Εκτροπή

by Περικλής Μποζινάκης

από το νέο βιβλίο μου ‘Σελίδες από το Πουθενά (δοκίμια και αφηγήσεις)’ σύντομα από τις εκδόσεις Ars Nocturna

‘Βρισκόμαστε σε ένα Καφκικό σύμπαν, και δεν χρησιμοποιώ τον ταλαιπωρημένο αυτόν χαρακτηρισμό σαν γενικολογία και αποτέλεσμα ευκολίας. Το Δημιούργημα, το Προϊόν, έχει επιβάλλει τη δική του πραγματικότητα ξεπερνώντας αυτούς που το δημιούργησαν και το χρησιμοποιούσαν. Ο αντικειμενικός σκοπός έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, και το μέσο έχει εκφυλιστεί σε αυτοσκοπό. Όλη η σφοδρότητα των αναρίθμητων συγκρούσεων στις μέρες μας οφείλεται σε αυτήν την ανισορροπία. Το χρήμα είναι πλέον εικονικό και ταυτισμένο απολύτως με τον έλεγχο, τον κατεξοχήν αυτοσκοπό. Αυτός ο μηχανισμός κινείται πλέον μόνος του, με τους δημιουργούς του να τον συντηρούν και να τον υπηρετούν με κάθε ηθικό κόστος, διότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτόν. Έχουν εθιστεί!

Γι’ αυτό στις συγκλονιστικές ιστορίες του Φραντς Κάφκα κυριαρχεί η αίσθηση του αδιεξόδου, της αντίφασης και τελικά του εφιάλτη. Επειδή κανένας από τους χαρακτήρες που συναντά συνήθως ο Καφκικός ήρωας δεν έχει δική του βούληση. Είναι όλοι ανδρείκελα ενός μηχανισμού που έχει χάσει τον αντικειμενικό σκοπό του, ξεχασμένα εκεί, να εκπληρώνουν μια αποστολή χωρίς να θυμούνται το γιατί. Δεν μπορούν να προτείνουν κάτι, δεν μπορούν ούτε να βοηθήσουν ούτε να εμποδίσουν. Μόνο να προκαλέσουν απελπισία και αποστροφή μπορούν. Αυτοσκοπός η διαδικασία της Δίκης. Αυτοσκοπός η μυστηριώδης εξουσία των ‘Αρχών’ στον Πύργο. Αυτοσκοπός η ζωή της οικογένειας Σάμσα στη Μεταμόρφωση: ακόμη κι όταν ο Γκρέγκορ μεταμορφώνεται σε γιγάντια κατσαρίδα, η έγνοιά τους είναι το πώς θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και στη δουλειά του… Τη δουλειά που υπέμενε για να κερδίζει κάποια χρήματα, χρήματα άχρηστα πια γι’ αυτόν, αφού δεν είναι πλέον άνθρωπος!

Ακόμη κι ένα τέτοιο εξωφρενικό και απόκοσμο γεγονός το βάζουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στους τύπους και τις συνήθειες μιας άνευ νοήματος πραγματικότητας. Αυτοσκοπός φυσικά, και η αποτρόπαια Μηχανή στην Αποικία των Τιμωρημένων, όπου σημασία έχει πλέον μόνο η διαδικασία: η ακρίβεια των βασανιστηρίων – ούτε καν η τιμωρία ή έστω η εκδίκηση, πόσο μάλλον η απονομή δικαιοσύνης… Ακόμη και οι ανώτεροι αξιωματικοί που έχουν ξεμείνει εκεί δεν διαθέτουν ίχνος πρωτοβουλίας, ούτε η ‘αποστολή’ τους το παραμικρό νόημα. Υπάρχουν μόνο για να συντηρούν τη Μηχανή.

Και το χειρότερο: ακόμη και ο αιχμάλωτος, δεν φέρνει καμία αντίρρηση. Θεωρεί τα βασανιστήρια δεδομένα και αναπόφευκτα. Θα ήθελα πολύ να μη μου θύμιζαν τίποτα όλα αυτά’.

Κάθε Τετάρτη στις 7:00μμ. ο συγγραφέας Περικλής Μποζινάκης συντονίζει και διδάσκει στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής των εκδόσεων Ars Nocturna.

14159901_10210347798671862_1683098116_n

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά