Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Στη μνήμη των Shakespeare και Cervantes

by Nyctophilia

Τι κοινό έχουν ο κορυφαίος Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, William Shakespeare, και ο πατέρας του μυθιστορήματος, Miguel de Cervantes; Και οι δύο έφυγαν από τη ζωή στις 23 Απριλίου του 1616.

Έτσι, για να τιμηθεί η μνήμη και η προσφορά τους στην παγκόσμια λογοτεχνία, η 23η Απριλίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως η «Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου». Συγχρόνως, η μέρα αυτή στην Καταλονία ονομάζεται ως «El Día del Libro y de la Rosa», που σημαίνει «Ημέρα Βιβλίου και Ρόδου», όπου τιμάται ο Θερβάντες, και συμπίπτει με την εορτή του Αγίου Γεωργίου, «La Diada de Sant Jordi».

«Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα»

είναι το σύνθημα αυτής της ημέρας, σαν μια τοπική παραλλαγή του Αγίου Βαλεντίνου, κατά την οποία οι άνδρες χαρίζουν τριαντάφυλλα στις γυναίκες και εκείνες τους το ανταποδίδουν χαρίζοντάς τους βιβλία.

Βέβαια, όπως εύστοχα παρατηρεί σε άρθρο της η Αργυρώ Κωνσταντοπούλου:

“Ο Σαίξπηρ πέθανε όντως στις 23 Απριλίου κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Αγγλία, η ημερομηνία αυτή αντιστοιχεί στις 3 Μαΐου 1616 του Γρηγοριανού Ημερολογίου. Συνεπώς ο Σαίξπηρ πέθανε δέκα ημέρες μετά. Παράλληλα, ο θάνατος του Θερβάντες από ηπατική κίρρωση αν και δηλώθηκε στις 23 Απριλίου, πραγματοποίθηκε το προηγούμενο βράδυ στις 22 του μηνός”.

(ideostrovilos.gr)

Αυτές οι μικρές, τεχνικές λεπτομέρειες όμως δεν είναι ικανές να χαλάσουν το εορταστικό κλίμα και τη βιβλιοφιλική ατμόσφαιρα της ημέρας. Έτσι, σήμερα μην παραλείψετε να διαβάσετε λίγες σελίδες από τα αγαπημένα σας βιβλία!

Μόνο για σήμερα, η UNESCO παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε σημαντικές μελέτες για τον πολιτισμό, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ: en.unesco.org.

Σε αυτό το link μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν όλα τα e-books που έχουμε ως τώρα δημιουργήσει!

Καλή ανάγνωση, Nyctophiliacs!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά