Κριτική: “Τα μυστικά των κόσμων (Βιβλίο 1ο)” του Βασίλη Αλεξανδρόπουλου

by Ιλέην Ρήγα

Οπισθόφυλλο

Ένας άνδρας  και μια γυναίκα μιας μυστήριας φυλής φέρνουν στον κόσμο ένα μωρό. Εκείνη τη νύχτα όμως… μια σκοτεινή θέληση είχε στραφεί πάνω τους! Φοβερές, σκοτεινές μορφές  που αποζητούσαν το θάνατο του νεογνού! Oι γονείς τότε δρουν άμεσα! Σώζουν το παιδί τους στέλνοντας το σε έναν κόσμο διαφορετικό!

Σε αυτόν τον νέο κόσμο, το μωρό με το όνομα Σιγκν, αναθρέφεται από ένα γέροντα. Μεγαλώνει μαζί του σε ένα ήσυχο χωριουδάκι μέχρι και τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του! Όμως τα χρόνια ξεγνοιασιάς του Σιγκν διακόπτονται απότομα, τη στιγμή που παράξενα γεγονότα έρχονται και στοιχειώνουν τη ζωή του.

Τα γεγονότα αυτά είναι το έναυσμα  της επιστροφής του Σιγκν στον κόσμο όπου ανήκει, μα αγνοεί! Τώρα… έφτασε η στιγμή να εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποίο γεννήθηκε!

Κάθε ήρωας πρέπει να εκπληρώνει το πεπρωμένο του! Με οποιοδήποτε κόστος… με οποιοδήποτε τίμημα!

Κριτική

Το πρώτο βιβλίο των “Μυστικών του κόσμου” είναι ίσως το πιο φιλόδοξο βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου στο ΦantastiCon 2018. Η κριτική μου έλαχε να ανέβει λίγες μέρες πριν το φετινό φετινό φεστιβάλ, όπου ο συγγραφέας θα μας περιμένει ξανά όλους μ’ ένα ζεστό χαμόγελο (και πολλές ιδιαίτερες εκπλήξεις από ό,τι πήρε το μάτι μου στον λογαριασμό του στο Facebook) για να μας συστήσει τον κόσμο του. Έναν κόσμο πλασμένο με φαντασία, προσπάθεια και μεράκι. Μεράκι… νομίζω πως αυτή είναι και η πιο κατάλληλη λέξη για να περιγράψω αυτό το βιβλίο.

Πρόκειται για ένα ταξίδι σε high fantasy μονοπάτια, με όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι γνώριμα και αγαπητά στους αναγνώστες του είδους αλλά και σε rpg gamers – μαγικοί κόσμοι, εξωπραγματικές φυλές, εξωτικά ονόματα, μαγεία – αλλά και όλα αυτά τα ανθρώπινα γνωρίσματα που λατρεύουμε να περιγράφουμε – όπως η αναζήτηση του πεπρωμένου, της ταυτότητας, των ονείρων.

Ακολουθούμε τον πρωταγωνιστή, Σιγκν Έσλορν, καρπό ενός απαγορευμένου έρωτα, στην αναζήτηση του πεπρωμένου του, μέσα από τις αντιξοότητες και τον δυναμικό του χαρακτήρα. Ένας άρτια πλασμένος χαρακτήρας, με τις σωστές ατέλειες που τον κάνουν αληθοφανή, και τα σωστά φάνταζι στοιχεία που τον κάνουν ενδιαφέρον. Αυτό που ξεχώρισα στην αφήγηση του Αλεξανδρόπουλου είναι η γραμμική γραμμή σκέψης, η καλά μελετημένη δομή και η ροή της ιστορίας που δεν πλατειάζει, δεν κάνει κοιλιά, παρά χωρίζεται σε μικρά έως μεσαία, γρηγοροδιάβαστα κεφάλαια που κρατούν έναν τίμιο ρυθμό αφήγησης.

Φαίνεται πως πρόκειται για μια ιστορία – για έναν ολόκληρο κόσμο – που έχει συνυπάρξει με τον συγγραφέα για πολλά χρόνια. Έχει βάθος και συγχρόνως έναν ενθουσιασμό στο ύφος – τον ενθουσιασμό της δημιουργίας – που αντανακλάται και στα υπέροχα σχέδια που έχουν δημιουργηθεί για το βιβλίο (και που μπορείτε να δείτε στο επίσημο site) – το εξώφυλλο από μόνο του είναι ένα πανέμορφο, ατμοσφαιρικό δημιούργημα.

Όσον αφορά τη γλώσσα, είναι όσο απλή χρειάζεται με ωραίες λογοτεχνικές πινελιές, αμεσότητα στην αφήγηση και άνεση στην εναλλαγή οπτικής γωνίας, πιστεύω όμως πως στα επόμενα βιβλία της σειράς θα πρέπει να βρεθεί μια πιο επαγγελματική ματιά για επιμέλεια – εδώ και εκεί υπάρχουν πλεονασμοί, επαναλήψεις, γενικά μικρά θέματα που αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι ενοχλητικά στο γενικό αφηγηματικό ύφος, είναι υπαρκτά (πχ προσωπικά, θα προτιμούσα σ’ έναν τέτοιο κόσμο να μην υπάρχουν λέξεις όπως “κρουασάν”, ίσως κάποια ελληνική συνώνυμη ή μια περιφραστική ονομασία). Επίσης, καθώς οι υποσημειώσεις δεν είναι πολλές, θα ήταν πιο βολικό να βρίσκονται στην ίδια σελίδα, όχι στο τέλος του βιβλίου, ώστε να μην διακόπτεται η ροή της ανάγνωσης.

Συστήνω ανεπιφύλακτα το βιβλίο σε όποιον θέλει να διαβάσει μια καλή ιστορία επικής φαντασίας με όλα τα κλασικά στοιχεία που ψάχνει κάποιος σε αυτά τα αφηγήματα. Ίσως οι πιο μυημένοι στο είδος να διακρίνουν και τις επιρροές του συγγραφέα. Όσον αφορά το μέλλον της σειράς, θα ήθελα πραγματικά να την δω υπό την αιγίδα και την επιμέλεια ενός εκδοτικού, πιστεύω πως είναι από εκείνες τις προσπάθειες και τις ιδέες που η επαγγελματική εμπειρία μπορεί να τις απογειώσει, γιατί – κακά τα ψέμματα – πρόκειται, πράγματι, για μια μυθοπλασία με ελπιδοφόρο μέλλον.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά