Κριτική: “Καλοκαίρι – Η πτώση του αόρατου πέπλου”

by Αργυρώ Χαρίτου

9789605711085ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΙΒΛΙΟ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. Η πτώση του αόρατου πέπλου

ISBN: 9789605711085

ΣΕΛΙΔΕΣ: 465

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ

…τότε συνειδητοποίησα πως αυτός ήταν ο θάνατός μου. Πνιγόμουν! Ή πιο σωστά με έπνιγε! Δεν ήθελα πλέον να βγω στην επιφάνεια, ούτε με ενδιέφερε να αναπνεύσω ξανά, απλά έφερα στη μνήμη μου τα σμαραγδένια μάτια της, το χαμόγελό της και αποφάσισα να πεθάνω με αυτή τη σκέψη, την ομορφιά του προσώπου της με τις αμέτρητες φακίδες. Αυτό το γλυκό και περίεργο πλάσμα που ήταν, πριν μετατραπεί σ’ αυτό το τέρας που με παγίδευσε και με σκότωνε αργά και βασανιστικά.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο βιβλίο «Το καλοκαίρι. Η πτώση του αόρατου πέπλου» ο συγγραφέας μας γυρνάει χρόνια πίσω, στην εφηβεία μας, αλλά και στον πρώτο μας έρωτα, μέσα από μια σκοπιά όμως λίγο πιο “μαγική” από την συνηθισμένη καθημερινότητα.
Ο Νίκος, ο κεντρικός ήρωας, ύστερα από απαίτηση της μητέρας του, επισκέπτεται τον πατέρα του για το καλοκαίρι. Η μητέρα του πήρε αυτή την απόφαση καθώς ο Νίκος δεν ενδιαφερόταν για τίποτα άλλο πέρα από τους φανταστικούς φίλους που είχε στα on line παιχνίδια. Μην αντέχοντας την αποξένωση και την μοναχικότητά του, θεώρησε πως μια αλλαγή παραστάσεων θα του έκανε καλό. Παρά τις αντιρρήσεις του και την άρνησή του να αλλάξει συνήθειες, δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπακούσει.
Η μετάβαση είναι δύσκολη, όμως το περιβάλλον – το σπίτι του, τεράστιο και με ανέσεις, είναι κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα – καταφέρνει να τον ηρεμήσει. Αν και απογοητευμένος που δεν έχει ίντερνετ, δημιουργεί νέες παρέες οι οποίες τον οδηγούν σε νέα μονοπάτια.
Μέσα από τις καινούριες του επαφές ανακαλύπτει και έναν νέο μαγικό κόσμο με πλάσματα που δεν γνώριζε ότι υπάρχουν στον κόσμο μας. Νύμφες, Κένταυροι, πήγασοι είναι κάποια από τα πλάσματα με τα οποία συνομιλεί. Μαγικές περιοχές και περίεργες οντότητες εμφανίζονται, είτε για να τον προστατεύσουν, είτε για να τον σκοτώσουν.
Ο συγγραφέας πλάθει τόσο ονειρικά τον έρωτα του Νίκου μαζί με ένα μαγικό πλάσμα που μας ταξιδεύει σε κόσμους που θα θέλαμε να ζήσουμε. Το μαγικό αυτό πλάσμα, που εκείνος μόνο μπορεί να δει και να αγγίξει, είναι τόσο όμορφο που όταν τον κοιτάζει ζαλίζεται. Αν και ο έρωτας τους είναι απαγορευμένος, αποδεικνύεται δυνατός και ξεπερνάει τις αντίξοες συνθήκες και τους εχθρούς, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να βλάψουν τον Νίκο, ώστε να την αποδυναμώσουν.
Ο συγγραφέας καταφέρνει να μεταδώσει με ζωντάνια και ρεαλιστικότητα τις ανησυχίες και τους φόβους του πρωταγωνιστή. Το βιβλίο είναι γεμάτο ενέργεια, κάνοντας τα όποια μικρά λάθη εντελώς ασήμαντα, χωρίς να εμποδίζουν στο ελάχιστο την αναγνωστική απόλαυση.
Εν τέλη, καταφέρνει να προβληματίσει τον αναγνώστη και να τον θέσει αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό και τις πραγματικές έννοιες της αγάπης και της αυτοθυσίας.
Περιμένουμε το επόμενο της σειράς με αγωνία.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά