Κριτική: “Μάτια στις Σκιές” της Αργυρώς – Μαρίας Βενιού

by Παναγιώτης Κάρδαρης

Τι θα έκανες εάν σε κυνηγούσαν σκιώδεις, τρομακτικές παρουσίες σχεδόν όλη σου τη ζωή; 
Η Δανάη, διαβαίνοντας ανάμεσα σε κόσμους, ανακαλύπτει τι είναι οι Σκιές και τι θέλουν από εκείνη. Μαζί με ένα πρώην άστεγο κορίτσι και τη μοναδική της φίλη, Ειρήνη, βιώνουν την ανακάλυψη και τον τρόμο που μπήκε ύπουλα στη ζωή τους. Πραγματικότητα και μαγεία υφαίνουν μια επικίνδυνη καθημερινότητα, με προδοσίες και ανατροπές. Την ακολουθεί μια αβέβαιη κληρονομιά από το παρελθόν, το παρόν δεν μπορεί να το κατανοήσει και το μέλλον της είναι αβέβαιο. Τα σημάδια στο σώμα της, μετά από τους εφιάλτες της, μαζί με μηνύματα από ονειρικούς κόσμους, την κάνουν να καταλάβει ότι η μάχη που έρχεται είναι τόσο σημαντική όσο και αμφίρροπη. Οι Σκιές έχουν επιστρέψει για να μείνουν, πιο δυνατές από ποτέ, και τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. 

 Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, που συνέθεσε η πένα της συγγραφέως, η Δανάη και η συμπρωταγωνίστριά της η Ειρήνη, ένα κορίτσι που γνώρισε τη θλίψη και τη αγωνία του να μην έχεις στέγη,  ανακαλύπτουν μια τέτοια γωνιά, μια πύλη ανάμεσα στους κόσμους, Είναι εκεί που το μυαλό και η ψυχή των ανθρώπων έρχονται σε σύγκρουση με την κοινή λογική. Αυτή είναι μια  πραγματικότητα που η καθημερινότητα και η μαγεία έρχονται σε ένα ανίερο πάντρεμα, σε μία μυστική και βέβηλη συνουσία, σκορπίζοντας τον τρόμο και κερνώντας το άφθονο κρασί του φόβου. Αυτό το κρασί του φόβου μυεί  τους ανυποψίαστους στη χώρα του σκοταδιού, εκεί όπου οι Σκιές είναι δυνατές και το παράδοξο βασιλεύει παντού.

Λένε πώς υπάρχουν στιγμές ανάμεσα στην κλεψύδρα του χρόνου, αλλά και γωνιές στους δρόμους και τις οικοδομές της γκρίζας, καθημερινής πραγματικότητας που κρύβουν έναν κόσμο άγνωστο. Έναν κόσμο που θα ήταν καλύτερα να παραμείνει άγνωστος για τους ανθρώπους, καλυμμένος από τις σκιές από τις οποίες αποτελείται. Πόσο μπορεί ο κοινός νους να αντέξει  στη θέα πλασμάτων αλλόκοτων, βγαλμένων από τις πιο άγριες και ανεξερεύνητες περιοχές του κόσμου των ονείρων; Πόσο έτοιμος είναι κάποιος ή κάποια να αντικρύσει τον εφιάλτη και να παραμείνει αλώβητος από το σκοτεινό άγγιγμά του; Αυτό θα το ανακαλύψει κανείς διαβάζοντας το νέο βιβλίο της Αργυρώς-Μαρίας Βενιού.

Η Αργυρώ-Μαρία Βενιού καταφέρνει, χρησιμοποιώντας ως υλικό την πεζή μας καθημερινότητα και πλάθοντας χαρακτήρες, ανθρώπους της διπλανής πόρτας να μεταδώσει αυτό το κλίμα τρόμου και παραδοξότητας που θα ήθελε να επιτύχει. Το μέγεθος του κειμένου της και η ανεπιτήδευτη γλώσσα της κάνουν το βιβλίο προσιτό και καθόλου κουραστικό καθιστώντας το, μέσα στην σκοτεινή του ατμόσφαιρα ένα ευχάριστο ανάγνωσμα που μπορεί να σε ταξιδέψει σε κόσμους αλλόκοτους που βαθειά μέσα σου ίσως να ‘θελες και να υπάρχουν. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Άλλωστε”.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά