Δέκα κορυφαία διηγήματα τρόμου (μέρος τρίτο)

by Γιώργος Λαγκώνας

Κείμενα που δεν θα έπρεπε να αγνοεί κάποιος που διαβάζει σκοτεινή φαντασία (γοτθική λογοτεχνία, weird, τρόμο). Θα προσπαθήσω να περιοριστώ σε διηγήματα που έχουν μεταφραστεί στα Ελληνικά, για την ευκολία του αναγνωστικού κοινού. Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποιο Ελληνικό βιβλίο στο οποίο μπορούν να βρεθούν, αν και αυτό δεν αποκλείει να υπάρχουν και σε άλλες συλλογές διηγημάτων. Επίσης, για ευνόητους λόγους, θα επιλέξω μόνο ένα διήγημα από κάθε συγγραφέα.

Η λίστα αυτή, η προηγούμενη και όσες θα ακολουθήσουν δεν είναι top ten. Είναι απλά μια δεκάδα προτεινόμενων αναγνωσμάτων για τους φίλους του είδους, για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και για να θυμούνται οι πιο παλιοί. Τα διηγήματα έχουν μπει σε τυχαία σειρά.

Πάμε λοιπόν…

hplovecraft_cover

1. Orange is for Anguish, Blue for insanity (Σκοτεινά Οράματα/2, εκδ Επιλογή) – David Morrell. Θα το λέω, μέχρι η γλώσσα μου να πιάσει μαλλιά: οι συλλογές διηγημάτων που ΠΡΕΠΕΙ να έχει κάθε φαν του τρόμου, είναι (με σειρά προτεραιότητας): Σκιές, ιστορίες φρίκης (ΩΡΟΡΑ), Διηγήματα Τρόμου (ΩΡΟΡΑ), τα τρία βιβλιαράκια από ΕΠΙΛΟΓΗ, οι τρεις από Anubis (Τρέμω στο άγγιγμά σου 1+2, Η αγαπημένη μου ιστορία τρόμου). Εξίσου εξαιΛέσχη τρόμουρετικές συλλογές είναι του ΕΞΑΝΤΑ (Ιστορίες του φόβου και της νύχτας), αλλά και η συλλογή “Σκοτεινές Ιστορίες” από εκδόσεις Γράμματα. Επίσης καλά ΩΡΟΡΑΚΙΑ είναι και τα Ιστορίες μαγείας και τρόμου, Ιστορίες μυστηρίου και τρόμου, και φυσικά τα τρία τομάκια Ιστορίες της μυθολογίας Κθούλου, για τους αθεράπευτους Λαβκραφτικούς. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κλασικό διαμάντι. Ο Μορέλ δεν βρήκε στη χώρα μας την αναγνώριση που του άξιζε, αλλά αυτό δεν σας εμποδίζει να απολαύσετε αυτήν τη σκοτεινή ιστορία φόβου και τρέλας, ανάμεσα στις άλλες εξίσου καλές που περιέχει αυτό το βιβλιαράκι.

 

2.Metastasis (Σκοτεινά Οράματα/2, εκδ Επιλογή) – Dan Simmons. Τόσο καλά. Λες και δεν είχαμε αρκετούς λόγους για να απευχόμαστε τον ΚΑΡΚΙΝΟ, έπρεπε να υπάρχει και αυτό το έπος για να μας… τσιγκλήσει κι άλλο τους φόβους.

 

3.Flight (Σκοτεινά Οράματα/2, εκδ Επιλογή) – John Coyne. Έτερη κλασική ιστορία τρέλας, με τόσο καταιγιστική γραφή που καθηλώνει. Και μπορεί το concept να φαίνεται κάπως πολυχρησιμοποιημένο στις μέρες μας, αλλά αυτή η ιστορία είναι τόσο καλογραμμένη που ακόμα κι αν μαντέψατε με μεγάλη ακρίβεια πώς και τι έρχεται, πάλι θα καταφέρει να σας πιάσει αδιάβαστους. Ίσως από τις καλύτερες μεταφορές της παράνοιας (και της παρανοϊκότητας) στον γραπτό λόγο.skotina

 

4.The next in line (Σκοτεινά Οράματα, εκδ Επιλογή) – Ray Bradbury. Ντάξει. Σαν να σας λέω πως η Ενάτη του Μπετόβεν είναι κλασική μουσική. Ομολογουμένως ο Bradbury έχει καλύτερες ιστορίες (προσωπικά αγαπημένη μου είναι το The Lake), όμως αυτή εδώ είναι τόσο εξαιρετικά μακάβρια,  που θα κάνει τον κάθε τρομά να ριγήσει από απόλαυση!

 

5.The Pat0127368_400tern (Η αγαπημένη μου ιστορία τρόμου, εκδ Anubis) – Ramsay Campbell. Άλλο διαμάντι. Ίσως από τα πιο συγκλονιστικά φινάλε που γράφτηκαν ποτέ, σε μια ιστορία-υπόδειγμα του πώς να περνάς αυτή τη νοσηρή αίσθηση του “κάτι δεν πάει καλά” χωρίς να χρησιμοποιήσεις κανένα από τα γνωστά “κόλπα” των συγγραφέων τρόμου, απλά με μια αφήγηση που δείχνει συμβατική, χωρίς να συμβαίνει (φαινομενικά) τίποτα, αλλά μέσα στον κάθε αναγνώστη να γίνεται σαφές πως ΔΕΝ είναι έτσι τα πράγματα!

 

6.Aphra (Τρέμω στο άγγιγμά σου 2, εκδ Anubis) – Nancy Collins. Εδώ θα χρησιμοποιήσω μια ιντερνετική έκφραση. Nope. NOPE, λέμε! Αυτό το ανοσιούργημα, είναι η επιτομή της έκφρασης “all aboard the NOPE train to the NOPE land”. Nope. Δηλαδή, με τίποτα. Από τα πιο σκοτεινά, άρρωστα διηγήματα που μεταφράστηκαν στα Ελληνικά, με αριστοτεχνική κλιμάκωση και αξεπέραστη κορύφωση. Μια ιστορία “αγάπης” διαφορετική από τις άλλες!496665

 

7.A host of furious fancies (Τρέμω στο άγγιγμά σου 2, εκδ Anubis) – J. G. Ballard. Ίσως το πιο “ψυχολογικό” διήγημα της λίστας. Οριακά το λες και τρόμου, με την έννοια πως σίγουρα ξεφεύγει (και κατά τη γνώμη μου, ξεπερνά) από την κλασική θεματολογία και τα κόλπα του είδους, αντικαθιστώντας τα με μια πολύ πιο λεπτή, εκλεπτυσμένη (για αυτό και πολύ πιο φαρμακερή) ατμόσφαιρα.

 

8.The Monkey’s Paw (Διηγήματα τρόμου, εκδ. Ωρόρα) – W.W. Jacobs. Άλλο έπος. Τόσο κλασικό, που θεωρώ περιττό να μιλήσω για αυτή την πολύ μικρή, όσο και σκοτεινή ιστορία βασισμένη στο γνωστό πρότυπο: να μπορείς μαγικά να πραγματοποιήσεις τρεις ευχές…
132846

 

9.To χάλκινο μπολ (Διηγήματα τρόμου, εκδ. Ωρόρα) – Τζωρτζ Ελιοτ. Όταν οι τρομάδες λέμε “ρεαλιστικός τρόμος”, εννοούμε τον Jack Ketchum. Αλλά, για μένα, η επιτομή του είδους είναι αυτή η κλασική ιστορία, που το εύρημά της είναι αληθινό και ιστορικά επιβεβαιωμένο. Επειδή το χειρότερο τέρας είναι τελικά ο άνθρωπος, και αυτή η ιστορία θα σας το αποδείξει με τον πιο γλαφυρό τρόπο.

 

10.Οι αρουραίοι του νεκροταφείου (Διηγήματα τρόμου, εκδ. Ωρόρα) – Χένρυ Κάτνερ. Αν έχει κανείς πιο κλειστοφοβικό… να μου το στείλει να το διαβάσω κι εγώ! Παλιό διήγημα, με όλα τα τερτίπια της σχολής του (γλώσσα, προβλεψιμότητα, κλπ) αλλά είναι τόσο “κλασικά” μακάβριο και ζοφερό, και η αφήγηση τόσο δυνατή, που ακόμα κρατάει, παρά τα πολλά χρονάκια του!

προτεινουμε επίσης

3 comments

Οδυσσέας 9 Ιούνιος 2018 - 9:25 ΜΜ

Καλησπέρα!
Οι Σκιές, ιστορίες φρίκης σε επιμέλεια Μπαλάνου, μήπως είχαν εκδοθεί (πριν ή μετά δεν ξέρω!)από τις εκδόσεις Σελεφάις;

Reply
Αγγελική Ράδου 10 Μάιος 2016 - 7:47 ΜΜ

Εξαιρετικές και οι τρεις λίστες σου Γιώργο. Θα μου επιτρέψεις να προσθέσω ακόμα ένα διήγημα, μια κλασική ιστορία τρέλας και παράνοιας, το “The Yellow Wallpaper” της Charlotte Perkins Gilman. Στα ελληνικά το βρίσκουμε στη γνωστή μωβ σειρά φαντασίας και τρόμου από εκδόσεις Αιγόκερως.

Reply
Γιώργος Λαγκώνας 2 Ιούνιος 2016 - 8:16 ΜΜ

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! Το διήγημα το έχω ακουστά, αλλά δυστυχώς δεν το έχω διαβάσει ακόμα. Προτάσεις για τις μελλοντικές λίστες κορυφαίων διηγημάτων τρόμου είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτες!

Reply

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά