Κριτική: “Στα Όνειρα της Φαντασίας (Vol.2) | Κοσμικό Έρεβος”

by Αργυρώ Χαρίτου

“Έρεβος”. Μια λέξη με με πολλά συνώνυμα, όλα όμως δυσοίωνα, σκοτεινά, τρομακτικά. Ακόμα και η εκφώνηση της προκαλεί ανατριχίλα, γιατί άραγε; Μήπως επειδή η αδυναμία της όρασης στο σκοτάδι οξύνει τις άλλες αισθήσεις μας;
Ή μήπως επειδή μας τρομάζει και μας σαγηνεύει συγχρόνως; Το μόνο σίγουρο είναι πως μόλις έρθουμε αντιμέτωποι με το έρεβος ανατριχιάζουμε, ενώ ταυτόχρονα αισθανόμαστε μια γλυκιά επιθυμία να πέσουμε στην αγκαλιά του.

Στη σειρά ανθολογιών “Στα όνειρα της φαντασίας” καλούμαστε αυτήν τη φορά να διαβάσουμε διηγήματα με κοινό θέμα το «Έρεβος», κάτι τελείως διαφορετικό από την πρώτη ανθολογία.

Τα δέκα νέα διηγήματα είναι πάλι εξαιρετικά, γεμάτα ένταση, παρουσιάζοντάς μας σκοτεινούς κόσμους, μυστήριους θεούς, τρομακτικούς εχθρούς, όλα κάτω από το πρίσμα του ερέβους.

Και εδώ στην αρχή κάθε διηγήματος υπάρχει μια αφιέρωση του Χρήστου Κεσκίνη που μας προϊδεάζει γι’ αυτό που πρόκειται να διαβάσουμε, ένα ωραίο είδος προλόγων που συναντήσαμε και στην πρώτη Ανθολογία. Ο λόγος τώρα στα διηγήματα:

Βασίλης Γιαννάκης: Σράνκεν

Το ξεκίνημα των διηγημάτων είναι πολύ δυνατό. Διαβάζουμε μια ιστορία για τη δύναμη των φυτών. Μην σας φαίνεται παράξενο που αναφέρω ότι είναι δυνατό και ας μιλάει για φυτά. Μην ξεχνάτε ότι έχουν την ικανότητα να σκοτώσουν, να υπνωτίσουν, να δηλητηριάσουν, μέχρι και να σκοτώσουν. Η διαφορετική προσέγγισή του και το ζοφερό τελείωμα ήταν ό,τι χρειαζόταν για μια δυνατή εισαγωγή στους τρόμους του βιβλίου.

Μιχάλης Δαγκλής: Η Κληρονομία

Δεν θα ήθελα με τίποτα να είμαι στη θέση του κεντρικού ήρωα. Πόσο εύκολα μπορεί να παραπλανηθεί κάποιος; Σκοτεινό, γρήγορο, τρομακτικό. Μου άφησε μια πικρή γεύση στο στόμα -ακριβώς όπως έπρεπε.

Άρης Δεληγιαννίδης: Το Όνειρο του Ενός

Όπως λέει και ο Κεσκίνης στην αρχή του διηγήματος: είναι ένα διήγημα που ταιριάζει σε οποιαδήποτε θεματολογία. Τρομακτικά όμορφο, μα συνάμα ελπιδοφόρο ακόμα και μέσα στο έρεβος.

Μιχάλης Καρυπίδης: Το Σχέδιο

Διήγημα παρμένο από άλλον κόσμο, με μοναδικά πλάσματα που κατέχουν ιδιαίτερες επιθυμίες. Θα ήθελα μόνο λίγη ακόμα ανάλυση, γιατί τελειώνει κάπως απότομα.

Χρήστος Κεσκίνης: Το Πλήρωμα του Χρόνου

Όπως λέει και ο συγγραφέας στην αρχή: Αλήθεια πότε σταματάμε να ζούμε; Ένα διήγημα που μιλάει για τη ζωή και την αγάπη παρά το έρεβος που το καλύπτει. Σου αφήνει μια θλίψη στο νου και ένα βάρος στο στομάχι.

Γιώργος Κωστόπουλος: Ο Θεός του Κενού

Θα μπορούσε να γίνει ταινία του Χίτσκοκ. Σκοτεινό, τρομακτικό, χρησιμοποιώντας σε σωστές δόσεις την αγωνία, τις αποκαλύψεις, τις ολοζώντανες εικόνες που δεν σου επέτρεπε να σταματήσεις να διαβάζεις, όσο κι αν σε ανατρίχιαζαν.

Χαρά Ματσαγκούρα: Ο Θρύλος της Δούκισσας του Λουξεμβούργου

Μια ιστορία τρόμου που μας αποδεικνύει ότι η πατριαρχία καλά κρατά αιώνες τώρα και ότι όσοι γνωρίζουν κρατούν τα στόματα τους κλειστά, ώστε να μην χαρακτηριστούν κακοί ή για να μην φανεί ότι ανακατεύονται εκεί που δεν τους σπέρνουν.

Ιωάννης Σαββίδης: Τα Μήλα του Παραδείσου

Μια ιστορία που μου θύμισε μυθολογία. Αν δεν γνώριζα ότι ήταν γραμμένο τώρα, θα πίστευα ότι ήταν ανήκε σε κάποια αρχαία ιστορία με φίδια και μήλα.

Μηνάς Τσαμπάνης: Η Υπόσχεση

Υποσχέσεις – Γονείς – Παιδιά. Πρέπει σε όλα να υπάρχουν ισορροπίες. Μια υπόσχεση μπορεί να καταστρέψει μια σχέση και να πληγώσει ένα παιδί. Θα μπορούσε να ήταν τρομακτική παιδική ιστορία.

Πανωραία Χριστοπούλου: Μια φορά κι έναν κακό

Μια πολύ ωραία ιστορία για το bulling και το πόσο αποδεκτοί θέλουμε να είμαστε από τους γύρω μας. Πόσο αξίζει μια φιλία; Πόση δύναμη έχει η αγάπη; Τι θα κάναμε για να κερδίσουμε το ενδιαφέρον κάποιου; Οι απαντήσεις ενέπνευσαν αυτή τη σκοτεινή διήγηση.

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς ανθολογιών «Στα Όνειρα της Φαντασίας | Κοσμικό Έρεβος» καταφέρνει να κερδίσει το στοίχημα. Με άξιους συγγραφείς να συνεχίζουν το έργο των πρώτων και κρατάνε τον πήχη ακόμα ψηλά. Το δεύτερο μέρος κοσμεί τη βιβλιοθήκη μου και μου δίνει τη χαρά να βλέπω ότι η σκληρή δουλειά των δημιουργών αποδίδει. Αναμένουμε πια το τρίτο μέρος το οποίο θα ονομάζεται -όπως μας αποκάλυψαν έγκυρες πηγές- «Παιάνες από Ατσάλι».

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά