Κριτική: “Ο μύθος του Δράκουλα στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο” του Παναγιώτη Καρώνη

by Ιλέην Ρήγα

Πριν λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλιαράκι που όσο του έλειπε σε “μπόι” τόσο αφθονούσε σε περιεχόμενο. “Ο μύθος του Δράκουλα στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο” του Παναγιώτη Καρώνη, αν και είναι μια μπουκίτσα 100 σελίδων και διάστασης μόλις 13×18 εκατοστών, εντούτοις είναι ένα διαμαντάκι έρευνας και καταγραφής γύρω από τον μύθο του Δράκουλα, έναν μύθο που, όπως ξεκάθαρα αναφέρει και το οπισθόφυλλο και γνωρίζουν οι λάτρεις του είδους, είναι

“ένα καθαρά λογοτεχνικό δημιούργημα του Δουβλινέζου συγγραφέα Μπραμ Στόουκερ, δεν θα αργήσει να εξελιχθεί σε έναν αστικό μύθο που με την βοήθεια του κινηματογράφου θα εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη”.

Στον πρόλογό του ο συγγραφέας μάς ενημερώνει πως αφορμή για τη συγγραφή του ήταν μια εκδρομή στη Ρουμανία, που θα κατέληγε φυσικά και σε επίσκεψη στο κάστρο του Βλαντ Τσέπες, γνωστό πλέον ως “Κάστρο του κόμη Δράκουλα”. Ο συγγραφέας, λοιπόν, πολύ σωστά ξεκινά εξιστορώντας την ιστορία γύρω από τον πιο αναγνωρίσιμο λαογραφικό χαρακτήρα της Ρουμανίας και ξεκαθαρίζοντας τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί και τον θέλει να ταυτίζεται με τον λογοτεχνικό χαρακτήρα του Μπραμ Στόουκερ. Επίσης, από τα σχόλια της πρώτης κιόλας σελίδας παραθέτει το γλωσσικό ζήτημα της γραφής “βρυκόλακας – βρικόλακας”, επιλέγοντας να συνεχίσει την καταγραφή χρησιμοποιώντας την πρώτη μορφή, πράγμα που θα ακολουθήσω κι εγώ για το υπόλοιπο κείμενό μου.

Η συνέχεια της έρευνας καταπιάνεται τόσο με τη γοτθική λογοτεχνία και τους βρυκόλακες που συναντάμε στις σελίδες της, όσο και με τον κινηματογράφο και την εκεί τους απεικόνιση. Δεν παραλείπεται, και αυτό ήταν το αγαπημένο μου, το κεφάλαιο όπου καταγράφεται ο μύθος των βρυκολάκων και σε σχέση με την ελληνική λαογραφία, ενώ στο τέλος υπάρχει μια πλήρης, τουλάχιστον μέχρι το 2014 όταν και πρωτοεκδόθηκε το βιβλίο, χρονολογική καταγραφή τόσο των βιβλίων όπου εμπνέονται από τον μύθο του Δράκουλα και των βρυκολάκων εν γένει όσο και τον κινηματογραφικών μεταφορών τους.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στην εικονογράφηση που κοσμεί το βιβλίο, σε σχέδια του Χρήστου Ρούσση, η οποία είναι μια πολύ ατμοσφαιρική προσθήκη στη συνολική εικόνα της, ομολογουμένως πολύ προσεγμένης, έκδοσης, και απεικονίζει, ως επί το πλείστον, διάφορες αναγνωρίσιμες μορφές βρυκολάκων από τον κινηματογράφο.

Εν κατακλείδι, αυτό το μικρό βιβλίο είναι μία από τις καλύτερες προσθήκες στη βιβλιοθήκη μου για τη χρονιά που μας πέρασε. Γραμμένο με μια αφηγηματική μορφή που περνά άμεσα και ξεκούραστα τις πληροφορίες, διαβάζεται -και απομνημονεύεται κιόλας- σε διάστημα ελάχιστων ωρών, ενώ σίγουρα θα χρειαστεί ν’ ανατρέξω στις έγκυρες πληροφορίες του για οποιαδήποτε μελλοντική μου έρευνα επί του Κόμη Δράκουλα. Το προτείνω με κλειστά μάτια τόσο σε όσους μελετούν τον μύθο των βρυκολάκων όσο και σε όσους απλώς τους γοητεύει, και εύχομαι να συναντήσω μελλοντικά παρόμοια δοκιμιακά έργα Ελλήνων που ν’ αναδεικνύουν με έρευνα και ενδιαφέρουσα γραφή τις ποικίλες θεματικές του τρόμου.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά