Σεμινάριο: “Η Σκοτεινή Τέχνη”

by Nyctophilia

Από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας, η ανάγκη του ανθρώπου να διερευνήσει την προέλευση, τον σκοπό και τον προορισμό της ύπαρξής του, φαίνεται να είναι αδιάλειπτη, καθώς και σύμφυτη με τον φόβο για το μέλλον, αλλά και την ύπαρξη ή όχι μεταθανάτιας ζωής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυτάραχης ανθρώπινης ιστορίας, οι πόλεμοι, οι ασθένειες, οι φυσικές καταστροφές, η θρησκεία και πολλαπλές άλλες εστίες πρόκλησης του ανθρώπινου πόνου και φόβου, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν πηγές έμπνευσης για όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, προσφέροντάς μας έργα τέχνης που απεικονίζουν και αποτυπώνουν τον πόνο και τον φόβο σε όλες τους τις εκφάνσεις, αλλά και τις ανθρώπινες πρακτικές πρόκλησης και αντιμετώπισής τους.

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα συζητηθεί το τι αντιλαμβανόμαστε ως «σκοτεινή» τέχνη και θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν εικαστικά κυρίως έργα τέχνης που απεικονίζουν τη σκοτεινή όψη του χριστιανισμού, τη μαγεία, τον θάνατο, τη βία, το υπερφυσικό, τα πλάσματα της φαντασίας και εν γένει ό,τι μπορεί να συμπεριληφθεί στην γκάμα του ζοφερού, σε συνάρτηση με το ιστορικό πλαίσιο της εποχής κατά την οποία δημιουργήθηκαν, και με αναφορές στην προσωπικότητα του κάθε καλλιτέχνη. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν έργα των Hans Holbein the Younger, Hieronymus Bosch, Pieter Brueghel the Elder, Caravaggio, Michelangelo, Salvator Rosa, Rembrandt, Francisco Goya, Vincent van Gogh, Edvard Munch, Paul Delvaux και πολυάριθμων άλλων μεγάλων masters.

Με το πέρας του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα μπορούν να αναγνωρίζουν, να ερμηνεύουν και να κατανοούν τα έργα αυτά, τους συμβολισμούς τους, αλλά και τη σημαντικότητά τους, όσον αφορά τη γνώση και την κατανόηση της ιστορίας της τέχνης.

Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους το επιθυμούν.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

• Συνάντηση 1η: Εισαγωγή στη «σκοτεινή τέχνη» με αντίστοιχα παραδείγματα από όλα τα είδη των καλών τεχνών.
• Συνάντηση 2η: Η μακάβρια απεικόνιση της Βίβλου και της μετά θάνατον ζωής.
• Συνάντηση 3η: Σκοτεινοί Προφήτες, ήρωες και άγιοι.
• Συνάντηση 4η: Η κόλαση, ο σατανάς και οι δαίμονες.
• Συνάντηση 5η: Παράξενες απεικονίσεις του Ιησού και της Παναγίας.
• Συνάντηση 6η: Danse Macabre, Homo Bulla, Memento Mori και άλλες εκφράσεις της Vanitas.
• Συνάντηση 7η: Η απεικόνιση του θανάτου στην τέχνη. Η πανούκλα, ο φόνος, η αυτοκτονία, οι νεκροί και οι τόποι τους.
• Συνάντηση 8η: Απεικονίσεις της μαγείας και του υπερφυσικού.
• Συνάντηση 9η: Το φως του φεγγαριού, τα πλάσματα της φαντασίας, αλληγορίες, μύθοι και θρύλοι.
• Συνάντηση 10η: Ο κανιβαλισμός και ο βασανισμός των ανθρώπων και των ζώων από τον άνθρωπο.

Παρουσίαση – Συντονισμός: Μαίρη Σβαρνιά.

Για πληροφορίες – εγγραφές: τηλ. 2111835524, email: info@arsnocturna.gr ή μήνυμα στην σελίδα των εκδόσεων στο Facebook.

Από Τρίτη 15 Οκτωβρίου και κάθε Τρίτη μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου στα γραφεία του εκδοτικού Ars Nocturna (Θεμιστοκλέους 42, Αθήνα).

Η Μαίρη Σβαρνιά είναι πτυχιούχος Ιστορικός Τέχνης (BA (Hons) in Humanities with Art History, The Οpen University), πτυχιούχος Μουσειολόγος (MSc in Μuseum Studies, School of Museum Studies, University of Leicester) και υποψήφια διδάκτορας Μουσειολογίας στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Έχει συνεργαστεί με λαογραφικά μουσεία, έχει δημιουργήσει τη Λαογραφική Συλλογή Μαραθώνα και επίσης ασχολείται με το marketing των μουσείων και τη Δύσκολη Κληρονομιά. Επιπλέον, είναι επιστημονική ερευνήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στον τομέα της μουσειολογίας, διεξάγει σεμινάρια ιστορίας της τέχνης και αρθρογραφεί σχετικά με την ιστορία της τέχνης και τη μουσειολογία.

προτεινουμε επίσης

Leave a Comment

* Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση των στοιχείων και δεδομένων σας στη βάση του ιστότοπου για στατιστικές αναλύσεις.

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά