Σκιές από τους τοίχους του θανάτου: Το βιβλίο που σκοτώνει

by Φεβρωνία Κουτελίδα

Οι “Σκιές από τους τοίχους του θανάτου” (Shadows from the Walls of Death) είναι ένα βιβλίο το οποίο δεν περιέχει κάποια πλοκή ή κάποια ιδιαίτερη φιλοσοφία. Το μόνο τυπωμένο γραπτό περιεχόμενό του είναι ένας πρόλογος του συγγραφέα που προειδοποιεί για τον κίνδυνο που ακολουθεί στις επόμενες σελίδες, οι οποίες είναι ταπετσαρίες με διάφορα σχέδια τυπωμένα πάνω τους. Όμως, το συγκεκριμένο βιβλίο και μόνο ξεφυλλίζοντάς το μπορεί να σκοτώσει όλους του τους αναγνώστες. Κι όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, αυτό είναι όντως δυνατόν να επιτευχθεί.

σκιές από τους τοίχους του θανάτου
Η μόνη σελίδα του βιβλίου που περιέχει γραπτές πληροφορίες.

Καταρχάς, πρέπει να διευκρινιστεί ότι το βιβλίο δημιουργήθηκε κατά τη Βικτωριανή εποχή, συγκεκριμένα το 1874. Σκοπός του ήταν ν’ αφυπνίσει στην ουσία τον κόσμο ώστε να προστατευτεί. Δημιουργήθηκε από τον Δρ. Ρόμπερτ Κλαρκ Κέτζι (Dr. Robert M. Kedzie), έναν ανήσυχο γιατρό που έδειχνε ζήλο και ενδιαφέρον για τη δουλειά του αλλά και για την υγεία του κόσμου. Όταν το έφτιαξε, δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει κάποιον ούτε να προκαλέσει βλάβες στους συνανθρώπους του.

Σκιές από τους τοίχους του θανάτου
Δοχείο με χρώμα που περιέχει δηλητήριο.

Ωστόσο, για να γίνει αντιληπτό το εγχείρημά του έπρεπε να φτιάξει κάτι επικίνδυνο. Είναι γνωστό πως εκείνον τον καιρό οι τοίχοι, οι μπογιές και οι ταπετσαρίες των σπιτιών ήταν φτιαγμένες από τοξικές συνθέσεις που περιείχαν διάφορα δηλητήρια επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Πρωταγωνιστής αυτών ήταν το αρσενικό το λεγόμενο και ως ο “βασιλιάς των δηλητηρίων”. Ο Δρ. Κέτζι, ο οποίος πέρα από την ιατρική είχε και γνώσεις χημείας, έβλεπε πως οι άνθρωποι ζούσαν σε δηλητηριασμένα σπίτια, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα υγείας. Στα συμπτώματα, όμως, του αρσενικού συγκαταλέγονται διάρροια, τριχόπτωση, πυρετός και σπασμοί, τα οποία τα συνέδεαν συχνά με άλλες ασθένειες που επικρατούσαν, κι έτσι τα απλά του λόγια δεν έπεισαν τον κόσμο.

Εκείνος, βέβαια, δεν τα παράτησε, καθώς ήταν πεπεισμένος πως η χρήση αρσενικού ήταν μια πρακτική που έπρεπε ν’ αλλάξει ριζικά. Γι’ αυτό πήρε την πρωτοβουλία να εκδώσει ένα λακωνικό βιβλίο το οποίο θα μιλά μέσω των εικόνων του. Οι “Σκιές από τους τοίχους του θανάτου”, είναι μια συλλογή από διάφορες ταπετσαρίες της εποχής, οι οποίες περιείχαν το διαβόητο μείγμα μπογιάς-αρσενικού. Πραγματικά, για όσους έχουν τη συνήθεια να μυρίζουν το άρωμα από τις σελίδες των βιλίων, αυτό το συγκεκριμένο δεν ενδείκνυται…

Σκιές απότ τους τοίχους του θανάτου
Πλαστικοποιήμενο αντίγραφο του βιβλίου που έχει διατηρηθεί εώς σήμερα.

Τυπώθηκαν μόνο εκατό αντίγραφα, τα οποία στάλθηκαν σε δημόσιες βιβλιοθήκες του Μίσιγκαν. Μπορεί να ήταν λίγα, αλλά ήταν αρκετά για να εκπληρώσουν τον σκοπό τους, αφού οι λίγοι τολμηροί και περίεργοι που το άνοιξαν, ένιωθαν ν’ αρρωσταίνουν καθώς γύριζαν τις σελίδες.

“Κάθε βιβλίο ήταν ένας λεπτός τόμος που περιείχε ελάχιστες λέξεις – μόνο μια σελίδα με τον τίτλο, έναν σύντομο πρόλογο και μια σημείωση από το Συμβούλιο Υγείας που εξηγούσε τον σκοπό του βιβλίου και συμβούλευε τους βιβλιοθηκονόμους να μην αφήσουν παιδιά να το πιάσουν”, αναφέρει ο Alexander Zawaki, διδακτορικός φοιτητής της μεσαιωνικής λογοτεχνίας στη Νέα Υόρκη. Συμπληρώνει επίσης πως κάθε αντίγραφο περιείχε εδάφια με προειδοποιήσεις από την Παλαιάς Διαθήκη σχετικές με πανδημίες και θάνατο.

Σήμερα σώζονται μόνο τέσσερα από αυτά τα 86σέλιδα βιβλία, δύο στο Μίσιγκαν – το ένα στο MSU και το άλλο στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν – ένα βρίσκεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και το τέταρτο στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής. Όλα τα υπόλοιπα καταστράφηκαν λόγω της επικινδυνότητάς τους. Το βιβλίο σφραγίστηκε το 1998. Πριν από αυτό, λέει ο Andrew Lundeen, μέλος του προσωπικού στο Κέντρο Πληροφοριών Turfgrass της MSU, ο οποίος συνεργάζεται με το τμήμα Ειδικών Συλλογών της βιβλιοθήκης, “όσοι ήθελαν να δουν το βιβλίο έπρεπε να φορούν ειδικά γάντια. Υπήρχαν περιορισμοί για το πόση ώρα θα μπορούσατε να το κρατήσουν και έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικοί”. Τα εναπομέιναντα αντίτυπα που διατηρούνται σε ειδικό περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έχουν πλαστικοποιημένες πλέον τις σελίδες τους.

Bitten by Witch Fever
Εξώφυλλο του βιβλίου “Bitten by Witch Fever: Wallpaper & Arsenic in the Nineteenth-Century Home”

Για το κοινό που θέλει να έρθει σε επαφή με αυτά ή να καταλάβει από κοντά πώς είναι, τα αυθεντικά αντίτυπα είναι απαγορευμένα, όμως μπορεί να δει την ψηφιακή, σκαναρισμένη έκδοση του πρωτότυπου, μια διαδικασία που δεν ήταν καθόλου απλή. Το προσωπικό που την ανέλαβε έπρεπε να φορά προστατευτικές στολές και να το σκανάρει σε εργαστήριο κάτω από απαγωγό επικινδύνων ουσιών. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί και ειδικά αντίγραφα με ταπετσαρίες από τη Βικτωριανή εποχή αλλά και την ιστορία του βιβλίου, με τίτλο Bitten by Witch Fever: Wallpaper & Arsenic in the Nineteenth-Century Home, το οποίο μπορεί κανείς να αγοράσει ελεύθερα μέσω του διαδικτύου.

“Τα χρώματα από τα δείγματα των ταπετσαριών έχουν ξεθωριάσει κάπως μέσα στον ενάμισι αιώνα από τότε που ο Δρ. Kedzie τα ένωσε, αλλά οι αποχρώσεις και τα μοτίβα τους παραμένουν αξιοθαύμαστα”, αναφέρει ο Lundeen, προσθέτοντας πως καμία ψηφιακή εικόνα δεν μπορεί να το αναδείξει πραγματικά. “Αξίζει να το δει κανείς αυτοπροσώπως, αλλά” προσθέτει, “είναι σαν ένας εξωτικός, δηλητηριώδης βάτραχος. Τα πιο όμορφα πράγματα μπορεί να είναι και τα πιο επικίνδυνα”.

Πηγές:

99percentinvisible.org
atlasobscura.com
cracked.gr (παλαιότερο άρθρο της συντάκτριας)

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά