Η τρομακτική Llorona από το Μεξικό

by Αννίτα Ιωάννου

Η La Llorona, ή αλλιώς “The Weeping Woman”, είναι ένας από τους πιο γνωστούς αστικούς μύθους στο Μεξικό. Αφορά μια γυναίκα η οποία αυτοκτόνησε, αφού έπνιξε τα παιδιά της, και τα αναζητά μάταια στο πέρασμα των αιώνων.

Η αποτρόπαια πράξη της συγκλόνισε τους συγχωριανούς της και το σώμα της δεν επιτράπηκε να θαφτεί σε νεκροταφείο. Το ανήσυχο πνεύμα της άρχισε να εμφανίζεται στις όχθες του ποταμού Santa Fe.  Περιπλανιέται μέσα στην άγρια νύχτα, ως μια χλωμή φιγούρα, που θρηνεί και κλαίει κοντά σε ποτάμια και ρυάκια. Λέγεται ότι ήταν μια πανέμορφη γυναίκα με μακριά μαύρα μαλλιά, η οποία από την θλίψη της κατάντησε σκελετωμένη. Φοράει ένα λευκό λερωμένο φόρεμα και  και ψάχνει νέα θύματα  για να τα παρασύρει στον υγρό τάφο. Tο κλάμα και ο θρήνος της έγιναν κατάρα, και οι άνθρωποι άρχισαν να φοβούνται να βγουν έξω στο σκοτάδι.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές σχετικά με την προέλευση του αστικού μύθου!  Κατά την πρώτη εκδοχή μια ιθαγενής γυναίκα ερωτεύτηκε έναν Ισπανό κατακτητή και έκανε μαζί του τρία παιδιά. Όμως, ο Ισπανός την παράτησε για μια πλούσια λευκή και την έδιωξε από το σπίτι τους. Η ιθαγενής για να τον εκδικηθεί έπνιξε τα παιδιά τους και έπεσε και η ίδια στο ποτάμι. Από τότε το πνεύμα της περιφέρεται και θρηνεί λέγοντας:  

“Aaaaiii… mis hijos…. Donde están mis hijos…?”

Τα παιδιά μου… Πού είναι τα παιδιά μου;”

Σύμφωνα με τον Φραγκισκανό μοναχό Fray Bernardino de Sahagún στο βιβλίο “Historia general de las cosas de nueva España – General History of the Things of New Spain” του 16ου αιώνα, η La Llorona είναι η προσωποποίηση της θεάς των Αζτέκων Chihuacóatl. Πριν την άφιξη των Ισπανών κατακτητών, μια γυναίκα ντυμένη στα λευκά εμφανιζόταν συχνά στην λίμνη Texcoco και στους λόφους της πόλης Tenochtitlan. Με κλάματα και με κραυγές  προειδοποιούσε τους Mexica, όπως αυτοαποκαλούνταν οι Αζτέκοι, για τις συμφορές που τους περιμένουν.

Η τρίτη παραλλαγή αναφέρει ότι η La Llorona είναι στην πραγματικότητα η Doña Marina, γνωστή ως “La Malinche”, η ερωμένη του Hernán Cortés. Είχαν μαζί ένα παιδί και ο Cortés ήθελε να πάρει μόνο το παιδί στην Ισπανία, χωρίς αυτήν. Για να τον εκδικηθεί, έπνιξε το μωρό και έπεσε και αυτή στο ποτάμι να πνιγεί. Στην Χιλή, η La Llorona ονομάζεται Pucullén. Είναι ένα φάντασμα που κλαίει ασταμάτητα και μόνο άτομα που πρόκειται να πεθάνουν ή Σαμάνοι μπορούν να την δουν, καθώς και τα σκυλιά που ουρλιάζουν στο πέρασμα της.

Η La Llorona εμφανίζεται στους δρόμους κυρίως όταν έχει πανσέληνο, και ο θρήνος της είναι τόσο σπαρακτικός που τρελαίνει όλους όσους την ακούν. Η εμφάνιση της είναι συνώνυμη με την κακοτυχία και επιφέρει τρομερά δεινά σε όσους την συναντήσουν. Απαγάγει άλλα παιδιά που μοιάζουν με τα δικά της και είναι καταδικασμένη σε αιώνια δυστυχία. Είναι το σύμβολο της πληγωμένης γυναίκας που εκδικείται το αρσενικό που την πρόδωσε και λειτουργεί ως προειδοποιητική ιστορία για τα ζευγάρια!

Ο μύθος της είναι τόσο διαδεδομένος στην Λατινική Αμερική που έγινε μοιρολόι, ποίημα, παραδοσιακό τραγούδι “La Llorona” από την  Chavela Vargas, ταινίες όπως La Maldición de la Llorona – The Curse of the Crying Woman (1963), Kilómetro 31 (2006). 

O χαρακτήρας της συνδέεται με την Ημέρα των Νεκρών (El Día de los Muertos) και εμφανίστηκε στο animated film “Coco” (2017), ενώ υπάρχει και παιδικό animation βασισμένο στην ιστορία της, το “La Leyenda De La Llorona” (2011). Την αφηγούνται ως παραμύθι για να τρομάζουν τα μικρά παιδιά και να κάθονται φρόνιμα.

“She was a woman who lost her babies. Now she cries all the time, and she is looking for her babies. You have to stay inside at night, or she will kidnap you…”

… λένε οι abuelas (οι γιαγιάδες) στα εγγόνια τους. Επιπρόσθετα, έχουν γραφτεί βιβλία και δοκίμια που αναλύουν την κοινωνική διάσταση του μύθου, όπως το “There Was a Woman: La Llorona from Folklore to Popular Culture“, του  Domino Renée Pérez.

Η περίληψη της ταινίας “The Curse of La Llorona” που είχε ονομαστεί αρχικά “The Children” είναι η εξής:

Η La Llorona είναι μια τρομακτική φιγούρα που έχει παγιδευτεί μεταξύ κόλασης και παραδείσου. Η αναφορά στο όνομα της προκαλεί τρόμο . Όταν ζούσε έπνιξε τα παιδιά της στο ποτάμι και η ίδια μετά από λίγο αυτοκτόνησε. Τα δάκρυα της είναι αιώνια. Όσοι ακούνε τις κραυγές τις μέσα είναι καταδικασμένοι. Τριγυρνά μέσα στο σκοτάδι δυστυχισμένη με σκοπό να απαγάγει μικρά παιδιά για να αντικαταστήσει τα δικά της. Όσο περνάνε τα χρόνια η επιθυμία της γίνεται πιο αχόρταγη.

Το 1970 στο Los Angeles, η La Llorona αναζητά τα θύματα της. Η  Anna Garcia (Linda Cardellini) και τα παιδιά της  σύντομα θα βρεθούν σε μια τρομακτική υπερφυσική σφαίρα. Η μόνη τους ελπίδα να επιβιώσουν της θανατηφόρας οργής της La Llorona είναι ένας ιερέας και ο μυστικισμός που ασκεί για να κρατήσει το κακό μακριά. Ο τρόμος της έχει εξαπλωθεί…

H σκηνοθεσία είναι του Michael Chaves, σε παραγωγή του James Wan (Conjuring movies) και το σενάριο υπογράφουν οι Mikki Daughtry και Tobias Iaconis. Η μουσική είναι του Joseph Bishara και υπεύθυνη για τα κουστούμια είναι η Megan Spatz. Πρωταγωνιστούν οι Linda Cardellini, Raymond Cruz, Patricia Velasquez, Marisol Ramirez, Sean Patrick Thomas, Jaynee-Lynne Kinchen, Roman Christou. Η La Llorοna έρχεται να μας τρομάξει στις 19 Απριλίου 2019. She wants your children!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά