Κριτική: “Φλεγόμενη Ψυχή” του John Connolly

by Γιώργος Δάμτσιος
Mass Market Paperback, 410 pages
Published 2012 by Bell (first published 2011)
***

Ο Ράνταλ Χέιτ έχει ένα μυστικό: όταν ήταν έφηβος, σκότωσε μαζί μ’ ένα φίλο του ένα κορίτσι δεκατεσσάρων ετών.

Ο Ράνταλ πλήρωσε για το έγκλημά του, κι όταν αποφυλακίστηκε άρχισε μια καινούρια ζωή με άλλο όνομα στο Πάστορ’ς Μπει, μια μικρή πόλη του Μέιν. Τώρα, όμως, κάποιος έχει ανακαλύψει το παρελθόν του. Τον βασανίζει με ανώνυμα μηνύματα που του θυμίζουν τη φρικτή του πράξη. Και ο Ράνταλ ζητάει από τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τσάρλι Πάρκερ να τον σταματήσει.

Αλλά στο μεταξύ ένα άλλο δεκατετράχρονο κορίτσι εξαφανίζεται, αυτή τη φορά στο Πάστορ’ς Μπέι, και η οικογένεια της μικρής έχει τα δικά της μυστικά που θέλει να διαφυλάξει. Ο Πάρκερ πρέπει να βρει την άκρη σ’ ένα μπερδεμένο κουβάρι απόκρυψης και εξαπάτησης, όπου εμπλέκονται η τοπική αστυνομία, το FBI, ένας μαφιόζος απόβλητος από το σινάφι του αλλά και ο ίδιος ο Ράνταλ Χέιτ.
Γιατί ο Ράνταλ Χέιτ λέει ψέματα…

***

Στη δέκατη περιπέτειά του, ο Τσάρλι Πάρκερ θα χρειαστεί να ταξιδέψει στο Πάστορ’ς Μπει, μια μικρή πόλη του Μέιν. Αυτή τη φορά θα χρειαστεί να λειτουργήσει ξεκάθαρα ως ιδιωτικός ντεντέκτιβ –και το υπογραμμίζω αυτό μιας και στο παρελθόν οι περισσότερες από τις περιπέτειές του μπορεί να απαιτούσαν και πάλι κάποια έρευνα, αλλά συνήθως τα πράγματα ήταν κάπως πιο περίπλοκα και πολυσύνθετα. Εδώ, αντιθέτως, η δικηγόρος με την οποία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν (και που πλέον βλέπουμε ότι είναι και κάπως τσιμπημένη μαζί του) θα του ζητήσει να αναλάβει τη διεξαγωγή μιας έρευνας, με σκοπό να προστατέψει έναν πελάτη της. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αποκαλυφθούν παλιά του μυστικά τα οποία μπορούν να τον καταστρέψουν ολοσχερώς. Ο Πάρκερ πρέπει να το αποτρέψει.

Εστίασα αρκετά στην κεντρική δομή της πλοκής, κυρίως για να δείξω ότι ο Κόνολι σε αυτό το σημείο της πορείας του Τσάρλι Πάρκερ έχει γείρει αρκετά προς το αστυνομικό μυθιστόρημα. Ναι, υπάρχει και πάλι «κάτι» που ξεκάθαρα δεν θα το δείτε σε καθαρόαιμα αστυνομικά, αλλά θεωρώ ότι δεν παίζει άμεσο ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, παρά μόνο κρατάει ζωντανό και το άλλο κομμάτι των βιβλίων του Πάρκερ, το μεταφυσικό.

Σε αυτό το σημείο θεωρώ ότι είναι ιδανική στιγμή για μια προσωπική παραδοχή: Δηλώνω λοιπόν ότι ο Κόνολι είναι ο συγγραφέας που με έχει κάνει να αναιρέσω τα λεγόμενά μου περισσότερες φορές από τον καθένα! Έχω πει διάφορα τέτοια, όπως ας πούμε το πόσο επιθυμούσα να συμμετέχουν στα βιβλία του ο Λούις και ο Έιντζελ, αναγκάζοντας να ανακαλέσω μόλις ένα βιβλίο μετά!

Έτσι λοιπόν, να κάνω κι εδώ δύο ομολογίες: Κατά έναν μυστήριο τρόπο, μου λείπει η προσωπική, οικογενειακή ιστορία του Πάρκερ, όταν παλιότερα είχα δηλώσει ότι «επιτέλους τους άφησε παραπίσω και προχωρά». Βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζει σε αυτό κάτι που κάνει η κορούλα του στην απαρχή αυτού του βιβλίου, σε εκείνη τη μικρή αλλά άκρως ενδιαφέρουσα εμφάνισή της.

Στη δεύτερη παραδοχή μου, που είναι και πολύ σημαντικότερη, είχα πει ότι προτιμούσα στο σύνολο της σειράς ο ζυγός να γέρνει αρκετά υπέρ της αστυνομικής πλοκής σε σχέση με εκείνη του μεταφυσικού. Να όμως που ενώ εδώ ο Πάρκερ αρχίζει και σκαλίζει μια πολύ όμορφη αστυνομική ιστορία, με ωραία και συστηματική έρευνα, νιώθω ότι κάτι μου λείπει ελαφρώς, και αυτό είναι το μεταφυσικό. Και καλά είναι εδώ να υπογραμμίσω ότι όλο αυτό, με τα «λέω και ξελέω» δεν το αναφέρω σαν αρνητικό, αλλά με πολύ μεγάλο θαυμασμό για τον συγγραφέα, αφού είναι τέτοια η μαεστρία του που με ό,τι καταπιάνεται, μας κάνει να μας λείπει το άλλο!

Έτσι λοιπόν, σε αυτό το βιβλίο, ένιωσα ότι είμαστε μισό κλικ χαμηλότερα από τον μέσο όρο –μιλώντας πάντα για Κόνολι. Ωστόσο, όταν το συγκρίνω ανεξάρτητα δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο. Έχει που το διάβασα κοντά δύο χρόνια (ασχέτως που αυτός ο σχολιασμός δημοσιεύεται τώρα), αλλά εξακολουθώ και θυμάμαι πολλές λεπτομέρειές του σαν να το τελείωσα χθες. Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα. Και δεν χρειάζεται καν να πω ότι συνέχισα τη σειρά και παρακάτω χωρίς τον πραγματικό δισταγμό!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά