Κριτική comic: “Blacksad” των Juan Diaz Canales & Juanjo Guarnido

by Χρήστος Καραντωνίου

Πληροφορίες

Δημιουργοί: Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido
Εκδόσεις: Μικρός Ήρως
Ημερ. Έκδοσης: Μάρτιος 2020
Αριθμός Σελίδων: 286
Διάσταση: 17 Χ 24 εκ.
Χρώμα: Έγχρωμο
ISBN: 978-618-5362-63-8

Οι περιπέτειες του Blacksad, είναι, σε μεγάλο βαθμό, σαν κινηματογραφική ταινία, τυπωμένη στο χαρτί. Ο Dιaz Canales, δανείζεται στοιχεία, από τα σκοτεινά, αμερικάνικα, νουάρ θρίλερ για τα δομικά στοιχεία της ιστορίας: αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, αποκαλυπτικές αναδρομές απ’ το παρελθόν και εφιαλτικές σκηνές με έντονες αντιθέσεις φωτός και σκιάς, οι οποίες κρύβουν, θανάσιμες φιγούρες που παραμονεύουν στο σκοτάδι, ακατάστατα γραφεία ντετέκτιβ, σκιές από γρίλιες, σκοτεινές σκάλες κτιρίων και αρχιτεκτονικά μεγαθήρια, κατασκευασμένα από τσιμέντο και ατσάλι, που φωτίζονται από νέον, που αναβοσβήνει.
Η περιέργεια, ίσως να σκότωσε μερικές γάτες, όχι όμως και αυτήν εδώ. Είναι σκληρό καρύδι.

Κριτική

Το ανθρώπινο σώμα έχει τα όριά του και καλό είναι το κάθε άτομο να ξέρει ποια είναι τα δικά. Εγώ, ας πούμε, ξέρω πως η περισσότερη ομορφιά που μπορούν ν’ αντέξουν τα μάτια μου είναι τα σχέδια του Juanjo Guarnido στο “Blacksad” και αν ποτέ αντικρίσω κάτι ομορφότερο θα καταρρεύσω.

Το Blacksad είναι ένα κόμικ σε σενάριο του Juan Diaz Canales και σχέδιο του Juanjo Guarnido. Πρόκειται για ένα noir κόμικ που άμα δεν ήταν τόσο σπουδαίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κλισέ, αλλά από τη στιγμή που είναι τόσο σπουδαίο, αυτομάτως χαρακτηρίζεται κλασικό. Έχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν στις noir ιστορίες, σκληρούς, μα ηθικούς, ντετέκτιβ, φόνους, μυστήρια, καλλίγραμμες γυναίκες, ομίχλη, όπλα, καμπαρντίνες, όλα τα καλά! Επίσης ο πρωταγωνιστής, ο John Blacksad, είναι ένας μαύρος γάτος. Βασικά όλοι οι χαρακτήρες είναι ανθρωπόμορφα ζώα, όπως στο Bowjack Horseman, αλλά χωρίς καθόλου ανθρώπους.

Η πρώτη ιστορία κυκλοφόρησε το 2000. H υπόθεση έχει να κάνει με τη δολοφονία μιας παλιάς ερωμένης του Blacksad και ο πρωταγωνιστής ψάχνει να βρει ποιος την σκότωσε και γιατί. Η δεύτερη περιπέτεια κυκλοφόρησε το 2003 και έχει να κάνει με την εξαφάνιση ενός έγχρωμου κοριτσιού σε μια περιοχή όπου είναι γεμάτη με μέλη της ανάλογης ΚΚΚ αυτού του κόσμου. Η τρίτη βγήκε το 2005 και λαμβάνει μέρος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις επιπτώσεις της δημιουργίας της ατομικής βόμβας. Το τέταρτο κόμικ κυκλοφόρησε το 2010, όπου ο Blacksad ερευνά την εξαφάνιση ενός μουσικού της Jazz στη Νέα Ορλεάνη και, τέλος, η πέμπτη ιστορία βγήκε το 2013. Σ’ αυτήν, ο Blacksad ακολουθεί τα ίχνη ενός beatnik συγγραφέα σε όλη τη χώρα. Υπάρχει συνέχεια και εξέλιξη μεταξύ των ιστοριών, αλλά όλες τους είναι αυτοτελείς. Ετοιμάζονται ακόμα δυο ιστορίες, αλλά δυστυχώς οι δημιουργοί ακολουθούν το παράδειγμα του George R. R. Martin κι έτσι υπάρχουν καθυστερήσεις.

Οι δημιουργοί είναι Ισπανοί, το κόμικ Γαλλικό από την Dargaud, και διαδραματίζεται στη μεταπολεμική Αμερική του 50’. Τα σενάρια Juan Diaz Canales είναι ενδιαφέροντα και γεμάτα με αγωνία και δράση. Τα ζώα που επιλέγονται για να απεικονίσουν τον κάθε χαρακτήρα βγάζουν νόημα (π.χ. φιλάργυρη κίσσα, πομπώδης κόκορας, μοναχικός γάτος κ.τ.λ.). Μα κακά τα ψέματα, το δυνατότερο χαρτί της σειράς είναι τα σχέδια του Juanjo Guarnido. Οι λεπτομέρειες είναι εντυπωσιακές, οι εκφράσεις των χαρακτήρων ξεκάθαρες, οι στάσεις των σωμάτων τους δίνουν την ψευδαίσθηση κίνησης και οι σκιές και τα χρώματα είναι πάντα πλούσια και ατμοσφαιρικά, χωρίς ποτέ να γίνονται υπερβολικά ή κουραστικά. Γενικά, είναι ένα κόμικ που είναι μια πραγματική απόλαυση για τα μάτια, ένα στολίδι για κάθε βιβλιοθήκη και προτείνεται ανεπιφύλακτα σε κάθε φαν του noir, των κόμικς και της καλαισθησίας!

Στα ελληνικά είχαν κυκλοφορήσει πριν από αρκετά χρόνια οι τρεις πρώτες ιστορίες από το περιοδικό 9. Με πείσμα και αναζήτηση θα μπορούσε να τις βρει κανείς στα παλιατζίδικα, αλλά τον Μάρτιο το 2020 κυκλοφόρησε στα ελληνικά ένας συγκεντρωτικός τόμος και με τις πέντε ιστορίες, συν δυο μικρές δισέλιδες, από τις εκδόσεις Μικρός Ήρως. Το βιβλίο, αν και έχει καλό χαρτί και μετάφραση, έχει ένα πρόβλημα που μπορεί ν’ απωθήσει τον αναγνώστη. Οι διαστάσεις του είναι αρκετά μικρότερες από την αυθεντική έκδοση, με αποτέλεσμα τα σχέδια να φαίνονται κάποιες φορές συμπιεσμένα και κάπως σκοτεινά. Δεν είναι κάτι που καταστρέφει το κόμικ, αλλά μπορεί να είναι θέμα.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά