Πρώτο μας βιβλίο μετά τις διακοπές είναι ένα διασκεδαστικότατο young adult μυθιστόρημα (το πρώτο μιας σειράς) από τον πασίγνωστο, πολυβραβευμένο και αγαπημένο όλων, Brandon Sanderson. Ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο αυτό χωρίς να έχω ιδέα τι ήταν, χωρίς να έχω καν ασχοληθεί με το να διαβάσω την περίληψη, μόνο και μόνο γιατί με κέρδισε ο τίτλος. Θέλω να πω, πραγματικά, ποιος δεν θα ήθελε να διαβάσει κάτι με σατανικούς βιβλιοθηκάριους; Επίσης, για μένα, αυτός ήταν και ο πρώτος μου Sanderson, καθώς συνήθως γράφει κάτι βιβλία τούβλα που με αποθαρρύνουν (γιατί τόσος λίγος χρόνος, τόσα πολλά βιβλία). Οι εντυπώσεις ήταν παραπάνω από θετικές και ελπίζω κάποια στιγμή να δούμε τη σειρά μεταφρασμένη και στα ελληνικά.

Alcatraz, όμως; Τι σχέση μπορεί να έχει μια φυλακή με τους σατανικούς βιβλιοθηκάριους και για ποιον λόγο αυτό θεωρείται ένα εφηβικό βιβλίο φαντασίας; Ο Alcatraz Smedry, λοιπόν, είναι ο δεκατριάχρονος πρωταγωνιστής μας, ο οποίος αφηγείται την ιστορία του όντας πλέον μεγάλος. Περνώντας από ανάδοχη οικογένεια σε ανάδοχη οικογένεια και μ’ ένα μοναδικό ταλέντο να σπάει πράγματα, ο ήρωάς μας λαμβάνει ένα πακέτο στα δέκατα τρίτα γενέθλιά του. Ένα πακέτο το οποίο περιέχει άμμο. Την επόμενη μέρα, θα εμφανιστεί στο σπίτι του ένας ηλικιωμένος άντρας που ισχυρίζεται ότι είναι ο παππούς του, ο βοηθός της κοινωνικής του λειτουργού θα αποπειραθεί να τον σκοτώσει, η άμμος θα έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς και ο Alcatraz θα μάθει ότι το να σπάει πράγματα δεν είναι και τόσο άχρηστο ταλέντο, τελικά.

Πώς θα μπορούσα να περιγράψω αυτό το βιβλίο; Είναι κάτι σαν συνδυασμός Harry Potter, Mage: the Ascension και Discworld. Έχει καλούς και κακούς, έχει βιβλιοθηκάριους που προσπαθούν να ελέγξουν τη γνώση του κόσμου, έχει μαγικά γυαλιά και έχει και χιούμορ. Πολύ χιούμορ. Επίσης, είναι τόσο μα τόσο meta. Ταυτόχρονα, όμως, καταφέρνει μέσα από το χιούμορ και τον ανάλαφρο τρόπο του να περάσει στον αναγνώστη και μερικές σημαντικές αλήθειες για τον κόσμο. Με άλλα λόγια, το καταφχαριστήθηκα.

Επειδή είναι μικρό μυθιστόρημα και το πρώτο της σειράς, δεν προλαβαίνουν όλοι οι χαρακτήρες να αναπτυχθούν επαρκώς, αλλά αυτοί που αναπτύσσονται κερδίζουν αμέσως μια θέση στην καρδιά σου. Ο λίγο παλαβός παππούς Smedry, η μόνιμα τσαντισμένη Bastille, ο αγαθούλης, trigger happy Sing, ο σαρκαστικός και ατσούμπαλος Alcatraz. Η αφηγηματική φωνή του Al είναι πειστική και διασκεδαστική, ο κόσμος που στήνει ο Sanderson έχει ενδιαφέρον και φαίνεται ότι, παρά το πόσο παράδοξος εμφανίζεται αρχικά, έχει πέσει κόπος και σκέψη στη δημιουργία του, η γραφή είναι σε πολύ καλό επίπεδο και το χιούμορ πετυχαίνει διάνα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Είναι ένα βαθύ βιβλίο, σοβαρό, που θα αλλάξει τον κόσμο σας; Όχι. Και δεν χρειάζεται να είναι. Είναι ένα βιβλίο με το οποίο θα περάσετε μερικές εξαιρετικά ευχάριστες ώρες και θα καθαρίσετε το μυαλό σας, προετοιμάζοντάς το για το επόμενο βαθύ και σοβαρό βιβλίο που θα αλλάξει τον κόσμο σας. Τα βιβλία της σειρά είναι πέντε, μέχρι στιγμής, ενώ αναμένουμε και έκτο, με πρωταγωνίστρια τη Bastille, το οποίο έχει ανακοινωθεί αλλά δεν έχει γραφτεί ακόμα.

Ήταν λίγο σύντομο, το ξέρω, αλλά είναι και μικρό το μυθιστόρημα και είπα να μη σας ταλαιπωρήσω μετά τις διακοπές.

Εσείς τι διαβάσατε το Πάσχα; Μην ξεχάσετε να μας το πείτε στα σχόλια. Μέχρι την επόμενη φορά, καλές αναγνώσεις!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά