Κριτική: “Ο Καιρός των Μαρτυρίων” του John Connolly

by Γιώργος Δάμτσιος
Ο Καιρός των Μαρτυρίων
Paperback, 512 pages
Published January 13th 2017 by Εκδόσεις BELL
(first published April 7th 2016)
***

Ο Τσάρλι Πάρκερ πέθανε. Αναγεννήθηκε. Και είναι πάλι εδώ…

Ο Τζερόμ Μπέρνελ ήταν κάποτε ήρωας. Πήρε το νόμο στα χέρια του για να σώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων, χωρίς να φανταστεί ότι έτσι θα κατέστρεφε τη δική του ζωή. Ο ίδιος έχασε τα πάντα. Φυλακίστηκε και κακοποιήθηκε.

Τώρα, πεπεισμένος ότι διανύει τις τελευταίες μέρες της ζωής του, με τους κυνηγούς να τον τριγυρίζουν, ο Μπέρνελ ψάχνει απαντήσεις και διηγείται την ιστορία του στον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τσάρλι Πάρκερ. Μιλά για το κορίτσι που ήταν να πεθάνει αλλά το έσωσε, για τους βασανιστές του και για μια οντότητα που κρύβεται σ’ ένα κατεστραμμένο οχυρό.

Ο Πάρκερ δεν είναι σαν τους άλλους ανθρώπους. Πέθανε και αναγεννήθηκε. Τώρα, είναι έτοιμος να κηρύξει πόλεμο. Θα επιτεθεί σε μια παράξενη, απομονωμένη κοινότητα που ονομάζεται Κατ και θα αντιμετωπίσει μια ομάδα αντρών που κυβερνούν τρομοκρατώντας, εκφοβίζοντας και δολοφονώντας. Όλα στο όνομα της οντότητας που υπηρετούν. Όλα στο όνομα του Νεκρού Βασιλιά.

***

Αυτή είναι η 14η περιπέτεια του ιδιωτικού ντετέκτιβ Τσάρλι Πάρκερ και η αλήθεια είναι πως όσο το «νούμερο» ανεβαίνει τόσο δυσκολεύομαι να πω πολλά. Δεν ευθύνεται σε κάτι ο Κόνολι, είναι απλά το ότι προσπαθούσα συνεχώς οι σχολιασμοί μου να επικεντρώνονται κυρίως στο πώς κινεί και μεθοδεύει την κεντρική πλοκή σε σύγκριση με τα προηγούμενα βιβλία της σειράς. Και πλέον, νομίζω, έχω κάνει όλες τις πιθανές συγκρίσεις, (όπως λόγου χάρη τις αναλογίες μεταξύ αστυνομικού και υπερφυσικού, το πόσο ρόλο παίζει η προσωπική ζωή του Πάρκερ στην εξέλιξη της εκάστοτε ιστορίας ή το πόσο συμμετέχουν σε αυτές οι βασικοί του συνεργάτες). Καλό είναι επίσης να αναφέρω ότι ο συγγραφέας καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των συγκρίσεων κατάφερε να με αποστομώνει πανηγυρικά σε κάθε μου πρόβλεψη, καθώς και στις μικρές μου γκρίνιες!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αξίζει και μια «ανεξάρτητη» ματιά και στον «καιρό των μαρτυρίων».

Ο Πάρκερ θα αναλάβει την υπόθεση του Τζερόμ Μπέρνελ, ο οποίος είχε κάποτε χαρακτηριστεί ήρωας επειδή είχε καταφέρει να σώσει τις ζωές μερικών συνανθρώπων του σε μια ληστεία, ενώ στη συνέχεια είχε βρεθεί πολύ άσχημα μπλεγμένος, ως  κατηγορούμενος για παιδεραστία. Έχοντας μόλις αποφυλακιστεί, περιγράφει στον Πάρκερ τα γεγονότα όπως τα βίωσε ο ίδιος, επισημαίνοντάς του ότι τον είχαν παγιδεύσει για να τον εκδικηθούν, ενώ του λέει ότι η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Λίγο πολύ, λοιπόν, το σετάρισμα της ιστορίας θυμίζει «κλασικό Πάρκερ» –και ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς ότι ήδη από την αρχή υπάρχει αναφορά και σε έναν «Νεκρό Βασιλιά». Όταν μάλιστα η υπόθεση που αναλαμβάνει ο ιδιωτικός ντετέκτιβ αρχίζει και προχωράει, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο αλλόκοτα, άρα όλο και περισσότερο στα γνώριμά του μονοπάτια, αυτά που εμείς οι συστηματικοί του οπαδοί απολαμβάνουμε και με το παραπάνω.

Εγώ στάθηκα στην πλήρη απουσία της Ρέιτσελ (την οποία ενώ κάποτε δεν συμπαθούσα, τώρα την αποζητώ!) αλλά και στην επανεμφάνιση της Σαμ (της κόρης του Πάρκερ) ως κάτι το πολύ ιδιαίτερο –το οποίο αποφεύγω να αναφέρω προφανώς για λόγους σπόιλερ. Από εκεί και πέρα, η ιστορία ήταν λίγο-πολύ η αναμενόμενη ή έστω είχε την –ευχάριστα– αναμενόμενη κλιμάκωση. Θεωρώ πάντως ότι ειδικά σε αυτό το βιβλίο η γραφή του Πάρκερ είναι ομορφότερη από ποτέ· πραγματικά τον απολάμβανα σε κάθε του λέξη. Πλέον συνήθισα πλήρως και τη στροφή του στην τριτοπρόσωπη αφήγηση στα κεφάλαια που αφορούν τον Πάρκερ.

Έχω κάποιες μικρές ενστάσεις μόνο ως προς κάποια συγκεκριμένα μικρά κομμάτια της πλοκής στο Κατ και κυρίως αυτών που σχετίζονται με τον Νεκρό Βασιλιά αλλά είναι καθαρά υποκειμενικά και τα κρίνω ανάξια αναφοράς. Οι σταθεροί οπαδοί της σειράς του Πάρκερ πιστεύω ότι θα ενθουσιαστούν και με αυτό το βιβλίο.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά