Σεμινάριο: “Η Σκοτεινή Τέχνη ΙΙ” από τις εκδόσεις Ars Nocturna

by Nyctophilia

Μετά την επιτυχία του δίμηνου σεμιναρίου ”Η Σκοτεινή Τέχνη”, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, οι εκδόσεις Ars Nocturna οργανώνουν έναν δεύτερο κύκλο με παρόμοια (περαιτέρω εμπλουτισμένη) θεματολογία, που αποτελείται από δώδεκα δίωρες συναντήσεις, κάθε Δευτέρα, 8-10μμ. στα γραφεία των εκδόσεων (εκτός Καθαράς Δευτέρας και Δευτέρας του Πάσχα).

Από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας, η ανάγκη του ανθρώπου να διερευνήσει την προέλευση, τον σκοπό και τον προορισμό της ύπαρξής του, φαίνεται να είναι αδιάλειπτη, καθώς και σύμφυτη με τον φόβο για το μέλλον, αλλά και την ύπαρξη ή όχι μεταθανάτιας ζωής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ανθρώπινης ιστορίας, οι πόλεμοι, οι ασθένειες, οι φυσικές καταστροφές, η θρησκεία και πολλαπλές άλλες εστίες πρόκλησης του ανθρώπινου πόνου και φόβου, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν πηγές έμπνευσης για όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, προσφέροντάς μας έργα τέχνης που απεικονίζουν και αποτυπώνουν τον πόνο και τον φόβο σε όλες τους τις εκφάνσεις, αλλά και τις ανθρώπινες πρακτικές πρόκλησης και αντιμετώπισής τους.

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα συζητηθούν περαιτέρω θεματικές της σκοτεινής τέχνης και θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν εικαστικά έργα τέχνης που απεικονίζουν τον δυναμικό ρόλο της γυναίκας, τη σκοτεινή όψη της Βίβλου, τον θάνατο, τη βία, το υπερφυσικό, τα πλάσματα της φαντασίας, και εν γένει ό,τι μπορεί να συμπεριληφθεί στην γκάμα του ζοφερού, σε συνάρτηση με το ιστορικό πλαίσιο της εποχής κατά την οποία δημιουργήθηκαν, και με αναφορές στην προσωπικότητα του κάθε καλλιτέχνη.
Με το πέρας του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα μπορούν να αναγνωρίζουν, να ερμηνεύουν και να κατανοούν τα έργα αυτά, τους συμβολισμούς τους, αλλά και τη σημαντικότητά τους, όσον αφορά τη γνώση και την κατανόηση της ιστορίας της τέχνης.

Έναρξη

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, 8μμ. στα γραφεία των εκδόσεων Ars Nocturna (Θεμιστοκλέους 42, 6ος όροφος). Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους το επιθυμούν.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

• Συνάντηση 1η: Η δύναμη των γυναικών. Οι femmes fatales στις εικαστικές τέχνες. Η Μήδεια και η μαγεία στην αρχαιότητα.
• Συνάντηση 2η: Ο Γκόγια και η μαγεία. Οι μαύρες τοιχογραφίες του Γκόγια.
• Συνάντηση 3η: Ο “πρώτος φόνος”. Οι απεικονίσεις του Κάιν και του Άβελ. Η δολοφονία.
• Συνάντηση 4η: Η αυτοκτονία.
• Συνάντηση 5η: Οι νεκροί και τα πορτραίτα των νεκρών βρεφών.
• Συνάντηση 6η: Τα νεκροταφεία, οι κρύπτες και οι κηδείες.
• Συνάντηση 7η: Τα φαντάσματα.
• Συνάντηση 8η: Ο Ύπνος και ο αδελφός του ο Θάνατος: Oι εφιάλτες.
• Συνάντηση 9η: Οι απόκοσμες απεικονίσεις των ζώων.
• Συνάντηση 10η: Τα ανατριχιαστικά πορτραίτα.
• Συνάντηση 11η: Το γκροτέσκο πρόσωπο.
• Συνάντηση 12η: Η αιματηρή απεικόνιση της ιατρικής.

Παρουσίαση – Συντονισμός: Μαίρη Σβαρνιά.

Για πληροφορίες – εγγραφές:

Tηλ. 2111835524, email: info@arsnocturna.gr

Η Μαίρη Σβαρνιά είναι πτυχιούχος Ιστορικός Τέχνης (BA (Hons) in Humanities with Art History, The Οpen University), πτυχιούχος Μουσειολόγος (MSc in Μuseum Studies, School of Museum Studies, University of Leicester) και υποψήφια διδάκτορας Μουσειολογίας στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Έχει συνεργαστεί με λαογραφικά μουσεία, έχει δημιουργήσει τη Λαογραφική Συλλογή Μαραθώνα και επίσης ασχολείται με το marketing των μουσείων και τη Δύσκολη Κληρονομιά. Επιπλέον, είναι επιστημονική ερευνήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στον τομέα της μουσειολογίας, διεξάγει σεμινάρια ιστορίας της τέχνης και αρθρογραφεί σχετικά με την ιστορία της τέχνης και τη μουσειολογία.

Βρείτε το event και στο Facebook.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά