Κριτική: “Η Γη των Αμόλυντων – Τριάδα” του Βαγγέλη Ιωσηφίδη

by Αργυρώ Χαρίτου

Όταν είδα το εξώφυλλο του βιβλίου, έδωσα νοερά συγχαρητήρια στον δημιουργό, γιατί δημιούργησε κάτι τελείως διαφορετικό απ’ όσα κυκλοφορούν, με υπέροχη αρμονία χρωμάτων που ξεχωρίζει από τα βιβλία της κατηγορίας του. Έπειτα, ήταν και ο τίτλος. «Η Γη των Αμόλυντων». Αμόλυντος, μια λέξη που σπάνια πλέον συναντάμε σ’ ένα σύγχρονο λογοτεχνικό βιβλίο.

Ποιοι είναι οι «Αμόλυντοι» εδώ και γιατί επιλέχθηκε ως τίτλος του βιβλίου; Αν και πολλά στοιχεία τους δεν μας αποκαλύφθηκαν σε αυτό το πρώτο βιβλίο της σειράς, οι Αμόλυντοι ειναι άτομα που άφησαν μαγικά αντικείμενα στον κόσμο που ζουν οι ήρωές μας. Όσον αφορά τώρα το βιβλίο, η “Γη των Αμόλυντων” είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας όπου συναντάμε μάγους, τα στοιχεία της φύσης, μάχες, βασίλεια, τους «Αμόλυντους»  και ένα τέλος που δίνει πολλές υποσχέσεις. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η ιστορία ξεκινάει με τρεις φίλους, οι οποίοι εθελοντικά ακολουθούν μια μάγισσα, την Αλύσσα, όταν εκείνη σώζει το χωριό τους από βέβαιο θάνατο. Φεύγοντας από το μέρος όπου μεγάλωσαν και μένοντας μαζί της, η μάγισσα ξεκινά να τους μαθαίνει πώς να διαχειρίζονται τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους. Στον κόσμο του συγγραφέα η μαγεία και η δύναμη για να την κατακτήσεις βρίσκεται μέσα στους ήρωες, κάτι που μου άρεσε.

Οι τρεις ήρωές μας, ο Κάυλ, η Λίβυ και ο Ντάρον, όλοι τους έφηβοι, δέχονται με χαρά και σεβασμό τα μαθήματά της. Τρία νεαρά παιδιά, εκτός από τη μαγεία στην οποία εκπαιδεύονται, ανακαλύπτουν τα όριά τους, τα αισθήματά τους, την υπόστασή τους, τον ίδιο τους τον εαυτό. Ο κάθε χαρακτήρας είναι διαφορετικός, με αποτέλεσμα να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον όπως οι εποχές τον χρόνο.

Η ιστορία μάς παρουσιάζεται κυρίως μέσα από τα μάτια του Κάυλ και πιο σπάνια από τους άλλους δυο πρωταγωνιστές. Θα ήθελα όμως να έβλεπα και την οπτική της Αλύσσα ή λίγες ακόμα αποκαλύψεις για τον εαυτό της, το παρελθόν της ή πώς την έβλεπε ο Κάυλ μέσα από τα μάτια του.

Ο τρόπος που τους διδάσκει τη μαγεία είναι τόσο φυσικός, μέσα από τη γραφή του, που δένει με την ιστορία αμέσως. Κατά την πραγματοποίηση του μαγικού αναφέρουν συγκεκριμένες μοναδικές λέξεις, κάτι που συμβαίνει και με τις εποχές του κόσμου όπου ζουν. Ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει μια δική του γλώσσα που ταξιδεύει τον αναγνώστη σ’ εκείνα τα μέρη και τον τοποθετεί μέσα στην πλοκή της ιστορίας.

Ο κόσμος που βρισκόμαστε είναι δημιούργημα του συγγραφέα, με τις δικές του πόλεις και εποχές. Μου άρεσαν πολύ τα βασίλεια και οι διαφορετικοί άνθρωποι, η ιδιαιτερότητα στη γλώσσα κάθε λαού. Αν και σε πολλά σημεία έχουμε εξηγήσεις για τις πόλεις θα ήθελα, μέσα από τα μάτια των παιδιών, να μας παρουσιάσει ο συγγραφέας πώς βιώνουν αυτή την πρώτη επαφή με άλλους λαούς, και όχι μέσα από τις συμβουλές της μάγισσας.

Η γραφή του απλή, όχι βαρύγδουπη. Τα κεφάλαια μικρά, χορταστικά, με συνεχόμενη ροή και εξέλιξη της ιστορίας. Δεν κούραζε καθόλου σε κανένα σημείο, με αποτέλεσμα ο  αναγνώστης να χάνεται στην ιστορία και να την απολαμβάνει. Οι περιγραφές ήταν τόσες όσες χρειαζόταν, ώστε να μην κουράσουν, αλλά να προσφέρουν τις απαραίτητες εικόνες για να ταξιδέψει κανείς μέσα στην ιστορία.

Η αφήγηση, πέρα από την εκπαίδευση των μάγων, μας δείχνει τις μάχες που πρέπει να δώσουν τα νεαρά παιδιά, τις δοκιμασίες που θα έπρεπε να περάσουν, τα βλέμματα θαυμασμού ή μίσους που θ’ αντικρίσουν από τους μη γνώστες της μαγείας, τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν. Έχουν πολλά να μάθουν και πολλά ν’ αντιμετωπίσουν, όμως η Αλύσσα, σαν άγρυπνος φρουρός, βρίσκεται δίπλα τους για να τους στηρίζει.

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς «Η Γη των Αμόλυντων» γνωρίζουμε μια παρέα τριών φίλων που ξεκινούν ως έφηβοι, χωρίς  να έχουν αντιμετωπίσει τίποτα δύσκολο στη ζωή τους, και καταλήγουν στο τέλος δεινοί μάγοι, επιλέγοντας μόνοι τους το πώς θα συνεχίσουν τη ζωή τους. Ωριμάζουν μέσα από τις αντίξοες συνθήκες που ζουν και μαθαίνουν ότι όλα τα πράγματα έχουν ένα αντίτιμο. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται απ’ όλες τις ηλικίες, θα το πρότεινα σίγουρα και σε νεαρές ηλικίες που αναζητούν τον εαυτό τους. Η ιστορία θα βοηθήσει ιδιαίτερα τους νεαρούς αναγνώστες ν’ ανακαλύψουν, μέσα από το ψυχογράφημα των ηρώων, τον δικό τους εαυτό. Ήδη περιμένουμε τη συνέχεια της σειράς με ανυπομονησία.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά