Κριτική: “Νύχτα” του Νίκου Χατζηπαπά

by Βαγγέλης Παπαδιόχος

Ο Νίκος Χατζηπαπάς είναι πολύπειρος και αναγνωρισμένος θεατρικός σκηνοθέτης και ηθοποιός. Έχει συμμετάσχει με παραστάσεις του σε πολλά εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ και έχει διατελέσει παραγωγός και καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορους θεατρικούς φορείς. Η συλλογή διηγημάτων “Νύχτα” (εκδ. Όταν, 2021) είναι το πεζογραφικό του ντεπούτο, ενώ είχε προηγηθεί μια ποιητική συλλογή (“Μύθου Αφήγησις Τέλος”, εκδ. Δωδώνη, 1995).

Η “Νύχτα” του Νίκου Χατζηπαπά αποτελείται από οκτώ διηγήματα που, παρότι φέρουν τον υπότιτλο “Αληθινές ιστορίες”, κινούνται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του συγγραφέα, οι ιστορίες αυτές γράφτηκαν κατά την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας και εύκολα εντοπίζει κανείς μια διάθεση φυγής από τη γνώριμη ασφυκτική πραγματικότητα. Η ερωτική προσέγγιση με μια μυστηριώδη και υπερβατική γυναικεία ύπαρξη, η ανάκληση παιδικών αναμνήσεων σχετικά με απόκοσμους περιθωριακούς ανθρώπους και φανταστικά όντα, η συνάντηση του θεάτρου με τη ζωή, η διάβαση των συνόρων της παραφροσύνης, η ανακάλυψη νέων χωροχρονικών διαστάσεων όπου παρόν και μακρινό παρελθόν σμίγουν μέσα από υπαρξιακές αναζητήσεις είναι τα βασικά θεματικά μοτίβα του βιβλίου πλαισιωμένα, μεταξύ άλλων, από στοιχεία μαγικού ρεαλισμού και λαϊκών φανταστικών αφηγήσεων. Μια φράση-κλειδί του βιβλίου εντοπίζεται στο διήγημα “Ο γλάρος” και στον αφορισμό που κάνει ένας απ’ τους χαρακτήρες:

“Τη ζωή δεν πρέπει να τη δείχνουμε όπως είναι ή όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά όπως μας φανερώνεται στα όνειρα”.

Η αφήγηση σε όλες τις ιστορίες είναι πρωτοπρόσωπη με τη ζωντάνια, την αμεσότητα, τη στοχαστική διάθεση και την πλούσια σκοτεινή της εικονοποιία να σε κερδίζει εξαρχής. Τα όνειρα, οι εφιάλτες, οι αναπολήσεις και η πραγματικότητα διαπλέκονται με έξυπνο και ευρηματικό τρόπο προσδίδοντας σε κάθε διήγημα καλή ροή και την αίσθηση του ολοκληρωμένου. Επιπλέον, η επιλογή του συγγραφέα να συμπεριλάβει έναν σχετικά μικρό αριθμό ιστοριών στη συλλογή του, οι οποίες ουσιαστικά εξιστορούνται από τον ίδιο αφηγητή, αποδεικνύεται σωστή καθώς έτσι το περιεχόμενό τους αποκτά συνεκτικότητα και δεν παρατηρούνται σημαντικές ποιοτικές αποκλίσεις μεταξύ τους.

Η “Νύχτα” είναι σίγουρα ένα εξαιρετικό πεζογραφικό ντεμπούτο που φανερώνει την πολύχρονη σοβαρή ενασχόλησή του συγγραφέα με την τέχνη του λόγου υπό ευρύτερη έννοια και αναδεικνύει την αφηγηματική του άνεση, κάνοντάς μας να περιμένουμε ένα μελλοντικό άνοιγμα σε μεγαλύτερες φόρμες.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά