Ονειρεύονται οι Κούκλες Υπαλλήλους Καταστημάτων;

by Περικλής Μποζινάκης

Απόσπασμα από το νέο βιβλίο μου ‘Σελίδες από το Πουθενά (δοκίμια και αφηγήσεις)’ σύντομα από τις εκδόσεις Ars Nocturna

‘…Εκτός αν η συγκεκριμένη κοπέλα δεν υπήρξε ποτέ στ’ αλήθεια, πριν από την παράλογη, εφιαλτική ενσάρκωσή της από άψυχο αντικείμενο σε έμψυχο ον. Από κούκλα σε γυναίκα… Διότι το φανταστικό κατάστημα υπάρχει πραγματικά, σε επίσης υπαρκτή οδό και αριθμό, και στη βιτρίνα του δεσπόζει ακίνητη μια κούκλα που τα ρούχα και η στάση της ταιριάζουν με το όνειρο που άκουσε ο ψυχολόγος να περιγράφεται τόσες και τόσες φορές από την πελάτισσά του!… Μια κούκλα που μοιάζει ακόμη και στα χαρακτηριστικά μ’ εκείνη. Στο τέλος, ο αφηγητής παραδέχεται πως τον καταδιώκει κι εκείνον ένα καταπιεστικό όνειρο: τη νύχτα, στο σπίτι του, έρχονται κάτι παράξενοι επισκέπτες, άκαμπτοι, ανέκφραστοι και ουδέτεροι. Είναι κούκλες, ή άνθρωποι που προσποιούνται τις κούκλες; Και γιατί του λένε επίμονα να γίνει σαν κι αυτούς; Διότι ίσως και ο ίδιος να είναι μια άψυχη μάσκα μέσα στο εφιαλτικό σύμπαν που έχει πλάσει η συνάδελφός του ψυχολόγος, ένα σύμπαν ανυπαρξίας, όπου δεν κατοικούν όντα αλλά ανδρείκελα που αλλάζουν ρόλους μάταια, σπασμωδικά, για να προσθέσουν ένα ενδιαφέρον, μια πινελιά και μια απομίμηση συνείδησης στο απέραντο μηδέν τους. Στο ‘Όνειρο Μιας Κούκλας’ ο Thomas Ligotti επινοεί ένα εναλλακτικό σύμπαν το οποίο δεν είναι ούτε συναρπαστικό, ούτε μαγευτικό, ούτε απλά τρομακτικό όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε. Είναι πραγματικά αποτρόπαιο. Και μόνο να το αναλογιστείς αρκεί για να σου παγώσει το αίμα, να σε κάνει να βουλιάξεις μέσα σου… Ο φόβος του πλαστού εαυτού, της ανύπαρκτης ύπαρξης, η εφιαλτική μοίρα της ταύτισης μ’ ένα άψυχο, ανόργανο αντικείμενο, μια απομίμηση – αυτός ο φόβος είναι ανίκητος. Διότι υποκρύπτει επίσης τον φόβο ότι ίσως να μην είμαστε καν αυτό που νομίζουμε. Ίσως πραγματικά να μην υπάρχουμε, παρά μόνο μέσα στη φαντασία Κάποιου, φορτωμένοι με μια πλαστή μνήμη’.

Κάθε Τετάρτη στις 7:00μμ. ο συγγραφέας Περικλής Μποζινάκης συντονίζει και διδάσκει στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής των εκδόσεων Ars Nocturna.

14159901_10210347798671862_1683098116_n

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά