Παραφροσύνη

by Περικλής Μποζινάκης

από το νέο βιβλίο μου ‘Σελίδες από το Πουθενά (δοκίμια και αφηγήσεις)’ προσεχώς από τις εκδόσεις Ars Nocturna

‘Σε ένα σημείο του διηγήματος ‘Ο Αθάνατος’, ο Μπόρχες βάζει τον κεντρικό χαρακτήρα να ανακαλύπτει μια μυθική πόλη κτισμένη από αθάνατα όντα. Η πολεοδομία και η αρχιτεκτονική της αποτελούν μια γεωμετρική ύβρη, ικανή να προκαλεί τρόμο. Διαβάζουμε: «Παντού αδιέξοδοι διάδρομοι, πανύψηλα απροσπέλαστα παράθυρα, φανταχτερές ανάστροφες σκάλες που οι κουπαστές και οι αναβαθμοί τους έδειχναν προς τα κάτω. Άλλες, πάλι, κρεμαστές στο πλάι ενός μνημειώδους τοίχου, δεν κατέληγαν πουθενά: έσβηναν, μετά από δυο – τρεις γύρους, στα ύψιστα σκοτάδια των θόλων.

Δεν ξέρω αν όλα αυτά τα παραδείγματα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ξέρω όμως πως, για πολλά χρόνια ενοίκησαν τους εφιάλτες μου». Και πάρα κάτω: «Η πόλη αυτή είναι τόσο φοβερή, ώστε και μόνο η ύπαρξή της, ακόμα και στην καρδιά μιας άγνωστης ερήμου, αρκεί για να μολύνει το παρελθόν και το μέλλον, και να διακυβεύει τα άστρα. Όσον καιρό θα εξακολουθεί να υπάρχει, κανείς στον κόσμο δεν θα μπορεί να αισθάνεται γενναίος ή ευτυχισμένος». Ο Μπόρχες επινοεί και περιγράφει ένα αρνητικό τοτέμ με τη μορφή μιας πολιτείας. Μια τερατώδη γεωμετρία που υπονοεί ότι αυτοί που την εφάρμοσαν ελάχιστη σχέση έχουν με την ανθρώπινη λογική και τη γήινη συνθήκη.

Αποκλείεται να την αντικρίσει κανείς και να μπορεί μετά να κοιμάται ήσυχος. Εδώ η απειλή δεν βασίζεται στην εγγύτητα ούτε είναι ενεργητική. Απλώς υπάρχει κάπου και περιμένει, με την αμείλικτη απάθεια του ανόργανου βασιλείου. Επηρεάζει το παρελθόν διότι αποτελεί ένα αδιανόητο γεγονός που μέχρι τώρα αγνοούσαμε, και το μέλλον διότι τίποτε δεν θα είναι το ίδιο μετά από μια τέτοια αποκάλυψη. Εκτός του ότι αυτοί που την δημιούργησαν μπορεί να υπάρχουν ακόμη…

Ο αληθινός τρόμος υπερβαίνει τον χώρο και τον χρόνο. Αρκεί και μόνο η ύπαρξη κάποιου εξωφρενικού αντικειμένου για να κινδυνεύσει κάθε αίσθηση ασφάλειας που έχουμε ως λογικά όντα’.

Κάθε Τετάρτη στις 7:00μμ. ο συγγραφέας Περικλής Μποζινάκης συντονίζει και διδάσκει στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής των εκδόσεων Ars Nocturna.

14159901_10210347798671862_1683098116_n

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά