Δέκα ιδιαίτερα βιβλία τρόμου που ζήτησα από τον Άγιο Βασίλη

by Γιώργος Σκαγιάκος

Άγιε Βασίλη,

δεν πρόκειται να υποστηρίξω ότι ήμουν καλό παιδί γιατί δεν είμαι καν παιδί. Εντάξει, εντάξει! Η καρδιά μετράει αλλά μην δουλευόμαστε τώρα και μεταξύ μας.
Δεν πρόκειται να δικαιολογηθώ καν γιατί δεν υπάκουσα στα κελεύσματα των γονιών μου. Ας μην κοροϊδευόμαστε: οι γονείς μου έχουν αντικατασταθεί από τη σύζυγό μου. Δεν θα συμπληρώσω “δυστυχώς”, γιατί μάλλον επιβαρύνω τη θέση μου, οπότε θα μπω απευθείας στο ψητό. Ο λόγος που σου γράφω είναι ένα κοινότοπο θέμα και αφορά στα δώρα που θα ήθελα από σένα στα πλαίσια αυτού του πνεύματος (των Χριστουγέννων ντε!), μιας και γιορτές έρχονται.
Επειδή τα χρόνια πέρασαν και σαν αποτέλεσμα ούτε “καλό” μπορώ να είμαι, αλλά ούτε και “παιδί”, θα ήθελα από εσένα να δώσεις το καλό παράδειγμα και να γίνεις εσύ το καλό παιδί που όλοι θέλουμε να έχουμε για κολλητό. Έτσι σου ζητάω στα ίσια, χωρίς υπεκφυγές και περιστροφές, να στείλεις σε όλα τα καλά που δεν γίνεται να είναι καλά, αλλά και στα παιδιά που δεν μπορούν να είναι παιδιά κάτι από τα παρακάτω αντικείμενα λατρείας – όχι, ρε παιδί μου! Μην βιάζεσαι. Δεν πρόκειται για κρίση ανιδιοτέλειας και μεγαλοψυχίας – και σε μένα να στείλεις όλα τα παρακάτω. Και επειδή στα λέω στα ίσια όλα, αν το κάνεις του χρόνου θα προσπαθήσω να γίνω περισσότερο “παιδί”. To “καλό” ως έννοια, δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Μπορούμε να το συζητήσουμε αν έχεις χρόνο…

Σε ευχαριστώ πολύ λέμε.
Rafael B.

Ps: αν κατέβεις τη καμινάδα, να προσέξεις γιατί το κλαπέτο κολλάει.
Ps2 : Αν πάλι δεν χωράς, άσε τα στην ταράτσα και θα τα βρω το πρωί (δεν κολλάμε σε λεπτομέρειες)
Ps3 : I love you, man. Πάντα πίστευα σε εσένα!

Guillermo del Toro: At Home with Monsters: Inside His Films, Notebooks, and Collections.

Το 2016 ο Guillermo del Toro ξεκίνησε ένα project που, σε απλά ελληνικά, δεν είναι τίποτε λιγότερο από μια περιοδεύουσα έκθεση των προσωπικών συλλογών, αλλά και δημιουργημάτων του.
Υπό τον τίτλο “Bleak House” – που αυτήν τη στιγμή στεγάζεται στο Ontario του Καναδά – ο δημιουργός μάς ξεναγεί ανάμεσα στις πιο προσωπικές του διηγήσεις, αλλά και στις κινηματογραφικές του εμπνεύσεις. Σε θεωρητικό επίπεδο θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε αυτή την έκθεση. Πρακτικά όμως (και επειδή δεν ήμαστε πλεονέκτες) μπορώ να αρκεστώ στο βιβλίο του, που περιλαμβάνει όλα όσα θέλω να μάθω αλλά είναι μακρυά για να ρωτήσω.
Το ακούς, Santa; Δεν ήμασταν και τόσο καλά παιδιά οπότε, για φέτος αρκεί το βιβλίο!

Frankenstein, The First Two Hundred Years by Christopher Frayling

Την Πρωτοχρονιά του 1818, ο Frankenstein της Mary Shelley εκδίδεται για πρώτη φορά ανώνυμα σε τρεις τόμους και σε μόλις, πεντακόσια αντίτυπα. Μερικοί βρήκαν το μυθιστόρημα αρκετά ριζοσπαστικό, ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα που πραγματευόταν. Κάποιοι άλλοι πάλι βρήκαν το κεντρικό θέμα αρκετά ενδιαφέρον. Κανείς όμως δεν μπόρεσε να προβλέψει την απόλυτη επιτυχία του.
Το Τέρας (ή Πλάσμα) της Mary Shelley, ζει! Διακόσια χρόνια μετά, το βιβλίο αυτό κάνει τον απολογισμό, αφού την τελευταία φορά που μέτρησα, ο Φρανκενστάιν αριθμούσε 120 ταινίες! Μόνο ταινίες. Έπονται μυθιστορήματα, comics, νουβέλες γραφικών, διαφημίσεις, αλλά και συσκευασίες δημητριακών.

It’s Alive ! Classic Horror & Sci-fi posters from Kirk Hammet Collection

Μια από τις πλέον ολοκληρωμένες συλλογές από κινηματογραφικές αφίσες και πόστερ με θέμα τον Τρόμο, αλλά και την Επιστημονική Φαντασία. Πολύ πριν ο Kirk Hammet γίνει ο κιθαρίστας των Metallica (για την ακρίβεια, πριν καν γίνει κιθαρίστας) ήταν φανατικός θαυμαστής του σύμπαντος του Τρόμου, και αυτό το βιβλίο παρουσιάζει τα πιο εντυπωσιακά και, ασφαλώς, τα πιο σπάνια δείγματα της προσωπικής του συλλογής. Αυτό το σύμπαν, όπως ο ίδιος δηλώνει, υπήρξε το κίνητρο για τη μουσική του πορεία. Οκ… το θέλω!

The Teenage Slasher Movie Book (2nd revised & expanded edition) by J.A.Kernswell

To απόλυτο βιβλίο αναφοράς στις slasher κινηματογραφικές ταινίες. Ασχολείται με το πλέον παρεξηγημένο – αλλά και επιτυχημένο – είδος του Τρόμου. Το βιβλίο αυτό ξεκινά από τον Μάστερ Hitchcock και προχωρά στον χρόνο μέσω των grind-house ταινιών, των Ιταλικών giallo θρίλερ της δεκαετίας του ’70, που μέσα από την κινηματογραφική γραφική βία αλλά και το σασπένς επηρέασαν τον σύγχρονο κινηματογράφο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε ταινία-αναφορά πηγαίνει πακέτο με την απαραίτητη κριτική της, τα παραλειπόμενα, αφίσα και οποιοδήποτε στοιχείο μέχρι τώρα είχε μείνει στα αζήτητα. Santa, αν προβληματιστείς, μου κάνει και η πρώτη έκδοση!

Encylopedia Of Urban Legends By Jan Harold Brunvand

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, γνωρίζετε εκείνες τις παράδοξες ιστορίες που περιλαμβάνουν μωρά που ψήθηκαν ανεξήγητα ή για τύπους χάθηκαν ενώ έκαναν ωτοστόπ, αλλά και για δύτες που βρέθηκαν με τον καταδυτικό εξοπλισμό τους σε κάποιο βουνό ή κρεμασμένοι σε δέντρα. Αυτές λοιπόν περιλαμβάνονται σε αυτό το αφιέρωμα. Πόσοι όμως έχετε ακούσει για τον Iceman ή για το βρέφος-σφαίρα; Σε πιο προχωρημένο επίπεδο, το βιβλίο – που αξίζει να σημειωθεί ότι είναι must τα τελευταία 15 χρόνια – πραγματεύεται τη σχέση των αστικών μύθων με τη λογοτεχνία, τις ταινίες, τα κόμικ, τη μουσική, αλλά και άλλες πτυχές της ποπ κουλτούρας. Αργήσαμε, ασπρομάλλη γέρο μου, αλλά ποτέ δεν είναι αργά!

The Art of Horror: An Illustrated History by Stephen Jones & forewarded by Neil Gaiman

(Βραβείο Bram Stoker, Non fiction, 2015)

Κατά ένα παράδοξο τρόπο – όπως δηλαδή αρμόζει στο είδος της λογοτεχνίας του τρόμου – δεν υπήρξε ποτέ ένα βιβλίο όπως το παραπάνω. Μια φαντασμαγορία τρομακτικών εικόνων, όπως αυτές δημιουργούνται και παρουσιάζονται από τα πιο σεβαστά ονόματα του είδους. Μια αναγνώριση στις απαρχές της Τέχνης του Τρόμου, όπως αυτή σχετίζεται με θρύλους, λαϊκές ιστορίες, αλλά και τοποθεσίες. Το βιβλίο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του είδους τα τελευταία 200 χρόνια, αφού ξεκινά από τα δημιουργήματα του Stoker και της Shelley και πώς αυτά κατέληξαν να γίνουν κομμάτι της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας.
Όλα περιέχονται εδώ: από τις πρώιμες γκραβούρες πάνω σε εξώφυλλα βιβλίων, εικονογραφήσεις, pulp περιοδικά, αφίσες ταινιών, κόμικ, αλλά και πίνακες, έως και τις σύγχρονες ψηφιακές δημιουργίες. Santa, το σημείωσες, έτσι;

Zombies on Film: The Definitive Story Of Undead Cinema by Ozzy Inguanzo & foreworded by Max Landis

Η καταγραφή του απόλυτα φρικιαστικού είδους της Τέχνης του Τρόμου. Τα πλέον τρομακτικά, αλλά και εντυπωσιακά τέρατα της zombie κουλτούρας και ο τρόπος που εξελίσσουν τα σκόρπια και σάπια χαρακτηριστικά τους μέσα από τις ταινίες και τις διηγήσεις.
Το βιβλίο αφηγείται την αξιοσημείωτη αληθινή ιστορία πίσω από το δημιουργικό και ανεξάρτητο πνεύμα που διαμόρφωσε μια κληρονομιά, από την κινηματογραφική δημιουργία και εξέλιξη έως την απόλυτη άνοδό της στη λαϊκή κουλτούρα. Δεν διακρίνω κίνηση… Ξεκίνησες αναζήτηση, αγαπημένε Santa;

Cover art by ninaippolitova.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά