“Η Βασίλισσα του Χιονιού”: Ένα παραμύθι από πάγο

by Γεωργία Αντωνιάδου

Η Βασίλισσα του Χιονιού! Πόσα συναισθήματα και πόσες αναμνήσεις χρόνων μου προκαλεί και μόνο ο τίτλος αυτού του παραμυθιού. Θυμάμαι κάθε χρόνο τον εαυτό μου να περιμένει με την ίδια λαχτάρα να δει την ταινία, που σημειωτέων την έβαζαν πάντα αργά και είχαμε σχολείο την άλλη μέρα. Είμαι άνθρωπος του χειμώνα και λατρεύω το κρύο, τις βροχές και κυρίως το χιόνι. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου τυχαίο που πάντα την ημέρα των γενεθλίων μου χιονίζει! Επειδή όμως ξέφυγα, το θέμα μας είναι το παραμύθι και αν και δεν κρύβεται τίποτα αναπάντεχο και αληθινό πίσω του, το ίδιο το παραμύθι, όπως και πολλά άλλα τα οποία έχει γράψει ο Άντερσεν, είναι από μόνα τους αληθινά και με άπειρα μηνύματα για την ζωή. Το παραμύθι αυτό δημοσιεύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1844, και θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο σε έκταση παραμύθι που είχε γράψει ο Άντερσεν.

Το παραμύθι

Στην Βασίλισσα του Χιονιού έχουμε να κάνουμε με έναν μαγικό καθρέφτη ο οποίος δημιουργήθηκε από ένα πονηρό ξωτικό και έδειχνε μόνο την χειρότερη πλευρά απ’ ότι απεικόνιζε. Ο καθρέφτης όμως έσπασε και έτσι φτάνουμε στους δύο πρωταγωνιστές μας την Γκέρντα και τον Κάι. Ένα κομμάτι του καθρέφτη λοιπόν μπήκε στο μάτι του αγοριού και τον έκανε να βλέπει τον κόσμο άσχημο και όχι όπως τον έβλεπε παλιά και ένα άλλο εισχώρησε στην καρδιά του με αποτέλεσμα να αλλάξει τον ίδιο τον Κάι. Ο Κάι μαγεμένος από την Βασίλισσα την ακολουθεί στο κάστρο της και ο μόνος σκοπός της ζωής του γίνεται η συναρμολόγηση του μαγικού καθρέφτη. Τότε η Γκέρντα αποφασισμένη φεύγει από το σπίτι της για να βρει τον καλό της Κάι. Θα περάσει πολλές δυσκολίες και θα συναντήσει όλες τις εποχές μέχρι να καταφέρει, χάρη στο πείσμα της, να φτάσει στο κάστρο της Βασίλισσας. Σε αυτό το παραμύθι βλέπουμε την πραγματική δύναμη της αγάπης και της αφοσίωσης, καθώς και την μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό. Αν και δεν μου αρέσει αυτός ο χαρακτηρισμός γιατί πάντα πίστευα ότι το να ζεις μόνος σε ένα παγωμένο κάστρο με κανέναν για συντροφιά δεν σε έκανε κακό αλλά πληγωμένο. Όμως αυτή είναι κυρίως η ιστορία μας. Μας δείχνει πως καμία δύναμη δεν είναι πιο ισχυρή από την αφοσίωση και κανένα κακό δεν μπορεί να βλάψει την Γκέρντα, ούτε οι πράξεις που νομίζουν πώς γίνονται για το καλό της, όπως η Άνοιξη που προσπάθησε να την κρατήσει κοντά της. Όμως τα τριαντάφυλλα βοήθησαν την μικρή Γκέρντα να δει την αλήθεια.

Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι το παραμύθι χωρίζεται σε επτά ιστορίες.

 1. Περί του καθρέφτη και των κομματιών του
 2. Ένα μικρό αγόρι και ένα μικρό κορίτσι
 3. Ο κήπος των λουλουδιών της γυναίκας που ήξερε την μαγεία
 4. Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα
 5. Η μικρή κλέφτρα
 6. Η γυναίκα Λαπ και η γυναίκα Φιν
 7. Τι απόγινε το παλάτι της Βασίλισσας του Χιονιού και τι έγινε μετά

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Κάπου εδώ θα ήθελα να πούμε λίγα λόγια για τον άνθρωπο που έγραψε αυτό και πολλά άλλα παραμύθια. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι ο πρώτος Δανός συγγραφέας που προήλθε από φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του έφτιαχνε παπούτσια, κάτι που τον ενέπνευσε αρκετά στις ιστορίες του. Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1805, στα 14 εγκατέλειψε το σπίτι του και μετακόμισε στην Κοπεγχάγη με στόχο να γίνει διάσημος. Προσπάθησε να γίνει ηθοποιός, τραγουδιστής, χορευτής μα δεν τα κατάφερε. Από μικρός δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα το σχολείο και το είχε παρατήσει γι’ αυτό του το ταξίδι. Όμως του δόθηκε κι άλλη ευκαιρία χάρη σε έναν κρατικό αξιωματικό που του παραχώρησε υποτροφία για να τελειώσει τις σπουδές του και να μπει στο πανεπιστήμιο της πόλης. Αν και πάλι δεν φαινόταν να απολαμβάνει ιδιαίτερα το διάβασμα και τις σπουδές με την ενθάρρυνση του αξιωματικού ξεκίνησε να γράφει. Παρ’ όλα αυτά όμως οι καθηγητές του τον συμβούλευαν πως δεν έχει κανέναν μέλλον και θα ήταν καλύτερο να μάθει κάτι πιο χρήσιμο να κάνει στη ζωή του, να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του.  Η πρώτη του ιστορία δημοσιεύθηκε το 1829, και ονομαζόταν “A Journey on Foot Holmen’s Canal to the East Point of Amager”. Έπειτα ακολούθησαν ένα θεατρικό, μια ποιητική συλλογή και ένα ταξιδιωτικό, τότε ο Άντερσεν θεωρήθηκε πλέον ταλαντούχος και πολλά υποσχόμενος νεαρός συγγραφέας. Είχε επίσης την υποστήριξη της βασιλικής οικογένειας ώστε να ταξιδέψει στην Ευρώπη για να αναπτύξει την φαντασία του.

Η πρώτη του νουβέλα δημοσιεύθηκε το 1835, με τίτλο “The Impovisatore” και είναι εμπνευσμένη από την εποχή που ζούσε στην Ιταλία. Την ίδια χρονιά μάλιστα ξεκίνησε να γράφει παραμύθια. Άλλωστε μία φράση του έχει μείνει γνωστή “Σσσ… Αρχίζει το παραμύθι. Όταν τελειώσει, θα ξέρουμε περισσότερα απ’ ότι τώρα…”. Μέχρι και το 1845, οι Δανοί συνεχίζουν να αδιαφορούν για τα παραμύθια του και εκείνος συνεχίζει τα ταξίδια του και το γράψιμο μέχρι που μεταφράζονται στα αγγλικά και το βρετανικό κοινό αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον. Αυτό γίνεται η αφορμή της γνωριμίας του με τον Τσαρλς Ντίκενς, μια γνωριμία που κατέληξε σε φιλία.

Από εκεί και έπειτα αναγνωρίστηκε και λάτρεψαν τις ιστορίες του σε πολλά μέρη όπως στην Σκανδιναβία, στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία. Ο Άντερσεν συνέχισε το γράψιμο μέχρι το 1872, τελείωσε η καριέρα του ως συγγραφέας όταν έπεσε από το κρεβάτι του και τραυματίστηκε σοβαρά. Δεν συνήλθε ποτέ από τον τραυματισμό αυτό και έπειτα από τρία χρόνια πέθανε. Τα συμπτώματα που είχε εκδηλώσει θεωρούν σήμερα πως αποδίδονται σε καρκίνο στο συκώτι.

Ο Άντερσεν θεωρείται πως ήταν ερωτευμένος με τους ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά ήταν αρκετά μοναχικός τύπος. Εξάλλου αυτό μπορεί να φανεί και από τους ήρωες τω παραμυθιών του. Όλα κρύβουν μέσα τους την μελαγχολία, συγκίνηση και αλήθεια. Δεν παντρεύτηκε ποτέ του όμως ερωτευόταν συχνά και παθιασμένα.

Μεταφορές στον Κινηματογράφο

Υπήρξαν πολλά κινούμενα σχέδια που ασχολήθηκαν με το παραμύθι επιγραμματικά θα αναφέρουμε κάποιες απ΄αυτές:

 • Η πρώτη ήταν το 1957, με τίτλο Snezhnaya koroleva (The Snow Queen) από την Ρωσία.
 • Το 1995, με τίτλο The Snow Queen από την Βρετανία και τον Martin Gates
 • To 2005-2006 με τίτλο The Snow Queen έγινε μία Ιαπωνική σειρά βασισμένη στο παραμύθι της Βασίλισσας του Χιονιού
 • Τέλος υπήρξαν δύο sequels με τους εξής τίτλους ” The Snow Queen 2: The Snow King, and The Snow Queen 3: Fire and Ice.

Υπήρξαν επίσης ταινίες που ασχολήθηκαν με το παραμύθι και η πιο γνωστή σε όλους ήταν αυτή που σκηνοθέτησε ο  David Wu, το 2002. Φυσικά και μιλάμε για μία ταινία που έχει διάρκεια δυόμιση ώρες, καθώς δεν θα μπορούσε αλλιώς να αποδοθεί σωστά όλο το μεγαλείο του παραμυθιού. Η επιλογή της βασίλισσας θεωρώ πως ήταν άψογη καθώς όποτε σκέφτομαι την Βασίλισσα του Χιονιού μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα της παγωμένης Bridget Jane Fonda. Είναι μία ταινία με ωραία σκηνικά και παραμυθένιο περιεχόμενο. Η ιστορία μίας αγάπης που δεν τα παρατάει ποτέ όσες δυσκολίες και αν έρθουν. Η δύναμη μιας κοπέλας που τρέφεται μόνο με την ελπίδα ότι ο αγαπημένος της ζει. Και μία διαδρομή στρωμένη με χιόνι, λουλούδια, φύλλα και πάγο! Πιστεύω ότι αξίζει να την δείτε έστω και μία φορά στη ζωή σας. (Εγώ πάλι την έχω δει πολλές, όπως ανέφερα ήδη.)

Τέλος, ερχόμαστε στην σειρά Once Upon A Time που στην τέταρτη σεζόν του ενώνει με μοναδικό όπως πάντα τρόπο την Βασίλισσα του Χιονιού με την αγαπημένη σε όλους Έλσα από το Frozen και την Έμμα που είναι η πρωταγωνίστρια μας στην σειρά αυτή. Το όνομά της είναι Ingrid και αυτό που επιθυμεί κάνοντας άνω κάτω τις ζωές όλων, είναι να έχει κοντά της την Έλσα και την Έμμα. Μας την παρουσιάζει ως μία γυναίκα που έχει ένα μαγαζί με παγωτά στο γνωστό σε όλους τους λάτρεις της σειράς Storybrooke. Φυσικά ενθουσιάστηκα όταν μας έδειξε πως το μαγαζί δεν είχε καθόλου ρεύμα και τα ψυγεία δεν δούλευαν. Άρα ο μόνος τρόπος να παγώσει τα πάντα ήταν οι δυνάμεις της! Από τον τρόπο συμπεριφοράς, ομιλίας, ακόμα και από την ιστορία της ένιωθες τον πόνο και την μοναξιά που νιώθεις με όλες τις υπόλοιπες εκδοχές του παραμυθιού, είτε αυτές είναι στην τηλεόραση, είτε γραπτές.

Αντίστοιχες φιγούρες βλέπουμε επίσης:

Μία ακόμα αναφορά που σίγουρα έπρεπε να γίνει είναι στην σειρά βιβλίων και ταινιών το Χρονικό της Νάρνια και συγκεκριμένα στο πρώτο “Το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα”. Εκεί λοιπόν βλέπουμε στον ρόλο της κακιάς την λευκή μάγισσα Τζάντις. Φυσικά και πολλά πράγματα πάνω της μας θυμίζουν την βασίλισσα του Χιονιού. Η σειρά αποτελείται από επτά βιβλία τα οποία γράφτηκαν κατά το διάστημα του 1950-1956, από τον  Κλάιβ Στέιπλς Λιούις. Και για να πάρουμε μία γεύση ας θυμηθούμε μία σκηνή από την πρώτη ταινία.

Σειρά έχει μία ακόμα ταινία που μπορώ να πω ότι δεν περίμενα να είναι τόσο καλή όσο τελικά αποδείχτηκε. Φυσικά μιλάω για την ταινία “Ο Κυνηγός : Η Μάχη του Χειμώνα”. Είναι η ταινία που βγήκε μετά το “Η Χιονάτη και ο Κυνηγός”. Μου είχε αρέσει αρκετά η πρώτη αν και περίμενα κάτι καλύτερο, όμως η δεύτερη με εξέπληξε ευχάριστα μπορώ να πω. Κυρίως επειδή κυριαρχούσε ο Χειμώνας. Στον ρόλο της βασίλισσας έχουμε την υπέροχη Έμιλι Μπλαντ, η οποία ήταν παγωμένη και υπέροχη. Στην ταινία η Έμιλι υποδύεται την αδερφή της Σαρλίζ Θερόν που υποδύθηκε και στο πρώτο την κακιά Βασίλισσα. Αυτό που είναι πραγματικά απολαυστικό είναι η αγάπη που έτρεφε η βασίλισσα του Χειμώνα για τα παιδιά της (όπως και τα αποκαλούσε). Δεν θέλω να σας κάνω άλλο σπόιλερ γιατί και αυτό ειλικρινά πρέπει να το δείτε έστω και μία φορά.

Είχα την χαρά φέτος στο ΦantastiCon να γνωρίσω μία γυναίκα της οποίας παρακολούθησα το σεμινάριο και επίσης μίλησα έπειτα προσωπικά μαζί της. Μπορώ να πω ότι είναι εντυπωσιακός και μαγευτικός άνθρωπος η Ειρήνη Μαντά.  Μέσα σε αυτήν την συλλογή υπάρχουν δύο παραμύθια που μου έδωσαν μία διαφορετική οπτική πάνω στο παραμύθι της Βασίλισσας του Χιονιού.

Πώς να μην δεις διαφορετικά κάτι όταν το βλέπεις μέσα από τα μάτια ενός καθρέφτη με ψυχή και μιας γυναίκας που πονάει παρά τα όσα έχει διαπράξει αλλά και περάσει. Τα παραμυθία αυτά τα αναφέρω μαζί καθώς κάποιος πρέπει να διαβάσει πρώτα το “Ο Καθρέφτης που Θυμόταν” και έπειτα τον “Χαλαζία” που μας δείχνει την ιστορία της Βασίλισσας του Χιονιού με έναν πόνο που ποτέ δεν ένιωσα τόσο έντονο στο κανονικό παραμύθι. Αν και η θλίψη μαζί με την μοναξιά παραμόνευαν πάντα σε κάθε σημείο του παραμυθιού ακόμα και στην αρχική εκδοχή του, στην εκδοχή της Ειρήνης ήρθα αντιμέτωπη με πόνο, θλίψη, συγχώρεση, μίσος και κομμάτια που πάντα θέλουμε να αποφεύγουμε. Γιατί καμιά φορά όσο και αν θέλουμε να δώσουμε τα πάντα για να πετύχουμε κάτι δεν υπολογίζουμε ποιους εμπιστευόμαστε και με τι κόστος! Δεν έχω λόγια να περιγράψω λοιπόν πόσο με άγγιξε ότι διάβασα και πόσο πραγματικά χάρηκα που την γνώρισα. Δεν χρειάζεται επίσης, να αναφέρω ότι, εννοείται πως πρέπει να τρέξετε να το διαβάσετε και έπειτα ελάτε να συζητήσουμε για το τι ακριβώς νιώσατε εσείς και πόσο σας άρεσε!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά