Συμβουλές συγγραφής από τον Graham Masterton

by Ιλέην Ρήγα

Τo Σαββατοκύριακο 21 και 22 Απριλίου, όσοι βρεθήκαμε στο Fantasmagoria, είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε από κοντά τον μετρ του τρόμου Graham Masterton, τον συγγραφέα που καθιερώθηκε με το “Μάνιτου” και μας καθήλωσε με τον “Άρχοντα του Ψεύδους”. Φιλικός, πάντα χαμογελαστός και με αστείρευτο χιούμορ, υπέγραψε βιβλία, έβγαλε φωτογραφίες και συνομίλησε με τους θαυμαστές του που ήρθαν από διάφορα σημεία της Ελλάδας αγκαλιά με τα βιβλία τους για να τον δουν και να πάρουν την πολυπόθητη αφιέρωση.

Την Κυριακή ο συγγραφέας έδωσε μια πολύωρη ομιλία στα πλαίσια ενός σεμιναρίου δημιουργικής γραφής, όπου μέσα από την ιστορία της ζωής του, των εμπειριών του, το πώς έφτασε να είναι ο διεθνούς φήμης συγγραφέας που είναι τώρα, μετέδωσε στους νέους, επίδοξους συγγραφείς μερικές χρήσιμες συμβουλές για μια πετυχημένη συγγραφική πορεία.

Λίγο καιρό πριν την έναρξη του Fantasmagoria, έσκασε μήνυμα στο messenger μου από τους δύο συνήθεις υπόπτους του φεστιβάλ, τον Μάριο Δημητριάδη και τον Γιώργο Δάμτσιο. “Έχουμε κάτι να σου προτείνουμε”, μου έγραφαν και σκέφτηκα αμέσως “α, για κάποιο νέο άρθρο με θέλουν”. Και τότε, μου ‘ρθε το εγκεφαλικό. “Χρειαζόμαστε διερμηνέα για το σεμινάριο του Masterton. Ψήνεσαι;” Καψαλίστηκα, για την ακρίβεια.  Η ιδέα ήταν της Ευαγγελίας Παπανίκου και δέχτηκα με μεγάλη χαρά -και τρόμο και άγχος και πανικό- ν’ αναλάβω αυτή την μοναδική εμπειρία. Ομολογώ ότι μόνο την στιγμή που κάθισα στην καρέκλα δίπλα του συνειδητοποίησα τι γινόταν πραγματικά, πού βρισκόμουν, πόσος πολύς κόσμος θα μας άκουγε, και πάγωσα στην ιδέα της αποτυχίας. Ευτυχώς, η κουβέντα που κάναμε με τον Masterton όσο γέμιζε η αίθουσα, τα γνωστά πρόσωπα που με χαιρετούσαν αλλά και τα νοήματα και χαμόγελα υποστήριξης από τους φίλους μου, έδιωξαν γρήγορα τις κακές σκέψεις και όλα κύλησαν ομαλά και απολαυστικά -και πικάντικα, τολμώ να πω.

Τώρα που αρχίζω, λοιπόν, να χαλαρώνω από την ένταση – ναι, με πήρε μια ολόκληρη βδομάδα και κάτι ψιλά – πέρα από ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά που με εμπιστεύτηκαν, και που εύχομαι να μην τους απογοήτευσα, αποφάσισα να καταγράψω τις βασικές συμβουλές που μας έδωσε ο Masterton, μέσα από την προσωπική του εξιστόρηση των εμπειριών του, αλλά και όσες προέκυψαν ως αποτέλεσμα των ερωτήσεων που του έγιναν στο τέλος από το κοινό.

Στο τέλος του άρθρου, υπάρχουν και μερικά βίντεο με αποσπάσματα από την ομιλία για όσους θα ήθελαν να είναι εκεί, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν.

1.Κάντε έρευνα, αλλά μην δώσετε περισσότερα στοιχεία από όσα πρέπει, μόνο και μόνο για να εντυπωσιάστε τον αναγνώστη. Ως συγγραφείς, είναι απαραίτητο να κάνουμε έρευνα για πληροφορίες και στοιχεία που θα χρειαστούμε για την πλοκή μας, δεν χρειάζεται όμως να βομβαρδίσουμε με αυτές τον αναγνώστη, γιατί κινδυνεύουμε να τον κάνουμε να νιώσει “χαζός” – πέρα από το να βαρεθεί – και έτσι, να τον χάσουμε.

2.Μην χρησιμοποιείτε επιτηδευμένο λεξιλόγιο για να εντυπωσιάσετε, το πιο πιθανό είναι, αντιθέτως, να κουράσετε τον αναγνώστη. Το καλογραμμένο είναι ευπρόσδεκτο και επιθυμητό, το υπερβολικά καλογραμμένο όμως, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που στοχεύουμε.

3.Οι νέοι συγγραφείς θα πρέπει να διαβάζουν και να γράφουν ποίηση. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουν αρμονία και ρυθμό στην γραφή τους. Οι αυστηροί κανόνες της ποίησης, ο ρυθμός που απαιτεί, είναι η καλύτερη εξάσκηση για να εξοικειωθεί ο νέος συγγραφέας με τον ρυθμό των παραγράφων.

4.Αντλείστε έμπνευση από καθημερινούς ανθρώπους γύρω σας. Αν χρειαστεί, ρωτήστε τους πράγματα για κείνους και μην φοβηθείτε τις πολύ προσωπικές ερωτήσεις. Συνήθως, ο κόσμος έχει ανάγκη να μιλήσει και να ακουστεί. Σαν συγγραφείς, μάθετε να ακούτε πριν να γράψετε.

5.Διαβάστε ποικίλα είδη λογοτεχνίας, όχι μόνο το είδος που γράφετε. Οι ιδέες και η καλή χρήση της γλώσσας επιτυγχάνονται από τα ερεθίσματα που παίρνουμε από καθετί που διαβάζουμε.

6.Ο συγγραφέας να είναι αόρατος παρατηρητής όσων αφηγείται, χωρίς να επεμβαίνει στα γεγονότα ή στους χαρακτήρες. Οι χαρακτήρες, από ένα σημείο και μετά, είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν τα  ηνία της πλοκής.

7.Ο διάλογος να αποδίδει την πραγματικότητα, όχι όμως τόσο ανεπιτήδευτα όσο είναι ο ρεαλιστικός προφορικός λόγος, διαφορετικά θα είχαμε διαλόγους από ανθρώπους που κομπάζουν, γεμάτους “εεεε” και “μμμμμ”.

8.Μην περιμένεις την έμπνευση. Γράφε κάθε μέρα και διόρθωνε τα γραπτά σου αργότερα.

Ακολουθούν αποσπάσματα από το σεμινάριο:

Τα βίντεο είναι ευγενική παραχώρηση της Ευαγγελία Παπανίκου. Οι φωτογραφίες είναι παρμένες από τη σελίδα του Fantasmagoria.

Cover image: kavarna.hostbrno.cz

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά