Πέντε λόγοι που η ανθρωπότητα χρειάζεται το Χαλοουίν

by Ηλίας Τσιάρας

Tίτλος πρωτοτύπου: Five Reasons Why Humans Need Halloween
Σύνταξη: Jeremy Adam Smith
Μετάφραση: Ηλίας Τσιάρας
Οι παρακάτω γραμμές αποτελούν απόδοση στα ελληνικά του πρωτότυπου άρθρου του Jeremy Adam Smith για το Greater Good Magazine, ένα ψηφιακό περιοδικού του Greater Good Science Center (GGSC), μιας πρωτοβουλίας του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ.   

Επιστημονικά τεκμηριωμένοι λόγοι για να γιορτάζουμε την τρομακτική πλευρά της ζωής

ΜΠΟΥ!

Σας τρόμαξα;

Όχι; Ας δοκιμάσουμε αυτό: οι επιστήμονες προβλέπουν πως το επίπεδο της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο θα ανέβει κατά 1,5 μέτρο ως το 2100, ένα γεγονός που θα αφανίσει πόλεις και θα προκαλέσει λιμό και θα εξαφανίσει πολλά είδη πανίδας.

Τρομάξατε; Θα έπρεπε-κι ελπίζω πως αυτό το συναίσθημα αγωνίας και τρόμου να σας αφυπνίσει ώστε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας και να σκεφτείτε καλά τι θα ψηφίσετε.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένα sexy vampire ΔΕΝ είναι το νόημα του Χαλοουίν!

Αλλά δεν θέλω να μιλήσω για την Ημέρα της Κρίσης. Σήμερα θα μιλήσουμε για το Χαλοουίν. Και το νόημα όσων θέλω να πω είναι πως ο πραγματικός τρόμος δεν είναι κάτι το ευχάριστο. Οπότε γιατί μας πιάνουν τα γέλια αντικρίζοντας τον τρόμο στο πλαίσιο της ιλαρότητας του Χαλοουίν;

Η απάντηση, υποστηρίζει η έρευνα, είναι πως χρειαζόμαστε εορτές όπως το Χαλοουίν και η Ημέρα των Νεκρών επειδή δημιουργούν παραδόσεις για τους φόβους μας, κυρίως αυτόν του θανάτου. “Οι παραδόσεις του Χαλοουίν μετατρέπουν τον τρόμο σε παιχνίδι, τον θάνατο σε αστείο, τη βία σε γέλιο”, υποστηρίζει ο Dacher Keltner, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ και συνδημιουργός του GGSC.

Οπότε το Χαλοουίν δεν είναι απλώς μια αφορμή για να αγοράσουμε ζαχαρωτά και ακατάλληλες, πρόστυχες αποκριάτικες στολές. Ορίστε πέντε επιστημονικά τεκμηριωμένοι λόγοι για να το γιορτάσετε.

1. Είναι παράδοση και οι παραδόσεις μας κρατούν ενωμένους

Σκεφτείτε μια στιγμή πόσο συχνά αλληλεπιδράτε με τους γείτονές σας. Εάν είστε ο μέσος Αμερικανός (αλλά και ο μέσος, αστός Έλληνας, δεν νομίζω πως έχει και μεγάλη διαφορά-ΗΤ), μάλλον δεν ξέρετε τους περισσότερους ενοίκους του οικοδομικού σας τετραγώνου.

Εάν έχετε παιδιά, το φάρσα ή κέρασμα (trick-or-treat) είναι ένας υπέροχος τρόπος να γνωρίσετε τους γείτονες. Ακόμα κι αν δεν έχετε παιδιά, το να διακοσμήσετε τον κήπο με ένα γκόμπλιν και να καθίσετε στα σκαλιά αγκαλιά με έναν κουβά ζαχαρωτά ενδεχομένως να ενισχύσει την κοινωνικοποίηση της γειτονιάς σας. Υπάρχει πληθώρα εμπειρικών ερευνών που καταδεικνύει πως αυτού του είδους οι κοινωνικές σχέσεις μάς κάνουν πιο ευτυχείς, πιο ευγενικούς και πιο υγιείς-και πως τα οφέλη αυτά μεταδίδονται από άτομο σε άτομο. Όπως γράφει και ο Steve Almond στο εκπληκτικό του βιβλίο, Candyfreak, “Υπάρχει κάτι το απίθανα λυτρωτικό σε μια εορτή που ενθαρρύνει τα παιδιά να πάρουν γλυκά από ξένους.”

Επίσης η παράδοση του Χαλοουίν μας κάνει να δίνουμε περισσότερη προσοχή στα γλυκά, και αυτό είναι κάτι που τα κάνει να έχουν καλύτερη γεύση, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα. Το οποίο μας οδηγεί στον επόμενο λόγο…   

2. Χρειαζόμαστε γλυκά

Για την ακρίβεια ο εννιάχρονος γιος μου είπε πως αυτός είναι ο βασικός λόγος που χρειαζόμαστε το Χαλοουίν-“Χρειάζομαι γλυκά, μπαμπάκα!”-κάτι που και οι δικές μου, επιστημονικότατες έρευνες επιβεβαιώνουν, πως δηλαδή 10 στα 10 παιδιά αγαπούν τα γλυκά.

Φαντάστηκα πως έπρεπε να υπάρχει κάποιος καλός εξελικτικός λόγος γι` αυτό-και μια έρευνα στο google ανέδειξε αποδείξεις που υποστηρίζουν τα λεγόμενα του γιου μου. Για παράδειγμα, 30 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας σε καθημερινή βάση μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων κι επίσης η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως τονώνει τα χημικά στοιχεία του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεσή μας, όπως οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη.

Θα μπορούσα να επικαλεστώ ακόμα περισσότερο την επιστήμη, αλλά ξέρετε κάτι; Θα έτρωγα σοκολάτα ακόμα κι αν μου προκαλούσε τρομερή θλίψη, το ίδιο και ο γιος μου. Οπότε, εκ μέρους της οικογένειάς μου: Σε ευχαριστούμε, Χαλοουίν, για τις λιχουδιές!

3. Στην πραγματικότητα μας ελκύει ένα ασφαλές, μέτριο επίπεδο στρες

Οι περισσότερες εορτές εμπεριέχουν κάποιες τελετουργίες-και αρκετό στρες.

Πάρτε για παράδειγμα τις Ευχαριστίες (ή αν προτιμάτε τα δικά μας Χριστούγεννα-ΗΤ), εκείνη τη μαγική εποχή του χρόνου που έχετε το προνόμιο να κάθεστε απέναντι από την πεθερά σας και να ακούτε όλους τους λόγους για τους οποίους δεν είσαστε ο κατάλληλος σύντροφος του παιδιού της. Και το Χαλοουίν εμπεριέχει κάποιο στρες, πολλές φορές μάλιστα είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε για να μας δημιουργηθεί, όπως το να επισκεφτούμε ένα στοιχειωμένο σπίτι.     

Οπότε, τόσο οι Ευχαριστίες όσο και το Χαλοουίν παράγουν παρόμοια επίπεδα κορτιζόλης-αλλά μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά είδη στρες, με το ένα να είναι σαφέστατα καλύτερο από το άλλο. Διαφορετικά, γιατί πληρώνουμε για να τρομάξουμε κατά τη διάρκεια του Χαλοουίν ενώ τρέμουμε στην ιδέα του οικογενειακού δείπνου στις Ευχαριστίες; Προκειμένου να καταλάβουμε καλύτερα γιατί ορισμένα είδη στρες είναι ευεργετικά για την υγεία μας, ορίστε η ομιλία ενός λαμπρού επιστήμονα (με μια τρομακτική γενειάδα):

4. Χρειάζεται να υποκρινόμαστε

Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που ανέφερε ο γιος μου, ο οποίος φέτος θα ντυθεί Finn the Human (Φιν ο Άνθρωπος) από το παιδικό Adventure Time. Πληροφοριακά, εγώ θα ντυθώ ο αδελφός του, ο Jake the Dog (Τζέικ ο Σκύλος)

Όμως, μεταμφιέζεται και υποκρίνεται καθ` όλη τη χρονιά και συμμετέχω κι εγώ μαζί-ακόμα κι όταν η φαντασία του μας οδηγεί σε σκοτεινά μέρη.

Η Marjorie Taylor, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, ανακάλυψε πως τα παιδιά συχνά δημιουργούν φανταστικούς χαρακτήρες που κάνουν κακές, σατανικές ακόμα και βίαιες πράξεις. “Όπως οι ενήλικες σκέφτονται κάτι προτού το πράξουν, έτσι και η πρακτική αυτή δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να επεξεργαστούν κάποιες καταστάσεις προτού τις αντιμετωπίσουν στην πραγματικότητα. Εάν κάτι σε απασχολεί, μπορείς να το ελέγξεις ή να το διαχειριστείς στον κόσμο της φαντασίας. Είναι ένας τρόπος ανάπτυξης του συναισθηματικού ελέγχου”, μου είχε πει κάποτε.

5. Ο θάνατος μπορεί να είναι διασκεδαστικός!

Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως ο θάνατος είναι χάλια. Αλλά πιστεύω ότι συμφωνούμε επίσης πως εάν είναι να πεθάνουμε, καλύτερα θα ήταν να φάμε όσο περισσότερα γλυκά μπορούμε προτού αυτό συμβεί.

Το Χάλοουιν είναι μια από τις πολλές παραδόσεις τύπου “memento mori” (ενθύμιο που μας θυμίζει τον θάνατο, πχ κρανίο, δρεπάνι κτλ-ΗΤ), που έχει ως σκοπό να κάνει τον θάνατο διασκεδαστικό-και ταυτόχρονα δρα ως μια ηλικιακά κατάλληλη υπενθύμιση για τα παιδιά αναφορικά με μια αναπόφευκτη αλήθεια, πως η ζωή κάποτε φτάνει στο τέλος της.

Το γεγονός αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα από συναισθηματικής απόψεως. Ο Oliver Burkemen υποστηρίζει στο δοκίμιό του, “The Positive Power of Negative Thinking” (Η Θετική Δύναμη της Αρνητικής Σκέψης), μια έρευνα καταδεικνύει πως μια βόλτα σε ένα νεκροταφείο κάνει τους ανθρώπους 40% πιο δεκτικούς στο να βοηθήσουν έναν ξένο από μια απλή βόλτα γύρω από το τετράγωνο.  Μια άλλη έρευνα κατέληξε στο ότι η σκέψη του θανάτου μάς βοηθά να νιώθουμε περισσότερο ευγνώμονες για αυτά που έχουμε στη ζωή μας.   

Στην τελική, η διασκεδαστική πλευρά του Χαλοουίν μας βοηθά να προετοιμαστούμε για γεγονότα που είναι εκ φύσεως τρομακτικά, όπως η κλιματική αλλαγή. Το φάρσα ή κέρασμα είναι μια ασκησούλα που ενισχύει το συναισθηματικό μας σθένος προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας.

Πηγή: greatergood.berkeley.edu

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά