Μια συζήτηση με την Kate Madison

by Άρτεμις Τουλή

Στην ανατολική πλευρά του δάσους Epping, σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την πόλη Debden, υπάρχει ένα τεράστιο πεσμένο δέντρο μετά από μια καταιγίδα. Ήταν σε αυτό το ξέφωτο που η ανεξάρτητη κινηματογραφιστής Kate Madison, μαζί με δεκάδες εθελοντές, κινηματογράφησαν το Born of Hope, ένα prequel της τριλογίας του Lord of the Rings του Πίτερ Τζάκσον, το οποίο προκάλεσε αναστάτωση από τον Δεκέμβριο του 2009 που βγήκε στις οθόνες. Μια παραγωγή που ολοκληρώθηκε τέσσερα χρόνια με προϋπολογισμό μόλις £ 25.000 – περίπου το ένα δέκατο του ενός τοις εκατό του κόστους του έπους του Τζάκσον – έχει εντυπωσιάσει τους κριτικούς και έχει καταγράψει σχεδόν ένα εκατομμύριο προβολές σε δικτυακούς τόπους ροής βίντεο.

Το Born of Hope λέει την ιστορία του Arathorn, του πατέρα του Aragorn. Η Μέση Γη εκπροσωπείται από το Essex, όχι από την περιοχή Ruapehu της Νέας Ζηλανδίας. Αλλά η ταινία της Madison κάνει μια εντελώς αξιόπιστη, αν και ανεπίσημη, προσθήκη στο franchise. Υπάρχουν επικές μάχες μεταξύ ανθρώπων και ξωτικών εναντίον orcs και trols. Υπάρχουν ορχηστρικά κομμάτια και ειδικά εφέ.

Κατά την διάρκεια του Φantasticon 2017, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με την δημιουργό Kate Madison. Η συνέντευξη εξελίχθηκε σε συζήτηση, οι ερωτήσεις μπήκαν στην άκρη και κάπως έτσι θα σας το παρουσιάσουμε και εμείς.

Κατα την διάρκεια ομιλίας στο Φantasticon 2017

Σχετικά με την ταινία

Η ιδέα για την ταινία γεννήθηκε το 2003 όταν σκέφθηκα να παρουσιάσω μια ταινία για την έκθεση Tolkien Fan Film. Στην αρχή μας φαινόταν ότι ήταν μια τρελή ιδέα. Ήταν μετά την προβολή της ταινίας «η επιστροφή του Βασιλιά». Ήμουν ήδη μέσα στις παραγωγές ταινιών. Βάλαμε μια αγγελία για να βρούμε και άλλους συντελεστές. Εμφανίστηκαν τρεις άνθρωποι. Το αφήσαμε για λίγο και μετά από τρία χρόνια αρχίσαμε ξανά. Ξεκινήσαμε τα γυρίσματα πάνω στους κυρίως χαρακτήρες και το 2006 συνεχίσαμε την υπόλοιπη ταινία. Ήταν μια βαθιά εξερεύνηση της Μέσης Γης και του έργου του Tolkien. Είχαμε μεγάλη πίστη σε όλο το σχέδιο. Η ταινία ολοκληρώθηκε το 2008 και την παρουσιάσαμε για πρώτη φορά σε ένα con στην Γερμανία. Είχε μεγάλη επιτυχία και μας έδωσε κουράγιο να συνεχίσουμε. Από εκεί και μετά συνεχίσαμε να προωθούμε την ταινία γενικότερα.

Πώς έγιναν τα γυρίσματα

Δώσαμε περισσότερο βάρος στην ηθοποιία και όχι στην τεχνολογία. Δεν υπάρχουν τα απίστευτα ειδικά εφέ αλλά ωραία τοπία και καλοί ηθοποιοί. Καθώς δεν υπήρχαν τα μέσα για πολυδάπανη παραγωγή βάλαμε πολύ προσωπική εργασία και μεράκι για να γίνουν όλα αυτά που βλέπετε στην οθόνη. Έγινε σωστή μοιρασιά καθηκόντων καθώς όλοι οι συντελεστές είχαν πολλαπλές δραστηρίοτητες. Το ίδιο έγινε και στη σειρά Ren. Υπάρχει μια ιστορία και οι χαρακτήρες που συμμετέχουν σε αυτήν. Και στην πορεία ανακαλύπτουμε πράγματα για αυτούς και γεννιούνται ιδέες. Για την σειρά βρήκαμε ένα χωριό το οποίο ήτανε εγκαταλελειμμένο και το φτιάξαμε από την αρχή. Και βρήκαμε και μια παρατημένη αποθήκη που έγιναν για 5 μήνες τα Ren Studios.

Με την ψυχή του Φantasticon κα Καίτη Καραγεώργη

Σχετικά με το ίδρυμα Tolkien, την ταινία Born of Hope και τους fans

Υπάρχει μια σχετική συμφωνία ότι η συγκεκριμένη ταινία έγινε για μη κερδοσκοπικό σκοπό, και είχαμε ελευθερία στην διάπλαση των χαρακτήρων. Θα θέλαμε να εξερευνήσουμε και άλλα σημεία στο σύμπαν του Tolkien σε μορφή prequel , να δούμε που ήταν οι πρωταγωνιστές πριν καταλήξουν εκεί που τους βλέπουμε στην τριλογία αργότερα. Υπάρχει πολύ υλικό για μελέτη, αλλά χρειάζεται ειδική άδεια. Στην διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας υπήρχε μια ανησυχία στο πως θα την έβλεπαν οι απανταχού θαυμαστές του Tolkien. Εννοείται ότι δεν μπορείς να έχεις όλον τον κόσμο ευχαριστημένο ή να είσαι επακριβής πάνω στα ήδη γραμμένα στο βιβλίο. Χαίρομαι που αγκαλιάστηκε από το κοινό και συνεχίζει να είναι στις επιλογές του. Να σημειώσω ότι το youtube ήταν η μεγαλύτερη βοήθεια και στην ταινία και στη σειρά όσον αφορά την διάδοση τους. Όλο και περισσότερος κόσμος τα παρακολουθεί και έτσι κάνουμε καλύτερο promotion.

Μελλοντικά σχέδια

Συνεχίζονται τα γυρίσματα και η συγγραφή σεναρίου για την δεύτερη season της σειράς Ren, που είναι σε φάση kickstarter, υπάρχουν ιδέες στο να φτιάξουμε ένα graphic novel, μυθιστόρημα η και ακόμη ένα board game πάνω στην σειρά. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της πρώτης season ένα μέλος της ομάδας είχε φτιάξει ένα απλό board game και ήταν αρκετά καλό. ή και μικρές ιστορίες αυτοτελείς. Συνεχίζουμε να ψάχνουμε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό και ελπίζουμε τα καλύτερα για το μέλλον.

Fan facts:

  • Εκτός από τη σκηνοθεσία, η Madison έπαιξε στην ταινία (ως sword-wielding ranger) και έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του σεναρίου σε συνεργασία με έναν συγγραφέα που ήταν Μίσιγκαν. “Δεν είμασταν ποτέ στο ίδιο δωμάτιο. Όλα έγιναν μέσω email και Skype.”
  • Η ταινία μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα παγκόσμιο σύνολο ατόμων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν πήγαν ποτέ στο δάσος Epping. Τα σχέδια κοστουμιών ήταν από τις Κάτω Χώρες. Ένα κουτί με chainmail ήρθε από Νέα Ζηλανδία. Τα βέλη ήταν κατασκευασμένα στις ΗΠΑ και στάλθηκαν ταχυδρομικά και το concept art στάλθηκε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από την Πολωνία. Το σπαθί του ήρωα σχεδιάστηκε στο Οντάριο. ένα κοπάδι animated πουλιά φτιάχτηκε στο Λονδίνο, πλάνα δέντρων στάλθηκαν από τη Γερμανία και αστραπές προστέθηκαν από έναν ειδικό στα εφέ στην Ελλάδα.

Cover pic: Kate Madison as Elgarain in “Born of Hope”.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά