Κριτική: “Η Τριλογία της Κρήτης”, του Πολυχρόνη Κουτσάκη

by Αργυρώ Χαρίτου

Ολοκληρώθηκε η τριλογία της Κρήτης με το τρίτο μέρος της σειράς να ονομάζεται «Δεν είσαι εδώ». Κάθε τίτλος εξέφραζε ακριβώς το περιεχόμενο του βιβλίου. Ολοκληρώνοντας την και, έχοντας πλέον μια σφαιρική άποψη για τους ήρωες και τις ιστορίες που διαδραματίζονταν σε κάθε βιβλίο, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι έχει γίνει μελετημένη και προσεγμένη δουλειά από τον συγγραφέα Πολυχρόνη Κουτσάκη.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Η «Τριλογία της Κρήτης» κατατάσσεται στη νεανική λογοτεχνία. Είναι κρίμα όταν μπαίνουν ταμπέλες, καθώς τα συγκεκριμένα βιβλία δεν αντιπροσωπεύουν μόνο την νεανική ηλικία. Μπορεί να διαβαστεί από όλους, μεγάλους και νεότερους. Βάζει σε σκέψεις και στη θέση των ηρώων τους αναγνώστες. Πώς θα αντιδρούσαν σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις που περιγράφονται και στα τρία βιβλία; Πώς θα αντιδρούσαν στη θέα ενός πτώματος ή, ακόμα χειρότερα, αν  πέθαινε ξαφνικά ένας φίλος δίπλα τους; Ξέρουν πώς ν’ αγαπούν με όλα τα φάσματα της αγάπης;
Μέσα από τις αναζητήσεις των ηρώων, που πρόκειται για ερωτικές απογοητεύσεις, προβληματιζόμαστε για την κοινωνία που βρισκόμαστε, αλλά και για την κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τις ζωές μας.
Μέσα από τα βιβλία βλέπουμε τρεις συγκεκριμένους ήρωες οι οποίοι ολοκληρώνοντας τη σειρά έχουν εξελιχθεί, ωριμάσει και αποδεχτεί τις ήττες, τις νίκες και, κυρίως, λάθη τους. Μαζί τους και εμείς. Ο συγγραφέας με αστείρευτο χιούμορ, αλλά και ωριμότητα, παρουσιάζει τόσο ολοκληρωμένα κάθε ήρωα που είναι σαν να διαβάζουμε για έναν φίλο, κολλητό ή έναν γνωστό μας. Όλοι μας γνωρίζουμε κάποιον που κάνει αστεία ή είναι ψυχρός και κάφρος. Νιώθουμε και αντιλαμβανόμαστε όσα αισθάνονται, σκέφτονται και βιώνουν. Φωτογραφίζει κάθε πρωταγωνιστή.
Και στα τρία βιβλία έρχονται αντιμέτωποι με στυγνούς δολοφόνους, πτώματα, θάνατο, απώλειες και διλήμματα. Αν και οι ήρωες είναι μόλις 17 ετών, ο συγγραφέας καταφέρνει να δώσει τις ανάλογες εξηγήσεις και να δικαιολογήσει ότι παρά το νεαρό της ηλικίας τους καταφέρνουν να επιβιώσουν από δυσμενείς, παράλογες καταστάσεις.
Τα βιβλία είναι γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο. Η γραφή είναι ολοκληρωμένη και ο λόγος ρέει ευχάριστα, χωρίς να κουράζει.
Αυτό που είναι έντονο στα δυο πρώτα βιβλία είναι το χιούμορ που διαθέτει ο Γιώργος, ένας εκ των πρωταγωνιστών. Ο τρόπος που αποδίδονται οι σκέψεις του, άλλες παράλογες, άλλες λογικές όλες όμως με μια δόση σαρκασμού. Στο τρίτο όμως για πρώτη φορά, διαβάζουμε τις σκέψεις του καλύτερου φίλου του Νικ. Εκεί ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο γραφής. Ο Νικ είναι ορθολογιστής. Αντιδρά με το μυαλό. Δεν υπάρχει το συναίσθημα μέσα του και δεν έχει το σύνδρομο του ήρωα που έχει ο Γιώργος. Αν τον ενοχλεί κάτι θα το πει χωρίς να τον ενδιαφέρει αν θα πληγωθεί ο συνομιλητής του. Θεωρεί ότι η αλήθεια πρέπει να λέγεται όσο ωμή ή σκληρή και αν είναι.
Ο συγγραφέας πετυχαίνει ν’ αποδώσει τις διαφορές ανάμεσα στους ήρωες. Την εξέλιξη τους, τη φιλία τους αλλά και την ωρίμανση τους. Είναι σαν να κουμπώνουν ο ένας με τον άλλον. Αυτές οι διαφορές φαίνονται έντονα στο τρίτο βιβλίο. Διαβάζοντας τις σκέψεις και των δυο αντιλαμβανόμαστε το πόσο ολοκληρωμένοι χαρακτήρες είναι.
Οι 1000 περίπου σελίδες δεν κουράζουν. Μαθαίνουμε μέσα από τα βιβλία για τα υπέροχα μέρη του νησιού της Κρήτης. Οι περιγραφές μας δίνουν εικόνες από μέρη και ιστορικά γεγονότα της κάθε περιοχής. Είναι τόσες όσες χρειάζονται για να μας χαλαρώνουν από την πίεση των εξελίξεων και των ανατροπών.
Είναι μια δυνατή τριλογία που αξίζει να διαβαστεί. Συνειδητοποιούμε ότι όλα μπορούν να χαθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Γευόμαστε τον έρωτα, βλέπουμε δυνατές φιλίες να δοκιμάζονται, μαθαίνουμε να έχουμε πίστη και να μην τα παρατάμε. Μέσα και στα τρία βιβλία επισημαίνετε η ανθρωπιά, που ευτυχώς στις μέρες και παρά τις αντίξοες συνθήκες, ή τις δυσκολίες που ζούμε, υφίσταται ακόμα σε μεγάλο βαθμό.
Ακόμα και μια αχτίδα φωτός μπορεί να κάνει ένα σπόρο να φυτρώσει.

15195849_648091618694319_4016120990703746539_o

%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%cf%8c%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ae%cf%81%cf%89%ce%b5%cf%82-1ΒΙΒΛΙΟ: Καιρός για ήρωες
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Πολυχρόνης Κουτσάκης
ISBN:978-960-16-4898-9
ΣΕΛΙΔΕΣ: 323

Οπισθόφυλλο:
Ο Γιώργος Δάντης είναι 16 χρονών. Τρελά ερωτευμένος, με μια κοπέλα που φαίνεται να αγνοεί την ύπαρξή του. Οι γονείς του δεν έχουν χρόνο γι’ αυτόν, και στο σχολείο πασχίζει να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά. Γύρω του, η χώρα καταρρέει από την κρίση. Μετά, αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα. Γιατί η αγαπημένη του κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Γιατί λίγο πριν την απόπειρα είδε κάτι που την κάνει στόχο των πιο επικίνδυνων ανθρώπων στην πόλη. Γιατί μια συμμαθήτριά τους έχει εξαφανιστεί και οι γονείς της παριστάνουν πως τίποτα δεν έχει συμβεί. Γιατί ο κολλητός του -μια ατρόμητη μοναχική ιδιοφυΐα που αγνοεί τα κορίτσια που τον λατρεύουν- έχει τους λόγους του να είναι πιο απόμακρος από ποτέ, τώρα που εκείνος χρειάζεται τη βοήθειά του. Σε μια πόλη γεμάτη μυστικά, ο Γιώργος Δάντης θα ανακαλύψει πως το μόνο χειρότερο από το να έχεις αδίστακτους ανθρώπους με εξωπραγματικές ικανότητες στο κατόπι σου είναι να μην έχεις ιδέα για τους πραγματικούς λόγους που σε κυνηγάνε. Λόγους που χάνονται στα βάθη του χρόνου.

%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%bfΒΙΒΛΙΟ: Μια ανάσα Μόνο
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Πολυχρόνης Κουτσάκης
ISBN:978-960-16-7048-5
ΣΕΛΙΔΕΣ: 302

Οπισθόφυλλο:
Ο Γιώργος Δάντης πέρασε όλο το καλοκαίρι µόνος του, σε µια ερηµική παραλία, προσπαθώντας να ξανασταθεί στα πόδια του. Δεν µπορεί να καταλάβει πώς έχασε µέσα σε λίγους µήνες τη Ρέα, που δεν έχει σταµατήσει να τη λατρεύει, και τον κολλητό του, τον Νικ, που έχει φύγει στο εξωτερικό. Η σχέση του µε τους γονείς του πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και στο σχολείο κινδυνεύει να µείνει από απουσίες ήδη από τον Σεπτέµβρη.
Κι ενώ πιστεύει ότι τίποτα χειρότερο δεν µπορεί να του συµβεί, µαθαίνει ότι ένα κορίτσι που κάποτε σήµαινε πολλά γι’ αυτόν έχει εξαφανιστεί, ενώ η Ρέα αρχίζει να δείχνει πως ίσως και να θέλει να τον προσεγγίσει ξανά, παρότι εµφανίζεται µπροστά του µε τον καινούριο της έρωτα… Και κάπου εκεί ανακαλύπτει πως τα Χανιά είναι πιο επικίνδυνα από ποτέ. Ότι ο µεγάλος εχθρός του και ο υπόκοσµος που τον ακολουθεί εξακολουθούν να βρίσκονται στο κατόπι του. Ότι όλοι όσοι βρίσκονται δίπλα του κινδυνεύουν.

%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%b4%cf%89ΒΙΒΛΙΟ: Δεν είσαι εδώ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Πολυχρόνης Κουτσάκης
ISBN: 978-960-16-7048-5
ΣΕΛΙΔΕΣ: 302

Οπισθόφυλλο:
Ο Γιώργος Δάντης εξαφανίζεται. Η κινητοποίηση της αστυνομίας, των συμμαθητών του στην Γ΄Λυκείου και ολόκληρης της πόλης δε φέρνει αποτέλεσμα. Όλα δείχνουν πως ο μεγάλος εχθρός του, ο αρχηγός της τοπικής μαφίας Ευγένιος Καλίν, που παραμένει ασύλληπτος, τον έχει απαγάγει ή τον έχει δολοφονήσει. Τρεις άνθρωποι δεν έχουν σκοπό να δεχτούν να ζουν χωρίς τον Γιώργο. Η αγαπημένη του Ρέα. Ο ιδιοφυής αλλά και πολύ βίαιος κολλητός του, ο Νικ. Και η αδερφή του, η Βάλια, που τσάκισε λίγους μήνες νωρίτερα ψυχολογικά τον Νικ όταν τον χώρισε. Οι τρεις τους ξεκινούν την προσπάθεια να βρουν τον Γιώργο, μια προσπάθεια που δεν έχει όρια στο τι μπορούν να κάνουν για να τα καταφέρουν. Μόνο που εκτός από τα τεράστια εμπόδια που βρίσκουν στον δρόμο τους -ανάμεσα στα οποία είναι και οι γονείς τους- έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πολύ άσχημες μεταξύ τους σχέσεις. Και την προφητεία του Κόσμιν, του φίλου του Γιώργου, που ισχυρίζεται πως έχει ενόραση. Και τους έχει πει πως για να τελειώσει αυτή η ιστορία πρέπει κάποιος αθώος να θυσιαστεί.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά