Κριτική: “Το Κάστρο” του Βαγγέλη Γιαννίση

by Αργυρώ Χαρίτου

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Βαγγέλης Γιαννίσης

ΒΙΒΛΙΟ: Το Κάστρο

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Διόπτρα

ISBN: 978-960-605-031-2

ΣΕΛΙΔΕΣ: 432

 

Οπισθόφυλλο

Ένας οπλισμένος άντρας εισβάλλει ένα πρωινό στο πολυκατάστημα της περιοχής Μαριεμπέρι, σκοτώνοντας όποιον είχε την ατυχία να βρεθεί μπροστά του, και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Η Αστυνομία του Έρεμπρο εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του και, πράγματι, ύστερα από μερικές ημέρες τον βρίσκει. Νεκρό. Η υπόθεση κλείνει και όλοι επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή – όλοι εκτός από έναν.
Η ζωή του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη έχει ανατραπεί. Έπειτα από μια έκρηξη θυμού, η καριέρα του παίρνει την κάτω βόλτα και η οικογένειά του διαλύεται. Οι εμμονές του τον στοιχειώνουν, αποτελούν ωστόσο τη μοναδική του ελπίδα για να λύσει την υπόθεση και ταυτόχρονα να σώσει την οικογένειά του από έναν αόρατο κίνδυνο.

Κριτική:

Η αστυνομική λογοτεχνία έχει έναν δύσκολο τρόπος γραφής. Όχι τόσο ως προς την ιστορία και την γραφή καθαυτή, αλλά περισσότερο ως προς το πώς θα συνθέσει όλα τα στοιχεία, ώστε να τοποθετήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να προκαλέσει στο αναγνωστικό κοινό την επιθυμία να γίνει ένα με τον ήρωα – και φυσικά να έχει την αγωνία να πάει παρακάτω. Το μυστικό είναι να καταφέρεις τον αναγνώστη να ψάχνει και να θέλει να ανακαλύπτει τα κρυμμένα νοήματα που αφήνει ο συγγραφέας, να προσπαθεί να συνδυάσει τα γεγονότα που σαν παζλ είναι διασκορπισμένα μέσα στο βιβλίο.
Στο βιβλίο “Το Κάστρο”, που είναι το δεύτερο του Βαγγέλη Γιαννίση, βλέπουμε τον αστυνομικό Οικονομίδη, πρωταγωνιστή και στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα “Το μίσος”, να βρίσκεται σε δυσμενή θέση αντιμετωπίζοντας μια δύσκολη οικογενειακή κατάσταση και ένα διεφθαρμένο σύστημα που είναι στραμμένο εναντίον του.
Ο Οικονομίδης προσπαθεί από την αρχή της ιστορίας να ισορροπήσει ανάμεσα στην επιστροφή του στο σώμα, στον τρόπο που τον χειρίζονται οι συνάδελφοί του, αλλά και στην οικογενειακή του κατάσταση. Ο συγγραφέας πετυχαίνει να διατηρεί τις ισορροπίες ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή του ήρωα, δίνοντας μας μικρές δόσεις αναφορών για το τι έχει συμβεί.
Το βιβλίο δεν κουράζει με περιττές, εκτενείς περιγραφές για τον κάθε ήρωα. Τη σωστή στιγμή, ο συγγραφέας σκιαγραφεί στοιχεία των ατόμων, δίνοντας μας τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να εξελιχθεί η ιστορία. Αυτές τις μικρές λεπτομέρειες τις τοποθετεί στα σωστά σημεία, ώστε να βοηθήσει τον αναγνώστη ή να τον αποσυντονίσει.
Η γραφή απλή χωρίς φαμφάρες. Άλλωστε η αστυνομική λογοτεχνία ποτέ δεν φημιζόταν για την λυρικότητά της, το μεγάλο της όπλο είναι η αμεσότητα και η ένταση, όπλα που ο Γιαννίσης χειρίζεται με δεξιοτεχνία.
Το βιβλίο δεν είναι σκληρό από άποψη περιγραφών φόνων ή αιματηρών  σκληρών  περιγραφών.
Μπορεί κάποιοι να πουν ότι υπήρχαν πολλοί δευτερεύοντες ήρωες στο βιβλίο που θα μπορούσαν να παραλειφθούν, γιατί ξέφευγαν από την κεντρική ιστορία, όμως αυτό ήταν που έδινε στο βιβλίο μια νότα ηρεμίας και πληροφορίες για να αντιληφθούμε καλύτερα τον δολοφόνο.
Για να φτάσει όμως ο αναγνώστης στον δολοφόνο, θα πρέπει να προσέξει πολλές μικρές λεπτομέρειες. Ο συγγραφέας δεν προδίδει πολλά στοιχεία, προκαλώντας τον αναγνώστη να σκεφτεί όλα όσα έχει διαβάσει και να τα συνθέσει. Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αντάξιο της “Νορβηγικής σχολής” αστυνομικής λογοτεχνίας, ατμοσφαιρικό και καταιγιστικό. Ένας δυνατός εκπρόσωπος του noir στην Ελλάδα..

Βρείτε το βιβλίο και στο Goodreads.

προτεινουμε επίσης

4 comments

Dimitris P 14 Μαΐου 2017 - 4:20 ΜΜ

Η κριτική είναι πάρα πολύ καλή, και το βιβλίο προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ επίσης !!!

ΑΡΓΥΡΩ ΧΑΡΙΤΟΥ 14 Μαΐου 2017 - 7:35 ΜΜ

Δημήτρη, αν δεν σε σοκάρει η παιδεραστία να διαβάσεις και το καινούριο του. Ακόμα πιο δυνατό από το Κάστρο.

Νάντια 17 Ιανουαρίου 2017 - 11:12 ΜΜ

Πολυ ωραία κριτική Αργυρώ μου! Ενδιαφέρον φαίνεται, θα το εχω στα
υπ’ όψιν.

Αργυρώ Χαρίτου 18 Ιανουαρίου 2017 - 11:20 ΠΜ

χαίρομαι που σου άρεσε. Αξίζει το βιβλίο.

Comments are closed.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά