Διήγημα: “Ο αυριανός ήρωας” του Αντώνη Αντωνιάδη

by Nyctophilia

Έκανε το πρώτο βήμα στον αποστειρωμένο, ευρύχωρο διάδρομο και συνέχισε αργά τα υπόλοιπα πέντε μέτρα που τον χώριζαν από την αίθουσα δοκιμών. Δίπλα του, από τα αριστερά και τα δεξιά του, βάδιζαν στον ίδιο ρυθμό και οι γιατροί∙ τρεις, ένας άνδρας και δυο γυναίκες, που η πολύμηνη ταλαιπωρία και η εξουθένωση φαινόταν καθαρά στα πρόσωπά τους, παρά τις προστατευτικές μάσκες που φορούσαν.

Ο ίδιος δεν ήταν κουρασμένος, αλλά αγχωμένος. Πήρε μια βαθιά ανάσα να ηρεμήσει και συνέχισε να προχωράει προς τη μεταλλική πόρτα μπροστά του. Η μορφή της του θύμισε τις πόρτες των ψυγείων κρεοπωλείων και πριν προλάβει να διακόψει τη σκέψη του, το μυαλό του έκανε τη νοερή σύνδεση: Κι εσύ κρέας είσαι…

Με μια συνδυαστική κίνηση του λαιμού του προς τα αριστερά έδιωξε τον φόβο και την καλπάζουσα απαισιοδοξία. Έπρεπε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σκέφτεται θετικά. Ωστόσο πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι κάποιος που πιθανόν να πεθάνει τα επόμενα δυο εικοσιτετράωρα; Τόσο ήταν το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο σκότωνε ο ιός τους ξενιστές του: 48 ώρες.

Ήξερε την επίσημη ονομασία που του έδωσε η ιατρική κοινότητα όταν εμφανίστηκε, όπως γνώριζε κάθε στοιχείο σχετικά μ’ αυτόν από τις καθημερινές, σχεδόν ωριαίες, ανακοινώσεις που έβγαζαν τα επιστημονικά κέντρα για να ενημερώσουν τον κόσμο, ο ίδιος όμως, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως, τον ονόμαζαν «κόκκινο θάνατο», γιατί σκότωνε τους ξενιστές του με πολλαπλές ακατάπαυστες αιμορραγίες. Είχε δει σχεδόν τη μισή πόλη του να πεθαίνει μ’ αυτόν τον τρόπο και από την πενταμελή του οικογένεια, μόνον αυτός είχε παραμείνει ζωντανός, υγιής. Γι’ αυτό άλλωστε βρισκόταν στην κλινική, μπροστά στην πόρτα του κρεοπωλείου, επειδή ήταν υγιής και οι γιατροί χρειάζονταν ανθρώπους για να δοκιμάσουν τα πειραματικά εμβόλια που ετοίμαζαν.

Εννοείται ότι στην αρχή ήταν ελάχιστοι όσοι παρουσιάζονταν εθελοντικά για να γίνουν πειραματόζωα. Σε συνομιλίες που είχε με φίλους και γνωστούς του κάποιοι υποστήριζαν ότι όλοι εκείνοι οι εθελοντές ήταν βλάκες και δεν καταλάβαιναν τον κίνδυνο που διέτρεχαν, άλλοι όμως μιλούσαν γι’ αυτούς με σεβασμό, γιατί αναγνώριζαν τον ηρωισμό στην αυτοθυσία τους, την ανιδιοτέλεια και την αγάπη προς τον άνθρωπο. Μια αγάπη για τον κόσμο που τελείωσε οριστικά όταν πέθαναν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι. Εάν ήταν βλάκες ή ήρωες τελικά, δεν μπορούσε να απαντήσει ή να τους χαρακτηρίσει. Με το που πέθαναν άλλωστε και σταμάτησαν πια να προσέρχονται εθελοντές στις κλινικές δοκιμών των εμβολίων, όλα τα κράτη της υφηλίου έβγαλαν την ίδια ανακοίνωση ό,τι είναι καθήκον και υποχρέωση των πολιτών να βοηθήσουν την ιατρική κοινότητα να βρει τη λύση στο πρόβλημα. Έτσι άρχισαν να επιλέγονται τα επόμενα πειραματόζωα με κλήρωση. Ώσπου εχθές στάθμευσαν έξω από το σπίτι του ένα ασθενοφόρο κι ένα περιπολικό της αστυνομίας. Δεν αντιστάθηκε, ήταν μάταιο. Είχε ακούσει διάφορα περιστατικά για ανθρώπους που προσπάθησαν να αποφύγουν τις αρχές χωρίς επιτυχία∙ κάποιοι μάλιστα είχαν αυτοκτονήσει από τον φόβο τους, στη σκέψη του οδυνηρού θανάτου που τους περίμενε στην περίπτωση που το εμβόλιο δεν θα ήταν επιτυχές. Θεώρησε μια τέτοια πράξη εντελώς ηλίθια, γνήσιο γέννημα του πανικού, κάτι ανόητο και ανούσιο τελικά, αφού πέρα από το ίδιο αποτέλεσμα δεν θα προσέφερε τίποτα σε όλους τους υπόλοιπους.

Παρ’ όλα αυτά, παρά το ότι είχε αποδεχτεί την μοίρα του στωικά, ήταν δεμένος χειροπόδαρα με αλυσίδες σαν εγκληματίας που προσέρχεται σε δίκη ή ανάκριση. Ένα μέτρο προστασίας όπως του εξήγησε η Φαίη, η καστανομάλλα γιατρός που περπατούσε δίπλα του στον διάδρομο, το οποίο λάμβαναν πια επειδή κάποιοι δείλιαζαν την τελευταία στιγμή και πάλευαν να σωθούν, με αποτέλεσμα πολλοί γιατροί και νοσηλευτές να έχουν τραυματιστεί από τις μάχες που έδωσαν. Κάποιες ειδήσεις που έφτασαν από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του κόσμου έλεγαν ότι μερικοί είχαν ανατιναχτεί είτε στα σπίτια τους είτε και μέσα στις κλινικές, παίρνοντας κι άλλους στον θάνατο, οπότε κατανόησε την αυστηρότητα που επιβλήθηκε.

Για να μην απασχολεί το μυαλό του με παράταιρες σκέψεις και ιδέες που ίσως έσπαζαν μέσα του την μοιρολατρική ηρεμία που είχε κερδίσει τις τελευταίες ώρες, έφερε στο μυαλό του, το ευχαριστήριο γράμμα από τον πρωθυπουργό που του διάβασαν πριν τον οδηγήσουν στην αίθουσα δοκιμών. Στάθηκε νοερά στη φράση που έλεγε: «η πατρίδα και όλοι οι πολίτες του κράτους σε ευγνωμονούμε και σε θεωρούμε ήρωα, γιατί με τη θυσία σου θα σώσεις τις ζωές όλων μας».

Φαντάστηκε μια σχολική αίθουσα κάποιου σχολείου στο μέλλον, όπου η δασκάλα θα αναφερόταν στην ιστορίας της πανδημίας του κόκκινου θανάτου και θα έλεγε στα παιδιά το όνομα του σωτήρα τους, όχι μόνο του γιατρού που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά του ιού, αλλά και του ανθρώπου που με απερίγραπτη αυταπάρνηση προσέφερε τη ζωή του για την σωτηρία της ανθρωπότητας. Ευθύς κοίταξε τις χειροπέδες στους καρπούς του και χαμογέλασε ειρωνικά. Ε ναι, για κάθε ήρωα λέγονται κάποια μικρά ή και μεγάλα αθώα ψέματα.

Δεν ήταν βέβαιος εάν θα γραφόταν το όνομά του στα βιβλία της Ιστορίας, αλλά σίγουρα κάθε πόλη του πλανήτη θα είχε μια οδό ή και λεωφόρο με το επίθετό του. Γι’ αυτό ήταν απολύτως σίγουρος. Χαμογέλασε και πέρασε μέσα στην αίθουσα δοκιμών.

Το βλέμμα του καρφώθηκε στην ιατρική πολυθρόνα. Κάποτε είχε δει μερικά ντοκιμαντέρ για εγκληματίες στους οποίους επιβλήθηκε η ποινή του θανάτου. Ξεροκατάπιε. Η πολυθρόνα απέναντι έμοιαζε κάπως με τις ηλεκτρικές καρέκλες που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτώσουν βαρυποινίτες. Μια σταγόνα ιδρώτα κύλησε από το μέτωπό του και στάθηκε στη ρυτίδα ανάμεσα στα φρύδια.

Ένοιωσε την καρδιά του να χτυπάει δυνατά, έξαλλα. Από την ώρα που τον είχαν βάλει μέσα στο ασθενοφόρο για να τον φέρουν στο ιατρικό κέντρο προσπαθούσε να σκεφτεί τις πιθανότητες επιβίωσής του. Κάποια στοιχεία του έλεγαν ότι ήταν καλές, άλλα όμως, τα περισσότερα, τον προετοίμαζαν για το χειρότερο. Οποιαδήποτε προσπάθεια των γιατρών εδώ και τέσσερις μήνες από την εμφάνιση του ιού ήταν αποτυχημένη…

Μην το σκέφτεσαι! Φώναξε ο σχεδόν πανικοβλημένος του εαυτός. Σκέψου ότι θα είσαι ο αυριανός ήρωας! Θα ζήσεις, όλα θα πάνε καλά και όλος ο κόσμος θα μιλάει για εσένα.

…Τους δυο πρώτους μήνες η πανδημία είχε εξοντώσει σχεδόν τον μισό πληθυσμό της γης. Ο χρόνος επώασης του ιού ήταν μόλις οχτώ μέρες και η μεταδοτικότητά του τόσο μεγάλη που οποιοδήποτε μέτρο κι αν πάρθηκε δεν ήταν ικανό να σταματήσει ή έστω να διακόψει την εξάπλωσή του, αφού η θνησιμότητά του ήταν πάνω από ογδόντα τοις εκατό και σε πολλές περιοχές έφτανε και το εκατό τοις εκατό. Δηλαδή από τους εκατό ανθρώπους που προσέβαλε πέθαιναν και οι εκατό ή οι ενενήντα, στην καλύτερη περίπτωση οι ογδόντα. Ήταν τόσο θανατηφόρος που από τον τρίτο μήνα της εμφάνισής του κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει με σιγουριά τους θανάτους.

Μην το σκέφτεσαι! Σκέψου μόνο ότι θα είσαι ο αυριανός ήρωας του κόσμου…

«Είμαι ο μελλοθάνατος του κόσμου», είπε φωναχτά και έκατσε στην καρέκλα σχεδόν λιπόθυμος. Το θολό του βλέμμα επικεντρώθηκε στο ημερολόγιο που ήταν κρεμασμένο στον τοίχο απέναντί του. Ο χρωματιστός δείκτης βρισκόταν στο δυο.

Ιατρική αναφορά της 4ης Μαΐου

Δυστυχώς, και το πειραματόζωο υπ’ αριθμόν 56735 απεβίωσε. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες…

Βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Αντώνης Αντωνιάδης γεννήθηκε στην Άλτενα της Γερμανίας. Αποφοίτησε από τη σχολή Φυσικοθεραπείας του Βελιγραδίου. Το διάστημα 2000-2004 ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού «Άβατον», ενώ από το 2004 είναι διευθυντής του περιοδικού «Μυστική Ελλάδα». Το 2003 οργάνωσε την παραγωγή της τηλεοπτικής σειράς «Άγνωστες Πύλες» που προβλήθηκε στην ΕΤ3. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά βιβλία και επίσης έχει επιμεληθεί ανάλογο αριθμό βιβλίων άλλων συγγραφέων. Έχει γράψει τις μελέτες Δελφοί, οι Πολιτικοί Σχεδιασμοί του Ιερατείου και Παράξενες Διηγήσεις Αρχαίων Ελλήνων. Επίσης τα ιστορικά μυθιστορήματα Ο Λύκος της Σπάρτης και το Εκστρατεία στην Έρημο, τα οποία κυκλοφορούν με μεγάλη επιτυχία και στην Ιταλία, όπως και το μυθιστόρημα μυστηρίου Δαιμόνιος Βάκχος.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά