Κριτική: “Το εγχειρίδιο ενός Jedi” του Παναγιώτη Ασημεόνογλου

by Άρτεμις Τουλή

Οπισθόφυλλο

Το Star Wars δεν είναι μόνο μια ανεπανάληπτη κινηματογραφικά εμπειρία, αλλά και ένας υπέροχος μύθος που μπορεί ν’ απαντήσει σε βαθύτερες ανησυχίες μας, μεταμορφώνοντας τη ζωή μας. Αυτή η ιδιαίτερη πτυχή του αποκαλύπτεται στο “Εγχειρίδιο ενός Jedi”… Αναλύονται οι πολλαπλές όψεις της Δύναμης (Ζωτική, Ενοποιητική, Φυσική και Κοσμική) και δίνονται πρακτικές-καθημερινές συμβουλές που μας διδάσκουν οι αγαπημένοι μας πρωταγωνιστές. Παρουσιάζονται αναλυτικά μυστικές τεχνικές (τα διάσημα απ’ τους πολεμιστές Νίντζα kuji, που (ίσως…) χρησιμοποιούσαν και οι Jedi για να συνδεθούν με τη Δύναμη…

Με αναφορές σε δεκάδες trivia, quotes και στοιχεία της φιλοσοφίας που ο Δημιουργός (George Lucas) και οι ακόλουθοί του μας χάρισαν στο Expanded Universe, το βιβλίο είναι ένα must για όσους αγαπούν το Star Wars και όχι μόνο! Απευθύνεται εξίσου σε ερευνητές, φίλους του φανταστικού, σινεφίλ, αλλά και σ’ όλους εκείνους που αναζητούν να επεκτείνουν τους φιλοσοφικούς τους ορίζοντες. Είθε η Δύναμη να είναι μαζί σας…

Κριτική

Διανύουμε μια περίοδο Star Wars. Ενώ γράφεται αυτό το κείμενο τρέχει η πρώτη (ελπίζουμε όχι και η τελευταία) σαιζόν του The Mandalorian. Στις 20/12 ολοκληρώνεται το saga με την ταινία Star Wars IX – The Rise of Skywalker. Έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη σαιζόν των κινουμένων σχεδίων Star Wars – Resistance. Και τον Φεβρουάριο έρχεται το πολυαναμενόμενο Clone Wars season 7.

Μέσα σε όλο αυτό το υπέροχο κλίμα, όπου το Force είναι δυνατό παντού, εμείς ερχόμαστε να σας παρουσιάσουμε ένα βιβλίο διαφορετικό. Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να κοιμίσω λίγο το geekness μου, ώστε να μην αρχίσω να μιλάω για μια επική έκδοση που θα σας δείξει ότι όντως υπάρχει η Δύναμη γύρω μας, και δεν είναι κάποιο σκηνοθετικό τρικ. Απλά δεν ανοίγουμε πόρτες με το νεύμα της παλάμης. Μπορούμε όμως να μάθουμε να ζούμε χωρίς άγχος, να διαχειριζόμαστε τον θυμό και τη λύπη μας, αλλά και να υπερνικάμε εμπόδια, ψυχολογικά και μη.

Όλα αυτά τα post-its είναι σημεία προς έρευνα

Η παραπάνω εικόνα δείχνει ακριβώς πόσο υλικό έχει αυτό το βιβλίο. Μπορεί να είναι μικρό σε όγκο (200 σελίδες). Αλλά ο συγγραφέας Παναγιώτης Ασημεόνογλου έχει κάνει κάθε σελίδα να είναι και μια αφορμή για περαιτέρω έρευνα. Γι’ αυτό και βλέπετε ποσότητα σε post-its στην παραπάνω εικόνα. Επίσης είναι μια καλή αρχή. Εάν δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ με το σύμπαν του Star Wars, να μυηθείτε σ’ αυτόν τον κόσμο. Γίνονται αναφορές σε ταινίες, κινούμενα σχέδια, βιβλία, αλλά και κόμικ. Χωρίζεται σε τρία μέρη: το πρώτο μέρος είναι μια εισαγωγή στη Δύναμη, όχι μόνο στη μορφή που έχει στον φανταστικό τομέα, αλλά και όπως είναι στην καθημερινή ζωή, και πώς ο George Lucas ένωσε το φανταστικό με το πραγματικό. Έχουμε μια πρώτη περιγραφή των kuji, τα οποία αναλύονται στο δεύτερο μέρος. Επίσης, υπάρχουν ασκήσεις στοχασμού, τις οποίες μπορούμε να δοκιμάσουμε.

1ο kuji – 1η σφραγίδα της Δύναμης

Σε όλο το βιβλίο υπάρχουν διάσπαρτα easter eggs και μικρά spoilers (εάν δεν έχετε δει ταινίες ή τις σειρές κινουμένων σχεδίων). Αν δεν τις έχετε δει, θα σας δημιουργηθεί η περιέργεια να τα ψάξετε. Θα ήθελα να δώσω εύσημα σε ό,τι έχει αναφερθεί. Δεν έχουμε μόνο ταινίες, σειρές κινουμένων που είναι λίγο ως πολύ γνωστές, αλλά και σε κόμικ (τα οποία είναι άπειρα).

Στο δεύτερο μέρος, μέσα από μια ανταλλαγή μηνυμάτων με holodiscs μεταξύ ενός Jedi Master και ενός Jedi, μαθαίνουμε τις εννέα σφραγίδες της Δύναμης. Συγχρόνως, όμως, υπάρχει και μια ιστορία που συνεχίζεται σε κάθε κεφάλαιο και ολοκληρώνεται στο τέλος. Έτσι, δεν είναι απλά μια αναφορά κάποιων τεχνικών αυτοσυγκέντρωσης, αλλά υπάρχει και μια υπόθεση που προσωποποιεί τις τεχνικές. Μπαίνεις στη διαδικασία να δοκιμάσεις να κάνεις διάφορα με τα χέρια, να αυτοσυγκεντρωθείς, να ψαχτείς. Αρχίζεις, εκεί γύρω στις τέταρτη σφραγίδα, να νιώθεις ότι ακόμη και εσύ μπορείς να έχεις λίγη δύναμη μέσα σου. Στο τρίτο μέρος διαβάζουμε για τη σημασία του μυθικού στοιχείου στη ζωή μας, μέσα από ένα κείμενο της συγγραφέως Ευαγγελίας Παπανίκου. Στις πηγές θα βρείτε άπειρα links και βιβλιογραφία για να χαθείτε στο σύμπαν του Star Wars.

Ο συγγραφέας στο Φantasmagoria 2019

Δεν είναι ένα βιβλίο στο οποίο βλέπουμε την υπόθεση, τη ροή του λόγου και τους ήρωες. Είναι ένα εγχειρίδιο βοήθειας και γνώσης, αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Το κεντρικό θέμα είναι η Δύναμη που υπάρχει όχι μόνο σ’ ένα μέρος πολύ, πολύ μακρινό. Αλλά και μέσα μας και γύρω μας. Απευθύνεται σε όλους, γνώστες των Jedi και μη. Ακόμη και εσείς που δεν έχετε δει ούτε μια ταινία, είναι μια πολύ καλή εισαγωγή για να κολλήσετε για πάντα. Είναι σίγουρο ότι μετά το τέλος της ανάγνωσης του εγχειριδίου θα νιώσετε ότι the Force is strong in you.

May the Force be with youAlways.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά