Κριτική: “Γεννημένη στις 13 βιβλίο II: Οβελάντουμ” του Χρήστου Αντώναρου

by Αργυρώ Χαρίτου

ISBN: 978-618-5239-36-7
ISBN2: 9786185239367
Εκδότης: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΑΤΥΠΟ
Συγγραφέας: ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Έτος κυκλοφορίας: 2018
Σελίδες: 382

Περίληψη

Το “Οβελάντουμ” είναι μια ατελείωτη σειρά γεγονότων γεμάτα μυστήριο, δράση και συγκίνηση. Μετά την κατάληψη της Σύναξης της Νέας Ιερουσαλήμ ο Βίνσεντ και ο Γαβριήλ, o καθένας τους με διαφορετικά κίνητρα, αλλά κοινό σκοπό, ψάχνουν να βρουν συμμάχους πρόθυμους να δώσουν την μεγαλύτερη μάχη στην ιστορία μετά την σταύρωση του Δασκάλου. Η Βαβέλ πρέπει να πέσει, όποιο και να `ναι το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν. Όλα θα κριθούν στην “Κοιλάδα των Μυρίων Δακρύων”. H Κάρεν παγιδευμένη στον Ψυχοδέτη της Τζενόβεφα, πολεμάει να βρει την έξοδο συναντώντας εμπόδια και καταστάσεις που θα αλλάξουν ριζικά την σωματική υπόστασή της, αλλά και την πνευματική της κατάσταση. Ωστόσο, το ταξίδι τελειώνει εκεί όπου αρχίζει το επόμενο. Θα καταφέρει να δει ξανά τον αγαπημένο της, ή θα παραμείνουν μακριά ο ένας από τον άλλο για πάντα; Η Ανταλυν και ο Σάνσμπλαντ ακολουθώντας τα χνάρια της Κάλτας της Σκιάς έρχονται αντιμέτωποι με τα απομεινάρια ενός σκοτεινού και βάρβαρου παρελθόντος που ακόμα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Η σκοτεινή ομίχλη έχει καλύψει ήδη τα περισσότερα εδάφη της Ασίας και φαίνεται πως τίποτα δεν την σταματάει. Μαζί της, η Μαρβ, μετά την συμφωνία της με τον Ρόιτς, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να φέρει πίσω στην ζωή την αγαπημένη της, Νίν. Τέλος, ο Ίαν υπακούει τυφλά την Ράγκμα, με την υπόσχεση πως όταν τελειώσουν όλα, όταν θα έχει η μάγισσα επανέλθει στον κόσμο των ζωντανών, θα επιστρέψει στην οικογένεια του. Αυτό που δεν γνωρίζει, ωστόσο, είναι πως πίσω στην Ζαπορίζια τα πράγματα δεν είναι όπως τα άφησε. Παρόλα αυτά, η ανθρωπότητα έχει τα δικά της σχέδια και δεν επιτρέπει σε κανέναν άλλο να γίνει μέρος τους. Οι πολλαπλοί και πολύπλοκοι χαρακτήρες του κόσμου του “13” ξετυλίγονται ακόμα περισσότερο προσκαλώντας τον αναγνώστη να διαλέξει στρατόπεδο σε μια εναλλακτική πραγματικότητα που όλα είναι πιθανά.

Κριτική

Ο Χρήστος Αντώναρος στο δεύτερο βιβλίο του μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο με τη φαντασία του, αλλά και τους ήρωες που έχει δημιουργήσει. Η συνέχεια της ιστορίας του διαθέτει καταιγιστική δράση, υπέροχες αναφορές, ρεαλιστικές μάχες.
Τι είναι το Οβελάντουμ; Είναι το τέλος ή η αρχή; Είναι καλό ή κακό;

Ήδη από το πρώτο βιβλίο είναι εμφανείς οι επιρροές του συγγραφέα από διάφορες μυθολογίες και θρησκείες. Αυτό που έχει πετύχει είναι να τα ενσωματώσει στην ιστορία του και να τα κάνει κτήμα του. Τα μέρη που περιγράφει θα μπορούσαν κάλλιστα να υπάρχουν σ’ ένα παράλληλο ή μεταποκαλυπτικό σύμπαν. Αυτή τη φορά ταξιδεύουμε στα μονοπάτια των τιμωριών και των δαιμόνων, των ανθρώπων και των αγγέλων, παρακολουθώντας το ποιος θα κερδίσει όχι μόνο τον πόλεμο αλλά και το δικαίωμα στη ζωή. Τίποτα δεν είναι δεδομένο πια. Πουθενά και κανείς δεν είναι ασφαλής, ούτε καν αυτοί που ελέγχουν τον πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ «Γεννημένη στις 13 – Κάθαρση».

Αν και η Κάρεν, η πρωταγωνίστρια, απουσιάζει για ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου, παραμένει μαζί μας μέσα από τον έρωτα του Βίνσεντ, ο οποίος κάνει τα πάντα για να την βρει. Νέοι ήρωες μας συστήνονται χωρίς να κουράζουν ή να μπερδεύουν τον αναγνώστη. Τα μέτωπα τα οποία είναι ανοιχτά πλέον είναι πολλά. Παρακολουθούμε τις συμμαχίες που δημιουργούνται, αλλά και όσες καταστρέφονται. Τους παράνομους έρωτες, αλλά και τις παράξενες φιλίες. Μάγισσες, άγγελοι, αναθεματισμένοι, άνθρωποι, μύστες, τιμωρίες, δαίμονες όλοι μαζί σε μια μοναδική ενορχηστρωμένη συμφωνία από τον συγγραφέα. Κάθε κεφάλαιο και μια σύγκρουση είτε μεγάλη είτε μικρή, είτε νικητήρια είτε όχι, από όποια πλευρά και να το δει κανείς. Ο Αντώναρος μας προσφέρει χολιγουντιανές μάχες με πληθώρα περιγραφών.

Πολλές φορές μέσω των σκέψεων και των διαλόγων των ηρώων, ο συγγραφέας παραθέτει ερωτήματα στον αναγνώστη, καλώντας τον να αναλογιστεί τι θα απαντούσε εκείνος πώς και με βάση ποια κριτήρια ηθικά θα λάμβανε δράση. Ο συγγραφέας έχει να ολοκληρώσει ένα δύσκολο έργο, με πολλούς ήρωες, πολλές μάχες, πολλές καθάρσεις και τιμωρίες. Το σίγουρο είναι πως όπως και αν καταλήξει η ιστορία, ο Αντώναρος πετυχαίνει να φέρει τα πάντα σε αρμονία και να δίνει στον αναγνώστη αστείρευτη δράση.

Η πλοκή διαθέτει τις ανατροπές που πρέπει να έχει μια αφήγηση. Δεν ξέρεις ποιος θα παραμείνει καλός ή κακός μέχρι το τέλος του βιβλίου. Τίποτα και κανένας δεν είναι ασφαλής στην πένα του συγγραφέα. Οι διάλογοι αποδεικνύονται στρατηγικά μελετημένοι, άλλοτε σοβαροί για να μας βάζουν σε σκέψεις, άλλοτε αστείοι, για να δίνουν μια νότα χαλάρωσης. Το μόνο μελανό σημείο είναι οι περιγραφές. Ενώ σε κάποιες στιγμές μας βοηθάνε να χαλαρώσουμε από την προηγούμενη μάχη προετοιμάζοντας μας για την επόμενη, σε κάποιες άλλες κουράζουν διότι σε απομακρύνουν από τους ήρωες και τη ροή του βιβλίου με περιττές πληροφορίες που εκείνη την στιγμή δεν χρειάζονται.

Είναι ένα βιβλίο που όταν το διαβάζεις είναι σαν να βλέπεις μια καλογυρισμένη ταινία. Το απολαμβάνεις χωρίς να θέλεις να αποχωριστείς τους ήρωες, με τους οποίους έχεις πια δεθεί. Αυτό που αποκομίζει ο αναγνώστης κλείνοντάς το είναι ότι οι επιλογές έχουν πάντα και απροσδόκητες συνέπειες.


προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά