Κριτική: “Σκοτεινά Βήματα” του Αλέξη Ζησιμόπουλου

by Αργυρώ Χαρίτου

Τι θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς θεούς;

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3000 χιλιάδες γνωστοί θεοί και μικρότερες θεότητες στον κόσμο μας.

Στο πρώτο του βιβλίο, ο συγγραφέας Αλέξης Ζησιμόπουλος έχει δημιουργήσει έναν τελείως δικό του κόσμο με θεούς, φυλές και πόλεις. Από την αρχή συναντάμε κατεστραμμένους ανθρώπους, σκοτεινούς χαρακτήρες και ιδιαίτερους θεούς με ακόμα πιο ιδιαίτερες απαιτήσεις. Μέσα από την εξιστόρηση της ζωής των ηρώων και των χαρακτήρων μαθαίνουμε την ιστορία των θεών, μας αποκαλύπτουν τις κρυφές τους επιθυμίες και το πόσο δυνατοί ή αδύναμοι είναι.

Από την αρχή ταξιδεύουμε σ’ έναν σκοτεινό κόσμο, αλλά παράδοξα όμορφο, γεγονός που μου άρεσε πάρα πολύ. Θα έλεγα ότι το βιβλίο είναι φανταστικό με steampunk επιρροές, αν και δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες. Οι κεντρικοί ήρωες δεν ήταν λίγοι, κάτι που ήταν μεγάλη πρόκληση για τον συγγραφέα, που όμως την κέρδισε καθώς ο αναγνώστης εν τέλει δεν πελαγώνει. Για κάθε χαρακτήρα υπήρχε και μια ξεχωριστή, προσωπική του ιστορία.

Η πλοκή του βιβλίου αναφέρεται στην ανοικοδόμηση του νέου κόσμου. Για να μπορέσει να επιτευχθεί, τέσσερις άγνωστοι πρέπει να βοηθήσουν ένα ξωτικό ώστε να φέρει εις πέραν την επιθυμία της θεάς Θέτις για επαναφέρει την ισορροπία στον κόσμο και να υπάρξει μια αναγέννηση. Πρέπει να ανακαλύψουν τέσσερα κλειδιά και με αυτά ν’ ανοίξουν μια πύλη.

Ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει στον κόσμο του μέσα από την εξιστόρηση των χαρακτήρων. Αν και η κοσμοπλασία είναι υπέροχη, σε μερικά σημεία κολλάει η ροή καθώς αλλάζει η οπτική χωρίς να έχει κάπως προετοιμαστεί γι’ αυτή την αλλαγή ο αναγνώστης, με αποτέλεσμα να μπερδεύει. Μολοντούτο, η γραφή είναι αρκετά καλή, απλή και βατή, όπως ταιριάζει στο είδος του βιβλίου.

Από την αρχή οι ήρωες είχαν προβλήματα μεταξύ τους, όπως ήταν λογικό, κάτι που ο συγγραφέας το μετέφερε ολοκληρωμένα στην ιστορία, πείθοντας με αληθοφάνεια τον αναγνώστη για τις όποιες διαφορές είχαν. Ταξιδεύοντας όμως μαζί, λόγω του κοινού σκοπού τους, βλέπουμε σταδιακά τις αλλαγές που γίνονται στις μεταξύ τους σχέσεις αλλά και μέσα τους. Αρχίζουν να έχουν εμπιστοσύνη ο ένας για τον άλλον. Αποκαλύπτουν πράγματα για το παρελθόν τους και αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν να χωρίσουν τόσα πολλά απ’ όσα νόμιζαν στην αρχή. Δημιουργούνται φιλίες κι ένας έρωτας ανθίζει. Στο σημείο του έρωτα, που θεωρώ ήταν έναν καίριο σημείο για την πλοκή και τους χαρακτήρες, ο συγγραφέας το παρουσιάζει κάπως επιδερμικά, θα έλεγα. Θα ήθελα περισσότερο συναίσθημα και ψυχογράφημα των πρωταγωνιστών για να δεθούμε περισσότερο με τις καταστάσεις που βίωσαν και έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας. Επίσης, θα ήθελα να γινόταν λίγο πιο σκοτεινό και λίγο πιο τραγικό και για την πλευρά των ηρώων, όπως γίνεται για τους αντιήρωες.

Πέρα από τους ήρωες, λοιπόν, υπάρχει και η αντίθετη ομάδα που επιδιώκει την καταστροφή των σχεδίων προσπαθώντας να φτάσουν πρώτο στο ένα από τα τέσσερα κλειδιά. Αν και κάποιοι από αυτούς βοηθούσαν κρυφά τους ήρωές μας, αισθάνθηκα σε κάποια σημεία ότι ο συγγραφέας προσπαθούσε να με πείσει για τις επιλογές τους και γιατί εκείνες ήταν σωστές, κάτι που θα ήθελα να το επιχειρήσει λίγο πιο διακριτικά.

Ο συγγραφέας σε κάθε έναν ήρωα, και από τις δυο παρατάξεις, μας παρουσιάζει τη ζωή του και το πώς έφτασε να βρίσκεται στην ανάλογη θέση. Κάποιες ιστορίες τις αγάπησα, όπως εκείνη της Μύριαμ και του Σκορπιού, την οποία προσωπικά τη βρήκα από τις πιο δυνατές και ολοκληρωμένες. Οι κεντρικοί ήρωες με έπεισαν εν τέλει για τους λόγους που τους οδήγησαν να πράξουν ό,τι έπραξαν. Είχαν επίσης και το υπόβαθρο που χρειαζόταν για να δεθώ ως αναγνώστης μαζί τους.

Το βιβλίο όσο προχωράει καταλήγει στο ό,τι ποτέ τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε με τυφλή πίστη τα σχέδια των θεών ή αυτών που τους υπηρετούν. Αν κάτι μας διδάσκει είναι να εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας και να μην αμφιβάλλουμε ότι όλοι μπορούν να αλλάξουν, αρκεί να τους δώσουμε την ευκαιρία.

Αν και κάπως απότομη, μου άρεσε πολύ η ανατροπή στο τέλος, γιατί σε βάζει σε σκέψεις δίνοντας τη δυνατότητα στην ιστορία να συνεχίσει να ζει μέσα σου ακόμα και μετά το κλείσιμο του βιβλίου. Το καλό είναι πως δεν είναι αυτό και το οριστικό τέλος, καθώς πρόκειται για σειρά βιβλίων, με το πιο πρόσφατο που κυκλοφόρησε, το “Σκοτεινά Βήματα – Πλειάδα”, ν’ αποτελεί το prequel και να συμπληρώνει την ιστορία. Αναμένουμε τη συνέχεια, λοιπόν, στις περιπέτειες των ηρώων!

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά