Μέσα από τα (πολλά) μάτια του Xanathar

by Ηλίας Τσιάρας

Γλυκούλης!

Αυτή τη φορά σκέφτηκα να ξεφύγουμε λιγάκι από την πεπατημένη και να ασχοληθούμε με το νεότερο μέλος της μικρής ακόμα βιβλιοθήκης της 5ης έκδοσης του DnD, το πολυσυζητημένο Xanathars Guide to Everything. Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την ημέρα της κυκλοφορίας του και οι συζητήσεις για το αν τελικά αξίζει ή όχι μια θέση στη συλλογή και στο τραπέζι μας καλά κρατούν. Ως γνήσιος Δίδυμος, σιγά μην έχανα την ευκαιρία να γράψω κι εγώ την άποψή μου. Τι πάει να πει δε μου το ζήτησε κανείς; Ποτέ δε με σταμάτησε στο παρελθόν κάτι τέτοιο.

Me likes

Νομίζω πως περισσότερο από όλα, μου άρεσε το κομμάτι που βοηθά τον παίκτη να εμβαθύνει στο παρελθόν του χαρακτήρα του (This is your life). Σαφέστατα πιο χρήσιμο σε αρχάριους παίχτες ή αυτούς που βαριούνται πιο πολύ από ό,τι θα έπρεπε, παρόλα αυτά είναι κάτι που προσδίδει έναν ρεαλισμό, μια πιο τρισδιάστατη προσέγγιση στον εκάστοτε χαρακτήρα. Να θυμάστε πως ένα ολοκληρωμένο background δίνει τροφή για σκέψη στον DM, με αποτέλεσμα πιο ανθρωποκεντρικές περιπέτειες. Πολύ καλή προσθήκη τα νέα paths για τις υπάρχουσες classes, θεωρώ πως όλοι θα βρουν τουλάχιστον δύο που θα τους τραβήξουν το ενδιαφέρον. Προσωπικά, μου άρεσε πολύ ο Hexblade (Warlock) και ο Ancestral Guardian (Barbarian). Δε με πειράζει καθόλου που άλλες classes έχουν μόνο ένα εναλλακτικό path (Wizard) και άλλες τέσσερα (Rogue). Το DnD δεν είναι και ποτέ δεν ήταν υπέρ της ισορροπίας.

Δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή με τα mounts. Αφού είναι δυσλειτουργικά, πώς να το κάνουμε;

Θετικό βρίσκω το γεγονός πως υπάρχουν προτάσεις για downtime activities, τι να κάνουν δηλαδή οι ήρωες όταν δε σφάζουν αιμοβόρικα τερατάκια ή σώζουν πανέμορφες πριγκίπισσες. Ιδίως το training είναι πολύ έξυπνο, η δυνατότητα δηλαδή να μάθεις μια γλώσσα ή να χειρίζεσαι κάποιο kit. Σχεδόν το μισό βιβλίο απευθύνεται στον DM, κάνοντας έτσι τη δουλειά του αρκετά πιο εύκολη. Υπάρχουν ιδέες για παγίδες και πώς να τις χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με legendary creatures, πολλοί πίνακες με random encounters ανάλογα το περιβάλλον (έρημος, πόλη, αρκτική περιοχή κτλ) καθώς και νέα μαγικά αντικείμενα και πόσα τελικά θεωρούνται πολλά για έναν χαρακτήρα. Φυσικά, υπάρχουν και καινούργια spells, 4 εκ των οποίων χρησιμοποιούν το καημένο το 12πλευρό! Θετικό, όπως και να το δει κανείς. Α, να μην ξεχάσω επίσης να αναφερθώ στο ύφος του βιβλίου και στα ξεκαρδιστικά χειρόγραφα (;) notes του ίδιου του Xanathar. Είναι πράγματι απολαυστικά.

Me not likes…

Την τιμή. Ξέρω πως ακούγομαι κακόμοιρος και τσίπης αλλά 50 ευρώ για λιγότερες από 200 σελίδες είναι υπερβολή. Και μην ακούσω εξυπνάδες του στυλ ‘το Amazon το έχει 30’. Αναφέρομαι στην επίσημη τιμή της εταιρίας. Αφού ξεμπερδέψαμε με αυτό, πάμε ξανά στους πραγματικά πολλούς πίνακες του βιβλίου. Κάποιοι είναι ανούσιοι, ή τουλάχιστον όχι ιδιαίτερα χρήσιμοι, αφού άνετα μπορεί ο οποιοσδήποτε DM να σκαρφιστεί σε 2 δευτερόλεπτα ένα τυχαίο ξωτικίσιο όνομα. Βάζεις πολλά λάμδα και νι και έτοιμος. Λινόλεναλ, ο ο τοξότης του Σκοτεινού Δάσους. Θες κάτι σε νάνο; Σκέψου πώς θα ακούγεται μια μίξη βρισιάς και πολεμικής ιαχής. Γκλούμπαρ, το σφυρί της Δικαιοσύνης. Δεν πιστεύω πως ήταν απαραίτητες 18 ολόκληρες σελίδες με ονόματα. Παρόμοια είναι η άποψή μου και για τα tables που καθορίζουν με random τρόπο πόσα αδέλφια έχει ο χαρακτήρας σου, αν σε ανέθρεψε ο παππούς ή αν ζούνε ακόμα και οι δύο οι γονείς σου. Εννοείται πως δε σε υποχρεώνει κανείς να τα χρησιμοποιήσεις, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως βρίσκονται μέσα στο Xanathars βάσει κάποιου σκεπτικού και αυτό ακριβώς το σκεπτικό είναι που κρίνω. Εντάξει, το έχω πει πολλές φορές, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, DnD είναι αυτό κάνεις ό,τι γουστάρεις. Αλλά δεν μπορώ παρά να γελάσω, πολύ και φωναχτά, με το Oath of Redemption. Φανταστείτε -όχι εσείς οι μαθουσάλες της 2ης έκδοσης, είστε και σε επικίνδυνη ηλικία- έναν paladin να πετά στην άκρη σπαθί και ασπίδα, να βγάζει το κράνος του και να πλησιάζει με ανοιχτές τις παλάμες σε ένδειξη φιλίας έναν δαίμονα με τρία στόματα όλο κοφτερά νύχια, έξι χέρια γεμάτα γαμψώνυχα και μια ουρά με κεντρί μισού μέτρου που στάζει οξύ και να του λέει: “Βασανισμένη ψυχή, ξέρω πως υπάρχει το καλό μέσα σου. Δε φταις εσύ που θες να ξεσκίσεις τις σάρκες των θνητών και να ρουφήξεις το μεδούλι από τα ζεστά τους κουφάρια. Το μιαρό περιβάλλον που σε ανέθρεψε δεν μπόρεσε να φτάσει στον πυρήνα της ύπαρξής σου και να δώσει χώρο στην καλοσύνη που κρύβεις να ανθίσει μέσα σου. Δώσε μου το χέρι σου και ορκίζομαι να σε βοηθήσω να βρεις το φως που ενδόμυχα αποζητάς”. Αχαχαχαχα, δηλαδή έλεος! Για το τέλος άφησα κάτι που όντως με πείραξε, με χάλασε λίγο αν προτιμάτε. Τα racial feats. Δε θα μπω στη διαδικασία κατά πόσο είναι χρήσιμα ή άχρηστα, αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό. Άσε που θα έπρεπε να σκεφτώ και σαν gnome και για κάτι τέτοιο ούτε η δική μου αχαλίνωτη φαντασία είναι ικανή. Αυτό που με ενόχλησε είναι πως δεν υπάρχουν feats για όλα τα legal races. Από τη στιγμή που αναγνωρίζεις ακόμα και στα οργανωμένα τουρνουά το δικαίωμα ενός παίκτη να κάνει χαρακτήρα Aasimar ή Goliath, οφείλεις να συμπεριλάβεις ακόμα και αυτές τις, ομολογουμένως, σπάνιες και εξωτικές επιλογές στη συγκεκριμένη λίστα.

Ετυμηγορία

Μόλις κυκλοφόρησαν οι κάρτες από τα spells του Xanathar’s.

Πιθανότατα δεν περιμένατε από μένα για να αποφασίσετε εάν θα αποκτήσετε ή όχι το συγκεκριμένο sourcebook. Και πολύ καλά κάνατε. Όπως και να έχει, για τα τυπικά, θα κλείσω λέγοντας πως γενικά το Xanathars Guide to Everything είναι ένα βιβλίο που προσθέτει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία στο παιχνίδι, όχι όλα απαραίτητα, σαφέστατα όχι όλα αρεστά σε μένα. Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Η πληθώρα επιλογών, ιδίως για την 5η έκδοση που είναι γενικά πολύ πιο ‘σφιχτή’ από τη χαοτική 3η-3,5η, πάντα κρίνεται ως κάτι θετικό και καλοδεχούμενο. Ο μόνος πραγματικά ανασταλτικός παράγοντας είναι η υψηλή τιμή. Κατά τα άλλα, σίγουρα θα βρείτε μέσα στις σελίδες του κάτι που να σας ενδιαφέρει, είτε είστε DM είτε παίκτης.

Αυτά για σήμερα. Περισσότερα την επόμενη φορά. Μέχρι τότε, είθε η Tymora να σας χαμογελά κι αν συναντήσετε κάποιον χρήσιμο βάρδο στις περιπλανήσεις σας, παρακαλώ να μου τον φέρετε. Δεν πιστεύω σε αυτούς.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά