Εισαγωγή στη μουσική του τρόμου

by Γιάννης Γεωργανές

του Γιάννη Γεωργανέ

Από τα βιολιά του Bernard Herrmann στο Psycho μέχρι το Tubular Bells του Μike Oldfield στο The Exorcist και από μεγάλες ορχήστρες μέχρι μικρές μπάντες ή και industrial samples, ο ήχος στις ταινίες horror/thriller είναι ένα από τα βασικά στοιχεία. Από την εποχή των British Hammer  Horrors το ’50 και το ’60, η σημασία του σωστού ήχου-μουσικής υπόκρουσης (χαλιού) στις ταινίες έχει ανέβει επίπεδο και ποιότητα.

Αν και στις αρχές του αιώνα στις ταινίες τρόμου υπήρχε λίγο έως πολύ μουσική υπόκρουση πολύ λίγοι συνθέτες είχαν την τύχη να αναφέρονται στα credits. Στη δεκαετία του ’40 με συνθέτες όπως ο Hans Salter, ο Frank Skinner, ο Franz Waxman , και αργότερα ο James Bernard με το Dracula (1958), το The Plague of the Zombies (1966) και το The Devil rides out (1968) έτυχαν διεθνής αναγνώρισης για την τέχνη τους κ προώθησαν το είδος αυτής της μουσικής αρκετά, θέτοντας τις βάσεις για την επόμενη γενιά συνθετών μου θα το καθιέρωναν.

Μουσικά, τα soundtracks των ταινιών τρόμου είναι κυρίως εμπνευσμένα από τον ιμπρεσσιονισμο, την ατονία (χωρίς τονικό κέντρο, κλειδί) και τον σειριαλισμο με παράδειγμα την τεχνική του 12τονου του Arnold Schoenberg. Τεχνικά ή αλλιώς σκηνοθετικά, η μουσική υπόκρουση είναι στημένη έτσι για να ακουμπά και να χαϊδεύει κάπως περίεργα το μυαλό μας κ να παίζει με τη ψυχική μας κατάσταση! Μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική στις ταινίες τρόμου ή thriller μοιάζει τονικά και έχει την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο μας με τις κραυγές από τα θηράματα όταν κατασπαραζονται από τους θηρευτές τους…

Αν και πολλοί από τους αναγνώστες horror λογοτεχνίας ή σινεφίλ ανάλογου cinema δεν ακούν τα soundtracks των ταινιών τρόμου όπως θα άκουγαν άλλη μουσική, θα σας πρότεινα να δώσετε μια ευκαιρία σε αυτό το είδος μουσικής να σας συνεπάρει και να σας “μαυρίσει” λίγο την ψυχή!

Έτσι για καλή αρχή, σας δίνω μια λίστα με το δικό μου Top 10 για να σας μυήσει στη μαύρη μαγεία του σκοτεινού ήχου…

Με τυχαία σειρά:

Bernard Herrmann – Psycho (1960)

Donovan – Zodiac(2007)

Goblin – Suspiria(1977)

Krzystof Komeda – Rosemary’s Baby(1968)

Harry Warren, Johnny Mercer – Jeeper’s Creeper’s (2001)

Jeff Danna  – Silent Hill(2006)

Michael Delich – The Blairwitch Project(1999)

Howard Shore – The Silence Of The Lambs(1991)

Philip Glass – Candyman(1992)

Ennio Morricone – The Thing(1982)

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά