Συνέντευξη με την συγγραφέα Αμαλία Κουλακιώτη

by Αργυρώ Χαρίτου

Την συγγραφέα, Αμαλία Κουλακιώτη την γνώρισα μέσα από το πρώτο της βιβλίο «Σεληνοφώτιστες Ιστορίες». Ένα βιβλίο με πολύ ωραία διηγήματα τρόμου και φαντασίας. Το καθένα μοναδικό ως προς το θέμα του, αλλά και την γραφή του.
Σήμερα, την έχουμε μαζί μας να μιλήσουμε για τα διηγήματα της. Πώς τα εμπνεύστηκε, πόσο επηρεάστηκε όταν τα έγραφε, ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά της σχέδια.

Α.Χ: Αμαλία, καλώς ήρθες στο σπίτι μας. Σε ευχαριστούμε για την τιμή να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας.

Α.Κ: Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση!

Ερωτήσεις

  1. Στα διηγήματα υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη – τρόμος, φαντασία, επιστημονική φαντασία. Υπάρχει κάποιο που αγαπάς περισσότερο;

Το πρώτο είδος που αγάπησα ήταν η επική φαντασία. Μεγάλωσα με το έργο του Tolkien, του Martin, της Le Guin. Είχα παθιαστεί και με τον μαγικό ρεαλισμό κυρίως στα έργα πεζογράφων της λατινικής Αμερικής. Ο τρόμος με ελκύει και με έλκυε σχεδόν από πάντα γιατί μου προκαλεί έντονα συναισθήματα ακόμα και αρνητικά. Τα τελευταία χρόνια όμως τα αγαπημένα μου είδη είναι η επιστημονική φαντασία και η δυστοπική λογοτεχνία.

  1. Ποιο ήταν, αν θυμάσαι, το έναυσμα για να γράψεις;

Θυμάμαι από πολύ μικρή να προσπαθώ να αποτυπώσω τις σκέψεις μου στο χαρτί. Αν θυμάμαι καλά (γιατί έχουν περάσει και χρόνια!) ακόμα κι από το δημοτικό είχα προσπαθήσει να συντάξω μία ιστορία ή έστω την αρχή της. Δε νομίζω πως υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο έναυσμα απλά μάλλον από πάντα είχα αυτή την ανάγκη.

  1. Από πού αντλείς τις ιδέες σου;

Επηρεάζομαι κι από την καθημερινότητα, αλλά και από τα πάμπολλα καλλιτεχνικά ερεθίσματα που μαζεύω. Κι όχι μόνο, όλες οι εκφάνσεις της φαντασίας του ανθρώπου με συναρπάζουν. Μυθολογίες, θρύλοι, λαογραφικές εξιστορήσεις όλα αυτά με εμπνέουν. Ακόμα και τα όνειρά μου πολλές φορές, ειδικότερα αν είναι τρομακτικοί εφιάλτες με παρακινούν να αρχίσω να σκέφτομαι πως θα μπορούσε να εξελιχθεί μια ιστορία.

  1. Όταν γράφεις ιστορίες τρόμου, κατά την διάρκεια της γραφής ή μετέπειτα που τις διαβάζεις ξανά, υπάρχουν στιγμές που σε φοβίζουν;

Οι ίδιες οι ιστορίες δεν με τρομάζουν ούτε όταν τις γράφω αλλά ούτε κι όταν τις διαβάζω ξανά. Όταν όμως σκέφτομαι μερικές σκηνές και τις αναπλάθω στο μυαλό μου, με τη φαντασία μου μπορεί να τις επεκτείνω ειδικά δε αν είναι νύχτα και είμαι και μόνη μου σπίτι, τότε ναι τρομάζω!

  1. Αν δεν έγραφες, ποια άλλη τέχνη θα ήθελες να χρησιμοποιείς ή χρησιμοποιείς ήδη;

Λατρεύω τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές σειρές. Επίσης έχω εμμονή με τα κόμικς. Αυτές οι τέχνες βέβαια έχουν ως βασικό στάδιο τη συγγραφή ενός σεναρίου αλλά θα ήθελα να είχα όλα τα μέσα (πχ να μπορούσα να σχεδιάζω) ώστε να μπορούσα να παρουσιάσω ολοκληρωμένα δείγματα σε αυτές τις τέχνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κριτική: «Σεληνοφώτιστες Ιστορίες» της Αμαλίας Κουλακιώτη

  1. Πόσο από τον εαυτό του, ένας συγγραφέας, πιστεύεις ότι βάζει μέσα στο γραπτά του; Πόσο από τον εαυτό σου διαβάσαμε μέσα στα διηγήματα σου;

Σίγουρα ακόμα και όταν γράφεις για φανταστικές καταστάσεις εμπνέεσαι πολύ από την καθημερινότητά σου κι από διάφορες καταστάσεις ή περιστατικά, αλλά κι από τους ανθρώπους γύρω σου. Όσον αφορά εμένα θα δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: το παζλ στο «Κομμάτι Κομμάτι» υπάρχει όντως ατέλειωτο στη σοφίτα του πατρικού μου σπιτιού!

  1. Γράφεις για τέρατα, άυλα πλάσματα, εξωγήινους. Πιστεύεις ότι κάποια από αυτά ζουν ανάμεσα μας; Θα ήθελες κάποια από αυτά να ζούσαν ανάμεσα μας;

Παρά το γεγονός πως το φανταστικό με είχε συνεπάρει από μικρή, στην πραγματικότητα είμαι εξαιρετικά σκεπτικίστρια. Δεν πιστεύω σε οτιδήποτε υπερφυσικό κι είμαι σίγουρη πως για τα πάντα υπάρχει μία λογική εξήγηση. Σε αυτό που πιστεύω ακράδαντα είναι στο μεγαλείο της φαντασίας του ανθρώπου που μπορεί να δημιουργεί κόσμους και όντα πέρα από τα στενά όρια της πραγματικότητας.

Όποτε δεν πιστεύω σε τέρατα, βρυκόλακες, λυκανθρώπους, δαίμονες και δε συμμαζεύεται εκτός από το ζήτημα της ζωής στο σύμπαν, που σε αυτό δεν μπορώ να δώσω μία οριστική απάντηση. Δε νομίζω πάντως πως θα ήθελα να ζούσαν όντως ανάμεσά μας υπερφυσικά πλάσματα. Αυτό θα σήμαινε πως θα έπρεπε να αναθεωρήσω όλο τον τρόπο σκέψης μου.

  1. Πιστεύεις ότι ένας συγγραφέας πρέπει να γράφει μόνο ένα είδος;

Όχι, πιστεύω ότι ο πειραματισμός με διαφορετικά είδη είναι εποικοδομητικός στη συγγραφική διεργασία. Σίγουρα θα υπάρχει ένα είδος που και μας αρέσει περισσότερο, αλλά και είμαστε καλύτεροι σε αυτό, όμως δεν πιστεύω πως πρέπει να ακολουθούμε μόνο μία ασφαλή συνταγή.

  1. Υπάρχει κάτι νέο που μας ετοιμάζεις; Αν ναι, τι μπορείς να μας αποκαλύψεις γι’ αυτό;

Υπάρχουν πολλές ιδέες μου που περιμένουν ανυπόμονα να βγουν από το μυαλό μου και ν’ αρχίσουν να παίρνουν σιγά σιγά μορφή. Σίγουρα το επόμενο project μου θέλω να είναι ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα.

Α.Χ: Αμαλία μου στο ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας. Σε ευχαριστούμε που ήσουν μαζί μας και απάντησες στις ερωτήσεις μου. Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Αμαλία Κουλακιώτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια φοίτησε στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας στην Αθήνα. Εργάστηκε ως αρθρογράφος σε γνωστές ενημερωτικές ιστοσελίδες, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο του Stirling με θέμα τις εκδόσεις. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Οι «Σεληνοφώτιστες Ιστορίες» είναι το πρώτο της βιβλίο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας: ΚΟΥΛΑΚΙΩΤΗ ΑΜΑΛΙΑ

Εκδότης: ΠΗΓΗ

ISBN: 978-618-5231-58-3

Σελίδες: 164

Οπισθόφυλλο

Σε αυτή τη συλλογή διηγηµάτων θα διαβάσετε για την απελευθερωτική δύναµη της τιµωρίας και την κατάρα της ελεύθερης βούλησης. Για τους τόνους αίµατος που χύνονται στον δρόµο προς την υπέρτατη λύτρωση. Για τον έρωτα και τον τρόµο που συνυπάρχουν, αλληλοτροφοδοτούνται και θυµίζουν τι σηµαίνει να είσαι άνθρωπος, ακόµα και µε εξωγήινο αίµα στις φλέβες σου. Για τα πλάσµατα που ζουν (εργάζονται, κερδίζουν χρήµατα, πίνουν καφέ) ανάµεσά µας, για την τέλεια σύζευξη του σκοταδιού µε το φως και τέλος για τα εύθραυστα όρια ανάµεσα στην ελληνική αστική πραγµατικότητα και την εφιαλτική πανανθρώπινη φαντασία.
Οχτώ φανταστικές ιστορίες γραµµένες υπό το φως της Σελήνης. Καλή ανάγνωση.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά