Κριτική: “Η Τελετή του Αίματος” της Ράνιας Νικολακοπούλου

by Αργυρώ Χαρίτου

Τελετή και αίμα, δυο λέξεις τόσο δυνατές που στην ίδια πρόταση δηλώνουν μόνο ένα πράγμα: το κάλεσμα μιας οντότητας ή τη σύνδεση με κάποιο πλάσμα. Εκ των απαρχών του χρόνου, οι τελετές συνδυάζονταν με το αίμα, ενώ πίστευαν πως όσο περισσότερο υπήρχε τόσο πιο πετυχημένη θα ήταν η τελετή. Στο πρώτο βιβλίο της Ράνιας Νικολακοπούλου, «Η τελετή του αίματος», η τελετή είναι το λιγότερο που μας απασχολεί με όλα όσα διαδραματίζονται πριν να πραγματοποιηθεί.

Το βιβλίο μας παρουσιάζει την Άμπιγκειλ, μια σοβαρή, δυναμική φοιτήτρια, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το παραφυσικό, ούτε καν πιστεύει σ’ αυτό. Το βιβλίο ξεκινάει με την εξαφάνιση του Κρίστοφερ, του φίλου της. Τα τοπία που μας περιγράφει η συγγραφέας, καθώς και η ατμόσφαιρα, ταιριάζουν τέλεια στην ψυχολογία της πρωταγωνίστριας και στην ιστορία του βιβλίου. Αν και θεωρούνται κλισέ η βροχή και το σκοτάδι στα βιβλία τρόμου, η Ράνια πετυχαίνει να τα διατηρήσει απλά για ατμόσφαιρα, εφιστώντας μας την προσοχή στην ιστορία και σε όλα όσα εκείνη θέλει να μας διηγηθεί μέσα από τους ήρωές της.

Μετά την εξαφάνιση του Κρίστοφερ, η Άμπιγκειλ βιώνει τον οίκτο των συμφοιτητών της. Όλοι πιστεύουν ότι ο Κρίστοφερ έχει πεθάνει, εκείνη όμως δεν το δέχεται. Με τη φωτογραφία του στα χέρια της ψάχνει σε όλη την πόλη να τον βρει. Μετά την εξαφάνιση του αγαπημένου της και την ψυχολογική της κούραση, τα όνειρά της έχουν μετατραπεί σε εφιάλτες. Παράξενες τελετές, φόνοι και μάγισσες είναι κάποια από τα περίεργα που βλέπει. Ένας άντρας, όμως, με άγρια ομορφιά την επισκέπτεται εκεί συνέχεια. Την ελκύει και την τρομάζει συγχρόνως.

«Πόσο μπορεί να μας επηρεάσουν οι αναμνήσεις από μια προηγούμενη ζωή; Πόσο δυνατό είναι το υποσυνείδητό μας;»

Η Άμπιγκειλ μετά τα όνειρα της μιλάει, χωρίς να γνωρίζει πώς, για ξόρκια, φίλτρα και μαγικές τελετές, ενώ μαθαίνει από μια χαρτορίχτρα ότι ένα μεγάλο κακό πλησιάζει την πόλη τους και ότι εκείνη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα αυτού του κακού. Δεν την πίστεψε, δεν ήθελε να την πιστέψει. Όμως…

«…υπάρχει μαγεία στο αίμα».

Στο ντεμπούτο της, η Ράνια Νικολακοπούλου μάς δίνει ένα βιβλίο όπου ο γοτθικός τρόμος τοποθετείται στη σημερινή εποχή. Η ιστορία γνωστή, όμως με τη γραφή της σε παρασύρει στην ατμόσφαιρα ενός ανατριχιαστικού κόσμου, παίζοντας με τα στοιχεία της φύσης και με το περιβάλλον της πρωταγωνίστριας.

Το βιβλίο είναι μια μικρή μπουκιά και διαβάζεται ευχάριστα μέσα σ’ ένα σαββατοκύριακο. Η ροή του βιβλίου είναι γρήγορη -άλλωστε βοηθάει και το μέγεθός του- όμως, συγχρόνως, αφήνει και κάποια μικρά κενά στην ιστορία που, αν είχαν λίγο περισσότερο χώρο για ανάπτυξη, θα βοηθούσαν τον αναγνώστη ν’ αποκτήσει μια πιο σφαιρική εικόνα για την ιστορία, αλλά και να δεθεί με κάποιους ήρωες λίγο περισσότερα -ακόμα και με τους κακούς. Θα ήθελα να γνωρίσω περισσότερα για τον πολεμιστή, όπως και για τη «Μάγισσα», τους λόγους που ώθησαν και τους δυο να κάνουν ό,τι κάνουν.

Η ανατροπή στο τέλος του βιβλίου ήταν εκπληκτική. Δεν μετατρέπει την ηρωίδα σε άβουλο πλάσμα, αλλά σε μια δυναμική γυναίκα που ξέρει τι θέλει, δημιουργώντας έτσι ένα φεμινιστικό πρότυπο πρωταγωνίστριας.

Θα ήθελα δυο-τρία ακόμα κεφάλαια για να μου εξηγήσει για τα πλάσματα που τριγυρνούν τη νύχτα, πίνουν αίμα και είναι νεκροζώντανα, να μου πει πώς ονομάζονται, πώς δημιουργήθηκαν και τον λόγο που εμφανίστηκαν. Μπορεί να είναι ένα από τα πιο γνωστά αιμοδιψή πλάσματα, όμως θα μπορούσε να μας δώσει την ιστορία τους μέσα από τη δική της, πρωτότυπη ματιά, ώστε να είναι πιο ολοκληρωμένο.

Κλείνοντας το βιβλίο συνειδητοποιούμε ότι οι αποφάσεις μας έχουν τρομερή δύναμη και μπορούν να αλλάξουν όχι μόνο τη δική μας ζωή, αλλά και όσων είναι κοντά μας. Η συγγραφέας δεν μας χαρίζει ένα ευτυχισμένο τέλος, ούτε τους τέλειους χαρακτήρες, κάνοντάς το ακόμα πιο αληθοφανές και οικείο. Οι πρωταγωνιστές είναι δυο ψυχές που κάποιοι επέλεξαν να παίξουν μαζί τους απλά και μόνο γιατί έτυχε να βρεθούν στον δρόμο τους. Με τον Κρίστοφερ η θεά τύχη δεν ήταν καλή μαζί του, όμως για την Άμπιγκειλ δεν υπήρχε καμία τύχη. Ο δρόμος της ήταν προδιαγεγραμμένος από την αρχή γιατί…

« …υπάρχει μαγεία στο αίμα».
*Το βιβλίο “Η Τελετή του Αίματος” απέσπασε τη 2η θέση των Ελληνικών Βραβείων του Φανταστικού “Everly” στην κατηγορία “Καλύτερο Βιβλίο Τρόμου Έλληνα Συγγραφέα”.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά