Κριτική videogame: “Catherine” της ATLUS

by Νάντια Κίσκα

Μια ιστορία αγάπης, προδοσίας και του φόβου της δέσμευσης

Έτσι παρουσιάζει η ATLUS το παιχνίδι της «Catherine».

Το μακρινό 2012 όπου πρωτοκυκλοφόρησε για Playstation 3 και xbox 360 στην Ευρώπη, ήταν ένα παιχνίδι που τάραξε τα νερά και αυτό γιατί συνδυάζει τον τρόμο και την φαντασία με τα γραφικά της ATLUS, που προσωπικά αγαπώ.

Το παιχνίδι βασίζεται στην λογική puzzle-platformer και παίκτης είναι ο Vincent, ο οποίος ξεκινά να έχει εφιάλτες μετά την συζήτηση του με την κοπέλα του, Katherine (ναι, με K) για γάμο, δέσμευση και παιδιά. Η ιστορία περιπλέκεται περισσότερο όταν γνωρίζει την Catherine (με C) και ξεκινά η παράνομη σχέση τους. Τότε οι εφιάλτες γίνονται ακόμα πιο τρομακτικοί και θάνασιμοι.

Το gameplay εναλλάσσεται ανάμεσα σε πρωί και βράδυ.

Τα βράδια ο Vincent εισέρχεται σε έναν εφιαλτικό ονειρόκοσμο όπου συναντά ανθρωπόμορφα πρόβατα, αρσενικού γένους πάντα, και αλληλεπιδρά μαζί τους πολλές φορές. Ο παίκτης καλείται να σκαρφαλώσει τεράστιες σκάλες που καταρρέουν στο πέρασμα του και να φτάσει στην κορυφή. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να αποφύγει τις παγίδες. Όσο πιο γρήγορα σκαρφαλώνει ο παίκτης, τόσους περισσότερους πόντους παίρνει και στο τέλος της πίστας δίνεται ένα βραβείο βασισμένο στο σκορ που επιτεύχθηκε. Κάθε στάδιο είναι χωρισμένο σε υποστάδια με τελικό τον Vincent να καταδιώκεται από το boss το οποίο πάντα έχει να κάνει με το ρου της ιστορίας και έχει σκοπό να τον σκοτώσει.

Κατά την διάρκεια της ημέρας ο παίκτης είναι ελεύθερος να μιλήσει με τους φίλους του στο bar «Stray sheep», να ακούσει μουσική, να παίξει ηλεκτρονικά παιχνίδια, να παραγγείλει ποτά (παίζουν μεγάλο ρόλο) και να στείλει και να λάβει μηνύματα στο κινητό του. Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο, είναι ότι υπάρχουν 8 πιθανά τέλη, με το καθένα να αποτελεί αποτέλεσμα των αποφάσεων που θα πάρει ο παίκτης κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Αντικείμενα, ποσότητα αλκοόλ και μαξιλάρια μπορούν να ευνοήσουν ή να καταστρέψουν την προσπάθεια του Vincent να βγει ζωντανός από τους εφιάλτες του. Οι υπόλοιποι προβατο-άντρες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τον Vincent στα ενδιάμεσα στάδια όπου ο παίκτης μπορεί να πάρει μια ανάσα, να κάνει save και να ξοδέψει ειδικά Enigma νομίσματα για την αγορά ειδικών αντικειμένων.

Οι επιλογές που κάνει ο Vincent κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και οι απαντήσεις του στα εξομολογητήρια καθορίζουν το τέλος που θα λάβει ο παίκτης, τι μηνύματα μπορεί να στείλει και να λάβει και τις απαντήσεις που μπορεί να δώσει σε ερωτήσεις.

Στα extra του η Babel mode, που περιλαμβάνει 4 τεράστια στάδια και μπορεί να παιχτεί και με 2 παίκτες & το Colosseum mode, όπου 2 παίκτες παίζουν ταυτόχρονα με σκοπό να φτάσουν πρώτοι στην κορυφή. Επίσης οι υποστηρικτικοί χαρακτήρες, το μυστήριο που περιβάλλει τους ξαφνικούς θανάτους και η εξέλιξη της ιστορίας ανήκουν στα plus του παιχνιδιού.

Ο 18χρονος εαυτός μου λάτρεψε το παιχνίδι για την φαντασία και το gameplay του και ο 25χρονος αναμένει την παραγγελία του remake του με τίτλο Catherine: Full body. Με 3 νέους χαρακτήρες, 5 νέα τέλη και τα γραφικά του PS4, προβλέπεται να μην βγαίνω από το σπίτι.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά