Κριτική ταινίας: Phantasm (1979)

by Γιώργος Λαγκώνας

Ένας νεαρός και ο αδερφός του αντιμετωπίζουν έναν μακάβριο ψηλό άντρα που υποδύεται τον εργολάβο κηδειών, ενώ στην πραγματικότητα είναι εξωγήινος που μετατρέπει τα πτώματα σε υπηρέτες αφότου τα μεταφέρει στη διάσταση από την οποία προήλθε.

Ναι, το premise της ταινίας είναι τόσο κουφό όσο ακούγεται. Το Phantasm του νεόκοπου τότε Don Coscarelli κατάφερε και έκανε απρόβλεπτη επιτυχία, έβγαλε άλλα τρία sequels (πάντα με τον Angus Scrimm στον ρόλο του κακού “Ψηλού”) και άλλο ένα πολύ πρόσφατο re-imagining και ανέδειξε τον… ασκημάντρα πρωταγωνιστή σε ένα horror icon (παίζει να είναι ο πιο μακάβριος ψηλός μετά τον πρόσφατα αποβιώσαντα… ακατονόμαστο!), αν και τούτος ο Ψηλός παραμένει αρκετά σκαλιά πιο κάτω στην κατάταξη από π.χ. κάποιον του βεληνεκούς του Robert Englund.
Τι είναι λοιπόν το Phantasm; είναι ένα υβρίδιο τρόμου και (πολύ λάιτ) επιστημονικής φαντασίας και διακατέχεται από το στυλ και την αισθητική της δεκαετίας του ’70 (και του πρώτου μισού της δεκαετίας του `80) με εκείνες τις ταινίες τρόμου (συνήθως) που είχαν να κάνουν με παιδιά / έφηβους πρωταγωνιστές που οι γονείς τους αδυνατούν να ακούσουν τους προβληματισμούς τους, τύπου The Gate, Lost Boys, Monster Squad (στην περίπτωση εδώ, πρόκειται για έναν μεγάλο αδερφό). Έχει μπόλικη ατμόσφαιρα, έχει σπλάτερ (η φάση με την ιπτάμενη μεταλλική σφαίρα είναι σκηνή ανθολογίας), έχει πολύ κωμικό στοιχείο και βλέπεται μόνο με ανοιχτό μυαλό και πολύ χαλαρή διάθεση. 
Το πρόβλημα με το Phantasm είναι πως ο χρόνος δεν του φέρθηκε καλά. Τα (ακόμα και για την εποχή τους) κακά make up effects δείχνουν πλέον τελείως κωμικά (αυτοί οι ζόμπι – νάνοι, γιατί αιμορραγούν κάτι σαν… λιωμένα μακαρόνια με τυρί;), οι ερμηνείες είναι ξύλινες με προσποιητές στεντόρειες φωνές και το editing είναι… του χασάπη. Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, θα έλεγα ότι είναι δύσκολο να το απολαύσει πλέον κανείς, εκτός κι αν δείξει ΠΟΛΥ καλή διάθεση και κατανόηση. Κακά τα ψέματα (και διαφωνώντας με το φοβερό και τρομερό cult status της εν λόγω ταινίας), υπάρχουν πολύ καλύτερα oldies but goodies εκεί έξω…

Βαθμολογία: 5,5/10

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά