Μια ροκ συνέντευξη με τον Γιώργο Λαγκώνα

by Άρτεμις Τουλή

Ένα βράδυ Δευτέρας, εν μέσω πολιτικών εξελίξεων, διακοπών,τουριστικής σεζόν και θυελλωδών ανέμων, συναντηθήκαμε με τον καλό φίλο Γιώργο Λαγκώνα στο γνωστό μας στέκι στην Χίο, για να μιλήσουμε για το πρώτο του βιβλίο. Συνδυάζοντας διακοπές με την οικογένεια και υποχρεώσεις, το “Μεσονυκτικό”, μια συλλογή διηγημάτων από τις εκδόσεις ‘Όστρια”, παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες και στη Χίο μετά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η συνέντευξη εξελίχθηκε σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση που μας πήγε σχεδόν μέχρι την ώρα του μεσονυκτικού . . .

Ο τίτλος “Μεσονυκτικό” πώς προέκυψε;

Καταρχήν μέσα από το εισαγωγικό σημείωμα του “Ονόματος του Ρόδου”, όπου αναφέρει ότι 2 με 4 το πρωί γίνεται η συγκεκριμένη λειτουργία στα μοναστήρια.Καθώς λοιπόν λόγω οικογένειας, δουλειάς και λοιπών υποχρεώσεων κατέληγα να έχω κενό χρόνο και ηρεμία εκείνες τις ώρες για γράψιμο, όλες οι ιστορίες του βιβλίου γράφτηκαν εκείνες τις ώρες, εξ’ ου και ο τίτλος.

Το “μικρόβιο” του συγγραφέα υπήρχε από πάντα; 

Έγραφα διάφορα από πάντα, απλά δεν το έκανα συστηματικά.Έγραφα μικρές ιστορίες και διηγήματα. Κάποια στιγμή, λόγω σπουδών και σχολής και μελέτης, το είχα αφήσει στην άκρη. Λαμβάνοντας μέρος σε διαγωνισμούς διηγήματος, και μετά και από το σεμινάριο “Γοτθικής Λογοτεχνίας” της Ars Nocturna με δάσκαλο τον Περικλή Μποζινάκη (ο οποίος έχει γράψει και την εισαγωγή στο βιβλίο), μου ξανάρθε το ερέθισμα και ξανάρχισα να γράφω.

Παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα.Πρώτος από δεξιά ο συγγραφέας. Γονατιστός στο κέντρο ο Περικλής Μποζινάκης

Παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα.Πρώτος από δεξιά ο συγγραφέας. Γονατιστός στο κέντρο ο Περικλής Μποζινάκης

Ποιοι είναι οι συγγραφείς που σε έχουν επηρεάσει;

Γράφω επειδή κάποτε διάβασα Howard Phillips Lovecraft και Edgar Allan Poe. Μεγάλωσα διαβάζοντας Stephen King, Robert Bloch, Robert Howard, Fritz Leiber, Clarc Ashton Smith. Τώρα εκτιμώ πολύ τους Yoko Ogawa, Joe Hill, J.G.Ballard, Ray Bradbury κλπ. Ένα από τα πιο δυνατά βιβλία που έχω διαβάσει είναι το “Γυμνό Γεύμα” του William S. Burroughs. Όμως, το θέμα είναι να κάνουμε “κτήμα” μας ό,τι μας επηρεάζει και να εκφράσουμε αργότερα κάτι δικό μας, το οποίο θα είναι και η υπογραφή μας. Οι παραπάνω συγγραφείς εκφράζουν τις δικές τους εποχές, πρέπει όμως το στυλ σου να είναι στο σήμερα. Η κάθε ιστορία στο βιβλίο επιλέχθηκε ανάλογα με την πρωτοτυπία και την φωνή που έβγαζε.

Ο χώρος του Φανταστικού στην Ελλάδα έχει μέλλον;

Υπάρχει πολύς κόσμος που γράφει αλλά ακόμη, αλλά δεν έχει γίνει γνωστός. Τώρα αρχίζει να κινείται περισσότερο και μέσα από τα κόμικ και από τις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συγγραφέων είναι γυναίκες. Επιπλέον, σε καιρούς κρίσης, ανεβαίνουν οι τέχνες γενικότερα, γιατί ο κόσμος ψάχνεται και περιορίζει άλλα πράγματα, βγάζει το περιττό και αναζητεί την ποιότητα. Σκεφτόμαστε παραπάνω και αναζητούμε τροφή για το πνεύμα και έτσι φουντώνει και η δημιουργικότητα.

Το ότι είσαι ψυχίατρος σε βοήθησε να αποδώσεις καλύτερα πτυχές της ανθρώπινης ψυχολογίας στο βιβλίο σου;

Με βολεύει κατά κάποιο τρόπο στο να μπορώ να περιγράψω τι βιώνει ο ανθρώπινος οργανισμός στις διάφορες καταστάσεις, γιατί τα έχω μελετήσει γενικότερα.

 

Γιατρός στην πολεμική αεροπορία

Γιατρός στην πολεμική αεροπορία

Θα λέγαμε λοιπόν ότι τα role-playing games (σημ. παιχνίδια ρόλων) είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας;

Ναι, βεβαίως και είναι. Άλλωστε υπάρχει και ο ιατρικός όρος “acting out”. Βγάζεις τα απωθημένα σου αδειάζεις. Ακόμη και τώρα που δεν προλαβαίνω, μου λείπει απίστευτα. Αυτή η προσμονή του να μαζευτούμε μια φορά την εβδομάδα και να ζήσουμε σαν κάποιοι άλλοι, κάπου αλλού. Μας δίνει έναν σκοπό και είναι και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης.

Υπάρχει κάτι καινούριο που ετοιμάζεις;

Αυτή την εποχή γράφω το δεύτερο βιβλίο μου. Πρόκειται για μυθιστόρημα τρόμου με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας πάνω στη βιολογία και την τεχνολογία. Η υπόθεση εξελίσσεται στην Χίο του σήμερα, σε ένα χωριό – φάντασμα, όπου συμβαίνουν διάφορα γεγονότα. Επίσης, μια ιστορία τρόμου, που δεν είναι στο “Μεσονυκτικό”,  μεταφέρεται σε κόμικ στο περιοδικό ΡΙΓΗ σε  συνεργασία με τον Παναγιώτη Τσαούση, και είναι ήδη υπό έκδοση. Είναι πολύ ιδιαίτερο το κείμενο σου να αποκτά μια άλλη οπτική πλέον γωνιά, καθώς δεν μπορούν όλες οι ιστορίες να γίνουν κόμικ χωρίς να έχουν τις ανάλογες σκηνές δράσης.

σκίτσο του συγγραφέα (σαν κακός) από τον Παναγιώτη Τσαούση, για το νουάρ graphic novel της Βέρας Καρτάλου και του Παναγιώτη Τσαούση

Σκίτσο του συγγραφέα (ως κακός) από τον Παναγιώτη Τσαούση, για το νουάρ graphic novel της Βέρας Καρτάλου και του Παναγιώτη Τσαούση

Και κάτι για το τέλος: Μέσα από την μεταφορά της ελεγείας “A Game of Thrones” στην μικρή οθόνη, πολύς κόσμος ανακάλυψε τον συγγραφέα George R.R. Martin του οποίου ο τρόπος που συμπεριφέρεται στους ήρωες του σήκωσε κύμα αντιδράσεων. Τι γνώμη έχεις;

Αυτή είναι η επιτυχία του. Η ανατροπή, το αναπάντεχο. Το να ξέρουμε από την αρχή ότι ο δολοφόνος είναι ο μπάτλερ, δεν έχει ενδιαφέρον. Το να βγάζεις τον αναγνώστη έξω από το μονοπάτι που πιστεύει ότι βαδίζει και να το αποδέχεται εν τέλει και να συνεχίζει, είναι επιτυχία. Τα επικά βιβλία έχουν γραφτεί από τον Tolkien, από τον Lovecraft και από άλλους. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η έξυπνη ανατροπή που θα κρατήσει στα ύψη το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Σημείωσεις:

  1. Η παραπάνω συνέντευξη δημοσιεύτηκε αρχικά στην διαδικτυακή πύλη  StasiNews  και αναδημοσιεύεται εδώ.
  2.   Ο Γιώργος Λαγκώνας διατηρεί blog στο diethnis-kamariera, όπου σχολιάζει ότι προκαλεί το ενδιαφέρον. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο “Billys Place” στο όμορφο νησί της Χίου.
  3. Προσεχώς θα έχουμε και παρουσίαση του βιβλίου.

προτεινουμε επίσης

1 comment

Διαβάζοντας την ώρα του «Μεσονυκτικού»: Μια ανατριχιαστική συλλογή διηγημάτων του Γιώργου Λαγκώνα | 3 Δεκεμβρίου 2015 - 8:49 ΜΜ

[…] Συνέντευξη με τον συγγραφέα Άρτεμις Τουλή Xαμένη στην εφηβεία μου, gamer, βιβλιοφάγος, Πρωτάρης παίκτης σε role playing games καθώς μου αρέσει να διηγούμαι ιστορίες.Ταξιδιάρικο μυαλό γεμάτο μουσική, ταινίες και anime. Φωτογράφος ανάλογα με τη διάθεση και τα καιρικά φαινόμενα.Ίσως είμαι ονειροπόλα….. Συγκεντρώνω ήχους και εικόνες από παντού και τα μοιράζομαι με τους γύρω μου. Τρελή Υδροχόος με ζωηρή φαντασία, Γεννήθηκα σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή (ίσως). Καλώς ήρθατε στον κόσμο μου, όπου κάθε στιγμή είναι μια ευκαιρία για έκφραση.Been geek 40 years now and loved it all the way. 000 […]

Reply

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά