Η σκοτεινή πλευρά του youtube (Μέρος 2ο)

by Βασίλης Γιαννάκης

Σήμερα θα ασχοληθούμε με δύο αινιγματικούς καλλιτέχνες που ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αναστάτωσαν την κοινότητα του youtube, δημιουργώντας αλλόκοτα και ενοχλητικά βίντεο. Ο πρώτος είναι ο Parker Warner Wright και ο δεύτερος είναι ο Eric Fournier.

 

Ο Parker Warner Wright και ο Plague Mask man

4aca2ed76e71c611aa1770b564afdb49
Στις αρχές του 2015, ένα πολύ παράξενο βίντεο έκανε την εμφάνισή του στο youtube. Ο τίτλος του είναι 11B-X-1371 και εκ πρώτης όψεως δεν βγάζει κανένα νόημα. Ο πρωταγωνιστής του είναι μια αινιγματική φιγούρα που οι θαμώνες της ιστοσελίδας ονόμασαν Plague Mask man (δηλαδή ο άνθρωπος με την μάσκα της πανούκλας).

Αυτός ο χαρακτήρας εμφανίζεται μέσα σε ένα ερειπωμένο κτήριο που αργότερα αναγνωρίστηκε ως το πρώην σανατόριο Zofiówka και βρίσκεται στην Πολωνία.

 

Τα παράξενα σινιάλα που κάνει με τα χέρια η μυστηριώδης μορφή, μοιάζουν να μην εδράζονται στη λογική.

Όταν όμως κάποιοι χρήστες της ιστοσελίδας ανακάλυψαν ότι πρόκειται για σήματα μορς τα οποία μάλιστα αμντιστοιχούν στις συντεταγμένες του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ, τότε ξέσπασε σάλος.

Το βίντεο έγινε δημοφιλές μέσα σε λίγες μόνο ημέρες και τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού. Ακόμη και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ασχολήθηκαν μαζί του, ανησυχώντας μήπως πίσω από αυτό κρυβόταν κάποια τρομοκρατική οργάνωση και προετοίμαζε κάποιο χτύπημα στον Λευκό Οίκο.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα όταν αποκωδικοποιήθηκαν κάποιες φράσεις που ήταν γραμμένες σε διάδικο κώδικα και εμφανίζονται για λίγα μόλις κλάσματα του δευτερολέπτου στην οθόνη. Η πρώτη λέει «σκοτώστε τον Πρόεδρο» και η δεύτερη «είσαι ήδη νεκρός».

Ωστόσο υπήρχαν και μηνύματα που ήταν γραμμένα σε ηχητικό κώδικα. Συγκεκριμένα, όταν κάποιοι χρήστες πρόβαλλαν με ειδικό λογισμικό το ηχητικό φάσμα των παρασίτων που ακούγονται κατά την προβολή, ήρθαν αντιμέτωποι με τις παρακάτω εικόνες.

mqdefault

 

mqdefault2

Το γεγονός ότι οι εικόνες αυτές σχηματίζονται από ήχους, είναι κάτι το εντυπωσιακό.

Στους τοίχους του κτηρίου της προβολής, υπάρχουν επίσης σχεδιασμένα διάφορα σύμβολα που παραπέμπουν στους Ιλουμινάτι και σε συνομωσίες.

Μέχρι και σήμερα, ακόμη ανακαλύπτονται από διάφορους χρήστες του youtube διάφορα κωδικά μηνύματα σε αυτό το μικρό κλιπάκι.

Απ’ όλα αυτά συμπεραίνουμε ότι δικαίως το 11B-X-1371 προκάλεσε αναστάτωση στις διαδικτιακές κοινότητες και από πολλούς θεωρήθηκε ως επικίνδυνο.

Τον Νοέμβρη του 2015, εμφανίστηκε ένας λογαριασμός στο Twitter που αντιστοιχούσε σε κάποιον Parker Warner Wright, έναν αμερικανό που ζει στην Πολωνία. Ο Parker ισχυρίστηκε ότι ήταν ο κατασκευαστής του επίμαχου βίντεο και ότι επρόκειτο για ένα project τέχνης που είχε δημιουργήσει. Δεδομένου ότι το κοινό ήταν καχύποπτο ως προς τα λεγόμενά του υποσχέθηκε ότι «σε ακριβώς 1,444 μετρικές ώρες» -όπως δήλωσε χαρακτηριστικά- θα αναρτούσε ένα νέο βίντεο στον λογαριασμό που είχε στο youtube, έτσι ώστε να αποδείξει ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο με τον δημιουργό του προηγούμενου. Μάλιστα έδωσε και τον τίτλο του επόμενου βίντεο που θα ήταν 11B-3-1369.

Πράγματι, μετά την πάροδο του χρόνου που είχε θέσει, ανέβηκε το βίντεο με τίτλο 11B-3-1369 που ανήκει καταφανώς στον ίδιο δημιουργό με τον προηγούμενο. Το 11B-3-1369 είναι ακόμη πιο τρομαχτικό και γεμάτο με ακόμη περισσότερα κρυφά μηνύματα.

 

Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Parker Warner Wright είναι ο αδιαμφισβήτητος καλλιτέχνης που κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά. Μια σύγχρονη ιδιοφυία, που κατάφερε να προκαλέσει σοβαρό αντίκτυπο στον κόσμο με το έργο του.

Ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί που έχουν ακόμη επιφυλάξεις και που θεωρούν ότι ο πραγματικός δημιουργός αυτών των βίντεο είναι κάποιος που παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστός.

Δεδομένου ότι η πρόκληση του ενδιαφέροντος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της τέχνης, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο Parker τον κατάφερε και μάλιστα με το παραπάνω.

 

O Eric Fournier και η Shaye Saint John

 

maxresdefault3

O Eric Fournier ήταν μέλος σε μπάντες που έπαιζαν μουσική πανκ-ροκ και συγκεκριμένα στους The Blood Farmers και στους Skelegore.

Από κάποιο σημείο κι έπειτα, άρχισε να κινηματογραφεί κάποια βίντεο με έναν χαρακτήρα που επινόησε και που ονομάζεται Shaye Saint John.

Η Shaye είναι γυναίκα, την οποία την υποδύεται ο ίδιος ο Fournier. Σύμφωνα με αυτόν, η ιστορία της είναι τραγική αλλά και τρομακτική συνάμα.

Υποτίθεται ότι κάποτε η Shaye εργαζότανε σαν supermodel και ήταν πανέμορφη. Ωστόσο κατέληξε στο νοσοκομείο έπειτα από έναν εκτροχιασμό ενός τρένου στο οποίο επέβαινε. Κατέληξε φριχτά παραμορφωμένη και έχοντας χάσει τα λογικά της από την εγκεφαλική βλάβη που είχε υποστεί, αντικατέστησε τα ακρωτηριασμένα της άκρα με κομμάτια από κούκλες βιτρίνας.

Το πρώτο βίντεο που δημιούργησε υποδυόμενος τη Shaye, ονομαζόταν Stumpwater Salad και παρουσίαζε το γεγονός ότι μετά την κατάρρευση της καριέρας της, αναγκαζόταν να μαζεύει χόρτα από το δάσος για να τραφεί.

Η επιτυχία που είχαν αυτά τα μικρά κινηματογραφημένα στιγμιότυπα στο underground κοινό, οδήγησε στην κυκλοφορία ενός DVD με τίτλο “The Triggers Compilation”, που περιλαμβάνει περισσότερα από 30 βίντεο με τη Shaye Saint John. Τα περισσότερα από αυτά έχουν συγκεντρωθεί σε ένα κανάλι του youtube που ονομάζεται «elastic spastic plastic fantastic». Επίσης υπάρχει και προσωπική ιστοσελίδα της Shaye Saint John, που μιλάει για τη βιογραφία της και το έργο της, η οποία επίσης περιλαμβάνει πολλά αποσπάσματα από το ημερολόγιό της –ως επί το πλείστον ασυναρτησίες.

Ο Eric Fournier πέθανε το 2010 σε ηλικία μόλις 42 ετών, έχοντας αφήσει στο ίντερνετ ως κληρονομιά του τη Shaye, για τις επόμενες γενιές.

Το πιο δημοφιλές από αυτά τα βίντεο είναι το λεγόμενο “the hand thing” (“το πράγμα με το χέρι”), το οποίο είναι ενδεικτικό της παράνοιας και του κατάμαυρου χιούμορ που χαρακτηρίζει την τεχνική του.

 

Στην περιγραφή του βίντεο, η Shaye μας λέει ότι μια μέρα όπως όλες τις άλλες, αποφάσισε να κάνει το hand thing στο σαλόνι του σπιτιού της, με αποτέλεσμα να εθιστεί σε αυτό, να κολλήσει και να μην μπορεί να το σταματήσει. Μετά από λίγο ήρθε ένας γείτονάς της που την θαυμάζει και έχει κάνει πλαστικές εγχειρήσεις για να μοιάζει όπως αυτή (!?) και βλέποντάς την να κάνει το hand thing, άρχισε να το κάνει κι αυτός και δεν μπόρεσε να σταματήσει παρά μόνο όταν (κάποιοι) του δώσανε ψυχοφάρμακα.

Όπως το σύνολο των έργων που αφορούν τη Shay, το hand thing εμφανίζεται γεμάτο από μαύρο χιούμορ, αλλά ταυτόχρονα είναι υπερβολικά υπερβατικό και σουρεαλιστικό, σχεδόν βγαλμένο από αλλότρια πεδία της ύπαρξης. Χαρακτηριστική είναι η εμμονή του καλλιτέχνη με το κιτς και την υποκουλτούρα.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα είναι το λεγόμενο “Street walking” όπου η Shaye έχει χαθεί στα εύπορα προάστια του Χόλυγουντ και δεν γνωρίζει προς τα πού να κατευθυνθεί, ωστόσο δεν φαίνεται να πτοείται ακόμη και όταν την γαυγίζουν… σκυλιά στο δρόμο.

Στις μέρες μας η Shaye Saint John έχει τόσο μεγάλη πέραση στο  underground κοινό, που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς και βίντεο από τους φαν της που είναι ντυμένοι σαν αυτή και την μιμούνται. Αυτές οι ενσαρκώσεις ονομάζονται faux-Shaye, δηλαδή ψευδο-Shaye. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με το πρωτότυπο.

Ελπίζω να σας άρεσε το δεύτερο μέρος του αλλόκοτου ταξιδιού μας στην σκοτεινή πλευρά του youtube, γιατί έπεται και συνέχεια.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά