Εξερευνώντας το Λαβκραφτιανό επιτραπέζιο τρόμο

by Nyctophilia

Σπάνια φτάνει κανείς να σκέφτεται πως ένα επιτραπέζιο θα μπορούσε πλέον να σπάσει το στερεότυπο της διασκέδασης μιας τυπικής παρέας, και θα ήταν ικανό να δημιουργήσει ατμόσφαιρα που θα καθηλώσει. Σε μια γρήγορη εποχή γεμάτη λάτρεις του εφήμερου, ποιος δίνει δεκάρα για κάτι πολύπλοκο και φαινομενικά δύσκολο όταν υπάρχουν παιχνίδια που είναι φτιαγμένα για να περνά ανούσια η ώρα; Κι όμως, υπάρχει κάτι που θα επιτρέψει στους τολμηρούς να προσπαθήσουν να σώσουν τον κόσμο…ή να τρελαθούν στην προσπάθεια.

Από τη Fantasy Flight Games πρωτοκυκλοφόρησε το 2013 το Eldritch Horror, ένα συνεργατικό επιτραπέζιο παιχνίδι βασισμένο στο Cthulhu Mythos (Μύθος του Κθούλου), μια θεματολογία την οποία δημιούργησε ο κορυφαίος συγγραφέας τρόμου και φανταστικού H.P. Lovecraft και αργότερα ανέπτυξε ο μαθητής του, A. Derleth. Οι παίκτες προσπαθούν να σταματήσουν τον ερχομό ενός αρχέγονου κακού ακολουθώντας και προλαμβάνοντας τους οιωνούς και τα στοιχεία. Το παιχνίδι αποτελεί προϊόν μιας προσπάθειας απλοποίησης του προκατόχου του, Arkham Horror, και είναι φανερά εμπνευσμένο από αυτό, με έντονα τα στοιχεία του horror καθ’όλη τη διάρκεια του. Οι προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι παίκτες απαντώνται στο μεγαλύτερο μέρος τους σε διηγήματα του Mythos, και αν είναι ικανές να ανατριχιάσουν άτομα που δεν έχουν επαφή με το συγκεκριμένο αντικείμενο, το αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται στους γνώστες…σε αυτούς που βλέπουν τον τρόμο που πρωτοσυνάντησαν σε ιστορίες και ταινίες να ξαναζωντανεύει μπροστά τους.

EH01-HorrorCollage2

Η ιστορία διαδραματίζεται περί τα 1900, με μία από τις τέσσερις αρχαίες δυνάμεις (Azathoth, Yog-Sothoth, Shub-Niggurath και Cthulhu) να κινεί τα νήματα ώστε να ελευθερωθεί στον κόσμο, και με τους παίκτες σαν ερευνητές να προσπαθήσουν να αποτρέψουν το ζοφερό αυτό μέλλον. Το παιχνίδι επιτρέπει από έναν (καθώς η αντίπαλη πλευρά και τα γεγονότα κινούνται γύρω από τυχαίες κάρτες και δεν επιτρέπουν μεροληψία) μέχρι και οκτώ παίκτες, και είναι κλιμακούμενα πιο δύσκολο όσο περισσότεροι ερευνητές υπάρχουν. Κάθε μεγάλος εχθρός έχει ορισμένο αριθμό γύρων στον οποίο θα εμφανιστεί και οι παίκτες πρέπει, διαβάζοντας στοιχεία και συλλέγοντας αντικείμενα, να λύσουν τρία μυστήρια ώστε με τη γνώση τους να αποτρέψουν την αφύπνιση του Παλαιού. Ο κάθε Παλαιός έχει διαφορετικές δυνάμεις και μυστήρια, τα περισσότερα εκ των οποίων ακολουθούν πιστά την ιστορία τους κατά το Mythos (παραδείγματος χάριν, ένα από τα μυστήρια του Yog-Sothoth περιλαμβάνουν το Dunwich Horror, από την ομώνυμη ιστορία του Lovecraft, “καρπό έρωτος” του με τη Lavinia Whateley), δίνοντας έτσι έντονη διάφορα σε κάθε παιχνίδι (και εξαιρετικό replayability!), σε συνεργασία με το τυχαίο των events.

Καθένας από τους χαρακτήρες που ελέγχουν οι παίκτες είναι εξίσου διαφορετικός, με ιστορία (και σκοτεινό παρελθόν…) και χαρακτηριστικά που τον προσδιορίζουν. Όλοι ωστόσο έχουν δύο βασικές κλίμακες που τους κατηγοριοποιούν: η σωματική και η ψυχική υγεία, με τις οποίες ορίζεται η ανθεκτικότητα του σώματος του χαρακτήρα σε πληγές και του μυαλού του στις φρίκες στις οποίες υποβάλλεται, και οι ικανότητες τους, με τις οποίες αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους. Το ταμπλό είναι γεμάτο από στοιχεία, εχθρούς και περιοχές στις οποίες υπάρχουν φήμες, παράξενα συμβάντα και συνωμοσίες, ενώ εξέχουσα θέση κατέχουν οι Πύλες που ανοίγουν ανά τον κόσμο και οι ερευνητές πρέπει να κλείσουν για να σταματήσουν την επέλαση των τεράτων και τέλος το κακό το ίδιο.

Κάθε γύρο οι παίκτες ξεκινούν με τις δικές τους κινήσεις στο χάρτη, ανταλλαγές αντικειμένων μεταξύ τους, αγορές και τυχόν βοηθητικά ξόρκια. Στο δεύτερο κομμάτι του γύρου, οι χαρακτήρες αντιμετωπίζουν τυχόν τέρατα στο χώρο που βρίσκονται και, αν τα καταπολεμήσουν, λαμβάνουν μέρος σε ένα τοπικό γεγονός, είτε αυτό έχει να κάνει με γνώση, είτε με την πόλη στην οποία βρίσκονται, είτε (σε προσπάθεια να κλείσουν μια Πύλη) με ταξίδι σε άλλη, εξωγήινη διάσταση…αφού ολοκληρώσουν όλοι αυτό το κομμάτι, ξεκινά το δυσκολότερο, στο οποίο κάτι συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα, συνήθως με την επιρροή του μεγάλου κακού: οι αστερισμοί αλλάζουν, ο καιρός που το κακό έρχεται πλησιάζει, και φαινόμενα όπως πανδημίες, σαμποτάζ ή μυστήρια πλάσματα παντού στο χάρτη με ένα απόκοσμο σχέδιο, έρχονται για να προβληματίσουν ακόμη περισσότερο τους ήρωες στην αναζήτηση τους για τη λύση των μυστηρίων. Το καθένα από αυτά τα δρώμενα εμφανίζεται από διάφορες μικρές τράπουλες, κι έτσι ένα παιχνίδι ποτέ δεν είναι το ίδιο καθώς η ιστορία κάθε φορά γράφεται διαφορετικά…

Εικόνα του ταμπλό εν ώρα παρτίδας! Photo: από boardgamegeek.com του Jon Ben

Εικόνα του ταμπλό εν ώρα παρτίδας! Photo: από boardgamegeek.com του Jon Ben

Το σημαντικότερο στοιχείο του παιχνιδιού είναι η αφήγηση. Κάθε κάρτα που περιγράφει τη δοκιμασία την οποία πρέπει να περάσει ο χαρακτήρας, ή ένα παγκόσμιο γεγονός, μαζί με τα μυστήρια, τους Παλαιούς, και τους χαρακτήρες, όλα αφηγούνται ιστορίες, οι περισσότερες με τρομερή πιστότητα στο horror, κάτι που, με το σωστό αφηγητή, δίνει απίστευτα περισσότερο βάθος και ενδιαφέρον στο παιχνίδι, επιτρέποντας στους παίκτες να ζήσουν την ατμόσφαιρα και την ένταση, να πονέσουν με τον πόνο του ήρωά τους, και να απελπιστούν όταν η ώρα της αφύπνισης πλησιάζει και το τέλος του κόσμου είναι κοντά…Σε αυτό συνάδει και η δυσκολία του παιχνιδιού, που παρουσιάζει μια δυνατή πρόκληση, εφάμιλλη των καταστάσεων.

Αν λοιπόν αναζητάτε ένα thrill, ένα αγώνα δρόμου με τη μοίρα του κόσμου να κρέμεται στον τερματισμό, ένα σκοτεινό λαβύρινθο για τον οποίο μόνο εσείς έχετε την έξοδο, τότε το Eldritch Horror είναι σίγουρα για σας! Καλό θα ήταν, βέβαια, να βρείτε την ομάδα σας, καθώς ποιος θνητός έχει μόνος του ελπίδα ενάντια σε αρχαίους, ξεχασμένους θεούς;

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά