γνωστών χαρακτήρων, όπως ο Batman, Spider-Man, o Man-Bat, η Poison Ivy και πάρα πολλοί άλλοι που σε κάποιο παράλληλο σύμπαν είναι βρυκόλακες.

Πριν σας αφήσω, αξίζει να σημειωθεί για την ιστορία πως η πρώτη εμφάνιση vampire στην 9η Τέχνη πραγματοποιήθηκε το μακρινό 1935, στην πρώτη εμφάνιση του Doctor Occult (New Fun Comics #6), κατά πολλούς τον μακροβιότερο ήρωα κόμικ που βρίσκεται ακόμα σε κυκλοφορία.

Εάν σας άρεσε όσα αναφέρθηκαν στις προηγούμενες σειρές, πείτε το. Ίσως την επόμενη φορά να ξαναβρεθούμε σε μια άλλη, εξίσου ενδιαφέρουσα γωνιά του πολύχρωμου κόσμου των comics.

Βιβλιογραφία

Pulido, B. & Balent, J. (Μάιος 1996) Purgatori #1. Chaos! Comics
Ennis, G. & Dillon, S. (Απρίλιος 1995) Preacher: Book One. Vertigo
cbr.com
en.wikipedia.org
pastemagazine.com

Cover art: Εξώφυλλο του House of Mystery #290, από τον Joe Kubert

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά