Νηρηίδες, Οι Νύμφες του Βυθού

by Αννίτα Ιωάννου

Οι Νηρηίδες κατά την ελληνική μυθολογία είναι Θαλάσσιες Νύμφες, κόρες του Νηρέα και της Δωρίδας. Ζούνε  σε μια ασημένια σπηλιά στον κρυστάλλινο βυθό της θάλασσας κοντά στο παλάτι του πατέρα τους. Κατάγονται από τον Τιτάνα Ωκεανό, συνοδεύουν τα άρματα των ενάλιων θεών  και είναι αθάνατες.

Έχουν τη δύναμη να αγριεύουν τη θάλασσα, αλλά και να την γαληνεύουν όποτε θέλουν. Περνούν το χρόνο τους κολυμπώντας παρέα με δελφίνια και χορεύοντας μέσα στα κύματα με ιππόκαμπους και άλλα θαλάσσια πλάσματα. Όταν έχει λιακάδα ή φεγγαρόφωτο κάθονται πάνω σε βράχους στις ακρογιαλιές και τραγουδούν ή  περιποιούνται τα μακριά μαλλιά τους.

Φημίζονται για την ομορφιά και την γοητεία τους. Όταν η Κασσιόπεια βασίλισσα της Αιθιοπίας, τόλμησε να συγκριθεί μαζί τους προκάλεσε την οργή του Ποσειδώνα. Έστειλε ως τιμωρία ένα θαλάσσιο τέρας που θα καταβρόχθιζε την κόρη της την Ανδρομέδα, η οποία ήταν αλυσοδεμένη σε ένα βράχο, εάν δεν την έσωζε ο Περσέας.

Οι πιο ξακουστές από τις Πενήντα Νηρηίδες είναι η Αμφιτρίτη, γυναίκα του Ποσειδώνα και μητέρα του Τρίτωνα, ο οποίος είχε σώμα ανθρώπινο που κατέληγε σε ουρά ψαριού και δόντια θηρίου. Έπαιζε κυνηγητό με τις Νηρηίδες και σκορπούσε με το φύσημα από το κοχύλι του μαγευτικούς ήχους.  Η  Θέτιδα η οποία παντρεύτηκε έναν θνητό τον Πηλεά  και γέννησε τον θρυλικό Αχιλλέα, η Ψαμάθη γυναίκα του Αιακού η οποία αρχικά δεν ήθελε να τον παντρευτεί και για να τον αποφύγει μεταμορφώθηκε σε φώκια και η Γαλάτεια που ήταν γυναίκα του Κύκλωπα Πολύφημου.

Στην Ιλιάδα, όταν έπεσε νεκρός ο  Πάτροκλος από το ξίφος του Έκτορα, ο Αχιλλέας ήταν απαρηγόρητος. Η μητέρα του η Θέτιδα  βγήκε από τη θάλασσα για να τον βοηθήσει. Πήγε στον Όλυμπο και του έφερε καινούργια πανοπλία που του την έφτιαξε ο Ήφαιστος. Όταν σκοτώθηκε ο Αχιλλέας από δηλητηριώδες τόξο του Πάρη στη φτέρνα που ήταν το μοναδικό μέρος του σώματος του που ήταν θνητό, ακούστηκε μια φοβερή θεϊκή βουή σε όλη την θάλασσα και οι αρχαίοι πολεμιστές φοβήθηκαν. Ο Νέστορας τους εξήγησε πως ήταν οι Νηρηίδες που μαζί με την Θέτιδα θρηνούσαν τον νεκρό Αχιλλέα, ενώ οι Αχαιοί διοργάνωναν αγώνες προς τιμήν του.

 Τα ονόματα των Νηρηίδων που αναφέρονται στη Θεογονία του Ησίοδου περιγράφουν καταστάσεις και ιδιότητες της θάλασσας, όπως το χρώμα και τη λάμψη της, την ηρεμία και την τρικυμία ή τις κινήσεις των κυμάτων: Γλαύκη και Γλαυκονόμη, Γαλήνη, Κυμώ, Κυματολήγη, Κυμοθόη, Ιπποθόη, Ιππονόη, Μενίππη. Άλλες έχουν  στο όνομα τους τις σπηλιές και τις αμμουδερές ακρογιαλιές: Ακταία, Νησαία, Ψαμάθη,Σπειώ,Ευλιμένη, Νησώ, Ηιόνη. Άλλα πάλι δηλώνουν πως φροντίζουν τους ναυτικούς και τους δίνουν καλά ταξίδια: Πρωθώ, Πλωτώ, Ποντοπόρεια, Ευπόμπη, Φέρουσα, Δυναμένη, Σαώ αυτή που σώζει όσους κινδυνεύουν στην θάλασσα.

Γενικότερα, απεικονίζουν τα ευεργετήματα της θάλασσας και  τα πλούτη που δίνει στον άνθρωπο και η λατρεία τους ήταν πολύ διαδεδομένη, ιδιαίτερα στα νησιά και στα παράλια μέρη. Οι Νηρηίδες υπάρχουν μέχρι και σήμερα στις παραδόσεις του τόπου μας με μικρή παραφθορά του ονόματος ως θαλασσινές Νεράιδες και Γοργόνες. Είναι πάντα μαγευτικά όμορφες και γνωρίζουν τα μυστικά του μέλλοντος.

Πηγή: Ελληνική Μυθολογία, Εκδοτική Αθηνών, 2014

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά