Σειρά Μικρά Γοτθικά: “Η Πρόωρη Ταφή και άλλες δύο μακάβριες ιστορίες”

by Γιώργος Λαγκώνας

Συγγραφέας: Edgar Allan Poe

Εκδότης: Ars Nocturna

Σελίδες: 78

Τιμή: 5 ευρώ

ISBN: 978-618-5032-19-7

Η σειρά Μικρά Γοτθικά της Ars Nocturna έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού και αποτελεί αγορά must σε κάθε αναζητητή της σκοτεινής λογοτεχνίας και όχι μόνο. Στις σελίδες τους οι “παλιοί” θα ξαναθυμηθούν τις χάρες τις ανάγνωσης μερικών από τις κλασικότερες ιστορίες της γοτθικής λογοτεχνίας και οι “καινούργιοι” θα γνωριστούν με τους γίγαντες του χώρου. Στο παρόν άρθρο και σε αυτά που θα το ακολουθήσουν, θα γίνει μια συνοπτική παρουσίαση για κάθε ένα από αυτά τα βιβλιαράκια. Disclaimer: το να προσπαθήσω να ασκήσω κριτική σε συγγραφείς όπως οι Poe, Dickens, Lovecraft, Stevenson θα ξεπερνούσε τη σφαίρα του γραφικού – θα καταντούσε γελοίο. Γι` αυτό θα αρκεστώ στο να σχολιάσω α) την ποιότητα της κάθε έκδοσης, β) την (τελείως υποκειμενική) αίσθηση που αφήνει το βιβλίο και οι επιλογές των ιστοριών σαν σύνολο, όπως και γ) την (επίσης υποκειμενική) εντύπωσή μου στο τι μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο βιβλίο στον σύγχρονο αναγνώστη. Τέλος, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, εσκεμμένα θα απουσιάζει οποιαδήποτε βαθμολογία εκφρασμένη σε μπάρες και αριθμούς.

Όλα τα βιβλία της σειράς (πέντε μέχρι τώρα) έχουν εξαιρετική τιμή και προσφέρουν υψηλά στάνταρ ποιότητας. Δέσιμο, χαρτί, μετάφραση και επιμέλεια κινούνται σε κορυφαίο επίπεδο και μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στην Ars Nocturna γι` αυτήν την προσπάθεια, όσο και ευχές για εξίσου άξια συνέχεια. Το εξώφυλλο -σοφά κατά τη γνώμη μου- ακολουθεί μια κοινή γραμμή με όλα τα υπόλοιπα βιβλιαράκια της σειράς και η αισθητική του είναι λιτή και εύγλωττη. Το αυτό ισχύει και στο εσωτερικό του βιβλίου, που χαρακτηρίζεται από εξαιρετική σελιδοποίηση, σωστή γραμματοσειρά, λιτά αλλά καίρια διακοσμητικά στοιχεία. Οφείλω να παραδεχτώ πως κάθε βιβλίο αποτελεί ένα μικρό κοσμηματάκι για τη βιβλιοθήκη, τόσο λογοτεχνικά, όσο και αισθητικά. Μοναδικό παράπονο: τα σχόλια για τις αρκετές υποσημειώσεις πρέπει να βρίσκονται στο ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ, όχι σε παράρτημα στο τέλος. Εξαιτίας αυτού, η ανάγνωση διακόπτεται αρκετές (ενίοτε) φορές και μαζί της και η απόλαυση).

Η Πρόωρη Ταφή είναι το ντεμπούτο της σειράς, που ομολογουμένως ξεκινά δυνατά, βάζοντας μπροστά τον Μεγαλύτερο των Μεγάλων, τον Edgar Allan Poe. Δεν μπαίνω καν στον κόπο να γράψω κάτι για τον Πόου, κι αν χρειάζεστε εμένα για να μάθετε γι` αυτόν, ε, τότε μάλλον βρίσκεστε στη λάθος ιστοσελίδα αυτή τη στιγμή. Κλείστε τον μπράουζερ και ψάξτε για κάτι άλλο, για συνταγές του Άκη Πετρετζίκη ξερωγώ. Τα τρία διηγήματα που περιέχονται εδώ είναι το ομώνυμο, (Η Πρόωρη Ταφή), “Το Μακρόστενο Κιβώτιο” και “Τα Γεγονότα στην Υπόθεση του κ.Βάλντεμαρ”.

Δεν θα σχολιάσω τις ιστορίες εννοείται. Απλά θα προσθέσω πως ο κύριος πόλος έλξης του βιβλίου είναι οι δυο πρώτες, καθώς ανήκουν στις λιγότερο γνωστές του Πόου. Ο “Βάλντεμαρ” έχει εμφανιστεί σε πλείστες εκδόσεις (και στη γλώσσα μας). Το ότι η “Ταφή” και το “Κουτί” δεν έχουν λάβει ανάλογης μεταχείρισης, προσφέρει άπλετη αξία σε αυτό το βιβλιαράκι, καθώς θα είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία (ειδικά για τους νέους αναγνώστες) να τις βρουν μεταφρασμένες. Στον αντίποδα, το γεγονός ότι είναι λιγότερο γνωστές δεν είναι τυχαίο: σαφέστατα μαρτυρούν πλέον την ηλικία τους και παρά την αναμφισβήτητη ιστορική αξία τους δεν μπορούν να συγκριθούν με τις “κλασικές” του Πόου.

Εν κατακλείδι: ένα πανέμορφο βιβλιαράκι που πέρα από την εξαιρετική τιμή και την υψηλή αισθητική αξία, έχει και ουσιαστική, καθώς οι δυο από τις ιστορίες του είναι πλέον δύσκολο να βρεθούν μεταφρασμένες. Απλώς απαραίτητο, κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Cover pic by Δέσποινα Κιτίδου (Despina Kitidou).

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά