Κριτική: “Το Τάγμα των Μαύρων Θανάτων” του KosBeh. Tzil

by Μαρία Σούμμα

Πληροφορίες

Το Τάγμα των Μαύρων Θανάτων – Η Τριλογία του Αιρετικού
Συγγραφέας: KosBeh. Tzil
Έκδοση Against Modern Boardgames AMB
Έτος έκδοσης: 2020
ISBN 978-618-00-1846-2
Σελ 201

Περιγραφή

Αν σας αρέσουν ή πιστεύετε πως σας αρέσουν τα βιβλία ρόλων (RPG) τότε είναι μία εξαιρετική πρόταση για τις μέρες που θα βρίσκεστε εγκλωβισμένοι στο σπίτι σας. Τα βιβλία ρόλων είναι παιχνίδια που επιτρέπουν στον παίχτη-αναγνώστη να αλλάξει την πλοκή και την εξέλιξη της ιστορίας ανάλογα με τον χαρακτήρα που έχει αναλάβει/δημιουργήσει. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένα μολύβι, μία γόμα και δύο ζάρια.

Τα GameBooks ήταν παιχνίδια που γνώρισαν δόξα στην Αγγλία και την Αμερική τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Δυστυχώς στην Ελλάδα πέρασαν και δεν ακούμπησαν. θρυλικές σειρές αυτού του Sub Culture ιδιώματος είναι τα Tunnels and Trolls, Falcon, Fabled Lands, Lone Wolf. Όλα τα παραπάνω είναι solo και εξαιρετικά για να ξεκινήσει κάποιος τις περιπλανήσεις του σε κατακόμβες και στοιχειωμένους πύργους.

Κριτική

Ο “Αιρετικός” είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας ενός βιλιοπαιχνιδιού! Ατέρμονο, συναρπαστικό, πρωτότυπο, εθιστικό, μα πάνω από όλα λογοτεχνικό.

Αν με ρωτήσει ο οποιοσδήποτε ποια η σχέση μου με τα βιντεοπαιχνίδια, θα λάβει μια μονολεκτική απάντηση: καμία. Δεν έχω καταφέρει ποτέ να παίξω ούτε ένα, οποιασδήποτε κατηγορίας, θαρρείς και ο εγκέφαλός μου αρνείται να συνεργαστεί με τα χέρια. Έτσι, απλά απέχω. Πέρα όμως των λανθασμένων εντολών που δίνει ο εγκέφαλός μου, θεωρώ ότι τα βιντεοπαιχνίδια περιορίζουν τη φαντασία μου, δεν μπορούν να με παραπλανήσουν με εφέ και τρισδιάστατες εικόνες. Μπορώ να φτιάξω έναν ήρωα όπως θέλω, όμως στο περίπου, για παράδειγμα, και έτσι δεν θεωρώ πως είναι και η επιτομή της ελεύθερης δημιουργίας.

Πριν λίγο καιρό ήρθε στα χέρια μου αυτό το βιβλίο και θα το κατατάξω κατά κύριο λόγο σε αυτή την κατηγορία, γιατί η γλώσσα και οι περιγραφές είναι  υπέροχες και ατμοσφαιρικές. Έστω και για κάποιες ώρες ταξίδευα σε δάση, μπουντρούμια, μονοπάτια και όπου αλλού με οδηγούσαν οι επιλογές μου. Η αλήθεια είναι πως παρασύρθηκα τόσο που όταν συνειδητοποίησα ότι θα μπορώ να παίξω ξανά και ξανά ακολουθώντας απλώς έναν άλλο δρόμο, άρχισα να γράφω την πορεία του ήρωά μου. Κάπως έτσι, ο ήρωάς μου βρέθηκε στο δεύτερο ταξίδι του, πιο δυνατός, πιο έμπειρος, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, πείσμα και τόλμη τώρα, έχοντας γράψει στο δικό του «ημερολόγιο» την πρώτη του περιπλάνηση.

Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή!

Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου, ο κάθε εν δυνάμει παίχτης θα βρει  αναλυτικά και απλά τις οδηγίες και τους κανόνες του παιχνιδιού. Τόσο απλά και κατανοητά που ακόμα και οι μη εξοικειωμένοι με παιχνίδια ρόλων μπορούν να κατανοήσουν και ν’ ακολουθήσου. Ακόμα κι αν κάποια σημεία δυσκολέψουν κάποιον, οι οδηγίες είναι τόσο απλοποιημένες και εύχρηστες  που μπορεί ν’ ανατρέξει σ’ αυτές οποιαδήποτε στιγμή.

Μόλις ο παίχτης ολοκληρώσει και το φύλλο χαρακτήρα, οπλιστεί και ντυθεί ανάλογα, θα χρειαστεί ένα ζάρι, ένα μολύβι κι ένα χαρτί. Οι πύλες τις περιπέτειας, και όχι μόνο,  έχουν μόλις ανοίξει. Η τύχη σας βρίσκεται πλέον στα γυρίσματα του ζαριού, η πορεία σας , όμως, αποκλειστικά και μόνο στις επιλογές σας.

Ένα εισαγωγικό σημείωμα πριν την έναρξη της ιστορίας (που θα πρέπει να διαβαστεί, καθώς συνήθως τα εισαγωγικά πάντως τύπου τα παραβλέπουμε) μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα που επικρατεί στον Αιρετικό, αλλά και στα δύο επόμενα της τριλογίας που θα ακολουθήσουν.

Από  αυτή τη πρώτη στιγμή και μέχρι το τέλος, η γραφή με συνεπήρε και αποτέλεσε έναν από τους λόγους που το παιχνίδι αυτό αποδείχτηκε εθιστικό για μένα. Σκοτεινή, μεσαιωνική ατμόσφαιρα χτίζεται μέσα από περιγραφές τοπίων και κτισμάτων, τα οποία νιώθεις να ξεπετάγονται μέσα από τις ασπρόμαυρες και ανεπιτήδευτα, καλλιτεχνικά επιμελημένες σελίδες. Δαίμονες, αποκρυφισμός και ένας αλαζόνας Ιερέας ,«ο Αιρετικός» έναντι όλων. Το κακό πρέπει να κυριαρχήσει και η υποταγή στους δαίμονες είναι επιτακτική -πάση θυσία. Ο ερχομός του, την ώρα που ολόκληρα χωριά έχουν λεηλατηθεί από τις στρατιές του, συνδέεται με την εξαφάνιση πολλών γυναικών, αφού όμως πρώτα είχαν όλες εμφανίσει σημάδια στον καρπό.

Τέρατα και πλάσματα κρυμμένα σε βάλτους και δάση, εκεί που είναι κρυμμένες και οι στρατιές του Αιρετικού, εκεί που ακόμα και η φύση γίνεται εχθρός σου, μονοπάτια που αργά ή γρήγορα θα αναγκαστείς να ακολουθήσεις. Πρωτότυποι χαρακτήρες διψούν για εκδίκηση, όλοι κάτι έχασαν -υλικό ή άυλο- όλοι κάτι πρέπει να προστατέψουν. Διάλεξε ανάμεσα σε τέσσερις ξεχωριστούς και τόσο διαφορετικούς χαρακτήρες και καθόρισε με ποιον θα αντιμετωπίσεις τον Εχθρό. Ένας μοναχικός ιππότης εκδιωγμένος, ένας παπάς που έχασε την πίστη του όταν έχασε τον γιο του και ψάχνει απεγνωσμένα εκδίκηση, μια ταβερνιάρισσα που προσπαθεί να προστατέψει ένα πλάσμα που αγαπάει ή μια Δούκισσα έρμαιο της ίδιας της ομορφιάς της. Στη διάθεσή σας, φυσικά, θα υπάρχουν όπλα, (κάποια ιδιαίτερα ευφάνταστα και πρωτότυπα, παρά την απλότητα και κοινοτυπία της ονομασίας τους) και ρουχισμός που σας παρέχει κάλυψη και προστασία.

Και όλα τα παραπάνω πλαισιωμένα με μονόχρωμα σκίτσα και σχέδια φιλοτεχνημένα από τον ίδιο, αδιαφιλονίκητα πολυτάλαντο, συγγραφέα. Αριστοτεχνικά επέλεξε να μην βάλει κανένα χρώμα, όχι τόσο κατά την άποψή μου για να τονίσει τη σκοτεινή ατμόσφαιρα, αλλά για να επιτρέψει στη δική μας φαντασία να δώσουμε όσο «χρώμα» θέλουμε, όπου και όταν κρίνουμε εμείς απαραίτητο. Στο σημείωμα του προλόγου, ο δημιουργός – συγγραφέας αναφέρεται στο βιβλιοπαίχνιδο αυτό σαν «ρετρολαγνικό», ένας όρος που λάτρεψα και θεωρώ ότι του ταιριάζει απόλυτα. Έχει όλη την αίγλη των επιτραπέζιων και όλο το σασπένς των παιχνιδιών ρόλων που θα χαρακτήριζα ανατρεπτικά. Λάτρης των ρετρό και φανατική βιβλιοφάγος, το “Τάγμα των Μαύρων Θανάτων” αποτέλεσε τον τέλειο συνδυασμό. 

Δεν θα χρειαστεί να διαβάστε κανένα εγχειρίδιο, μόνο απλές οδηγίες χρήσης. Δεν απαιτείται καμία τεράστια οθόνη με τέλεια ανάλυση για τα γραφικά. Όλη τη δουλεία και την επεξεργασία αναλαμβάνει αποκλειστικά η φαντασία σας. Δεν απαιτείται υψηλή ταχύτητα παρόχου, ούτε υπάρχει κίνδυνος να «κολλήστε», σε καμία περίπτωση. Μόνος πιθανόν ανασταλτικός παράγοντας στην περίπτωσή μας θα ήταν μια σπασμένη μύτη μολυβιού, άρα ίσως μια ξύστρα αποτελεί προϋπόθεση. Ο ήρωάς σας δεν χρειάζεται να είναι παντοδύναμος και παντογνώστης, έχετε την επιλογή ενός άλλου δρόμου αν δεν νιώθετε ασφαλείς. Αυτό το να μην είμαι ανίκητος και ατρόμητος το αγάπησα ιδιαίτερα.

Το συγκεκριμένο βιβλίο –επιμένω – είναι η κατάλληλη  αφορμή για να κλείσει ο υπολογιστής και ν’ ανοίξουν οι πύλες της αναζήτησης, της εξερεύνησης και τις φαντασίας. Θα πάρω το ρίσκο και ας κρύβουν από πίσω τους τέρατα, μάγους, δαίμονες δηλητηριώδεις σκορπιούς και επικίνδυνους βάλτους… Εσύ; Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένεις, απλά άλλαξε τις επιλογές -είναι στο χέρι σου! Αναμένω τη συνέχεια. Έως τότε η Σελέστε θα γράφει τη δική της πορεία!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά