Συνέντευξη με τους διοργανωτές του Fantasy Festival

by Ιλέην Ρήγα

Με μεγάλη μου χαρά συνομίλησα με τους διοργανωτές του “Fantasy Festival”, του νεώτερου μέχρι στιγμής Φεστιβάλ Φανταστικού στην Ελλάδα, το οποίο έκανε ένα απρόσμενο ντεμπούτο, εξαιτίας των δύσκολων συγκυριών της πανδημίας του COVID-19. Παρά τις δυσκολίες, όμως, η πολλά υποσχόμενη διαδικτυακή του προβολή δεν αφήνει αμφιβολία πως μελλοντικά θα δούμε -και με το καλό θα βρεθούμε- σ’ ένα φεστιβάλ που στοχεύει στο ν’ αλλάξει και να εξελίξει τα μέχρι τώρα δεδομένα στον ελληνικό χώρο του Φανταστικού. Οι Κώστας Στριφτός, Φώτης Ρουβάς και Κωνσταντίνος Τσουρέκης απάντησαν από κοινού στις ερωτήσεις μου σχετικά με το όραμα του Φεστιβάλ αλλά και τον νεοσύστατο θεσμό των Βραβείων Έβερλι, εκφράζοντας τις ελπίδες και τα σχέδιά τους για την “επόμενη μέρα”.

Φωτογραφία: Ειρήνη Μακρή©

Πρώτη και «περίεργη» χρονιά για το FantasyFestival και τα EverlyAwards. Η διαδικτυακή προβολή άφησε πολλές υποσχέσεις για την επόμενη χρονιά, όμως πριν φτάσουμε στα μελλοντικά σχέδια, θα ήθελα πρώτα να μας πείτε τι παραπάνω ετοιμάζατε σε περίπτωση που το φετινό φεστιβάλ πραγματοποιούνταν δια ζώσης.

Πράγματι, το 2020 ήταν μία πολύ ακανθώδης χρονιά για όλο τον κόσμο, κατά την οποία έλαβαν χώρα βαρυσήμαντα γεγονότα τα οποία επηρέασαν πολυεπίπεδα ολόκληρο τον πλανήτη, και που θα αφήσουν έντονο στίγμα στα χρόνια που έρχονται.

Ο πολιτισμός δέχθηκε ολοκληρωτικό χτύπημα! Παρακολουθήσαμε την ακύρωση των περισσότερων φεστιβάλ και εκθέσεων και, συζητώντας με φίλους διοργανωτές αντίστοιχων φεστιβάλ της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, ενημερωθήκαμε για τις τεράστιες επιπτώσεις που επέφεραν στον κλάδο η εξάπλωση της πανδημίας και τα lockdowns. Όλοι τους εξέφρασαν έντονους προβληματισμούς για την επόμενη μέρα… και κατά πόσο η ανάκαμψη και η επαναφορά της κατάστασης στα προ COVID δεδομένα θα είναι εφικτή.

Όσον αφορά το Fantasy Festival, οι προετοιμασίες ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα με το ξέσπασμα της πανδημίας. Αξιολογώντας τα δεδομένα και τις πληροφορίες που είχαμε στη διάθεσή μας αποφασίσαμε από την αρχή να εκπονήσουμε 3 εναλλακτικά σχέδια υλοποίησης του Φεστιβάλ.

Δυστυχώς, τον Αύγουστο, βάσει των εξελίξεων και των σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων, τέθηκε σε εφαρμογή το 3ο πλάνο, η πραγματοποίηση δηλαδή του FANTASY FESTIVAL 2K20 – online edition, το οποίο διεξάχθηκε χωρίς την παρουσία κοινού και είχε ως στόχο την ολοκλήρωση των διαγωνισμών Magic Pen Writing Contest και Magic Brush Illustration Contest και την απονομή των βραβείων Έβερλι. Παρουσιάστηκε δηλαδή μόλις ένα 5% από πλευράς περιεχομένου από αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Ευελπιστούμε ότι μελλοντικά θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο και πλήρες από άποψη περιεχομένου Φεστιβάλ!

Όταν πήρατε τη σκυτάλη από το ΦantastiCon, σας τρόμαξε η σύγκριση μαζί του; Αν όχι, ποιος ήταν ο μεγαλύτερος φόβος σας κατά τη διάρκεια της ίδρυσης του νέου αυτού φεστιβάλ Φανταστικού;

Το Fantasy Festival δεν πήρε ούτε δόθηκε σε αυτό ποτέ η σκυτάλη από κανέναν. Κινητήρια δύναμη αυτής της προσπάθειας είναι η ανιδιοτελής αγάπη που τρέφουμε για το είδος, η θέληση, η σύμπνοια και οι κοινοί και ξεκάθαροι στόχοι που έχουμε ως ομάδα.

Από κει και πέρα κάθε προσπάθεια έχει ρίσκο, προκλήσεις και δυσκολίες, ωστόσο επιβάλλεται να μη φοβάσαι γιατί αλλιώς η αποτυχία είναι δεδομένη εξαρχής!

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που είναι αποτέλεσμα πολλών μεταβλητών παραγόντων. Για παράδειγμα, όσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο, όσο περισσότερες είναι οι δυσκολίες, το συναίσθημα του φόβου μπορεί να γίνει πιο έντονο. Άρα, για να το αντιμετωπίσεις, πρέπει να μειώσεις το ρίσκο και να λύσεις τα προβλήματα αυτά, πράγματα που όμως αν τα αναλύσεις είναι τις περισσότερες φορές «χειροπιαστά» και αντιμετωπίζονται. Η καλή γνώση του αντικειμένου με το οποίο καταπιάνεσαι, η σωστή οργάνωση της δουλειάς, η σωστή επιλογή συνεργατών, κ.τ.λ. είναι ορισμένες πρακτικές διαδικασίες που μπορούν να μειώσουν το ρίσκο, να λύσουν ζητήματα, να περιορίσουν τα λάθη, να δώσουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά και, τελικώς, να μειώσουν τον φόβο.

Φυσικά, πάντα υπάρχουν και οι εξωτερικοί παράγοντες πάνω στους οποίους δεν έχουμε καμία απολύτως επίδραση, όπως η πανδημία που βιώνουμε, και σίγουρα πρέπει να τους λαμβάνουμε υπόψη! Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να διαφυλάττουμε την ελπίδα και να προσαρμοζόμαστε! Όπως αναφέρει και ο Δαρβίνος στο βιβλίο Η προέλευση των ειδών:

« …Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές».

Φωτογραφία: Ειρήνη Μακρή©

Μετά τη μακροχρόνια και επιτυχημένη πορεία του ΦantastiCon, τι παραπάνω – ή τι διαφορετικό ακόμα- να περιμένουμε από το FantasyFestival που δεν είδαμε στο παρελθόν στο προηγούμενο φεστιβάλ;

Στόχος είναι το FANTASY FESTIVAL να θέσει νέα δεδομένα στον χώρο. Υπάρχουν πολυάριθμες ιδέες τις οποίες θέλουμε να υλοποιήσουμε, πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει και πράγματα που θα γίνουν με τρόπο που δεν έχουν ξαναγίνει. Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο και είμαστε σίγουροι ότι ο κόσμος θα εκπλαγεί ευχάριστα!

Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα τα φεστιβάλ έχουν μέλλον; Πού θα πρέπει να στοχεύουν ώστε ν’ αποκτήσουν το κοινό και την «αίγλη», αν θέλετε, των Cons του εξωτερικού;

Κάθε χώρα έχει τη δυναμική της, ιδιαιτερότητες και τοπικά πληθυσμιακά χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Ένα επιτυχημένο φεστιβάλ του εξωτερικού δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα πετύχαινε και στην Ελλάδα… και αντίστροφα!

Γενικότερα η Ελλάδα είναι μια χώρα που αγαπάει τον πολιτισμό και την τέχνη, και τα φεστιβάλ είναι ένα δυνατό μέσο ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης που παρέχει ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο ο κόσμος μπορεί να αλληλεπιδρά, να επικοινωνεί, να διασκεδάζει, να πληροφορείται και να επιμορφώνεται!

Το ελληνικό κοινό είναι πλέον εξοικειωμένο με τα φεστιβάλ και τις εκθέσεις, τα αγαπάει και συμμετέχει ενεργά, γι’ αυτόν τον λόγο ακριβώς έχει πλέον και περισσότερες απαιτήσεις και απαιτεί ουσία, επαγγελματική προσέγγιση και σεβασμό από τους διοργανωτές. Εκεί ακριβώς στοχεύουμε, ν’ ανταποκριθούμε πλήρως σε αυτές τις προσδοκίες και να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ ορόσημο που θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία σε όλους!

Ζώντας το φανταστικό από διαφορετικές θέσεις και ρόλους, γιατί πιστεύετε πως το ελληνικό κοινό είναι ακόμα δύσπιστο προς τους Έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες; Ναι μεν υπάρχει ένα σεβαστό κοινό που στηρίζει, όμως πόσο δύσκολο – και γιατί είναι δύσκολο – να μεγαλώσει αυτό το ποσοστό;

Η σχέση μεταξύ του ελληνικού αναγνωστικού κοινού και των Ελλήνων συγγραφέων και καλλιτεχνών βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια… και όπως κάθε σχέση απαιτείται, μεταξύ άλλων, από όλες τις πλευρές συνεχής προσπάθεια, συνέπεια, σοβαρή προσέγγιση …και χρόνο για να χτιστεί η εμπιστοσύνη και να εδραιωθεί!

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία αλματώδη αύξηση του κοινού σε όλες τις εκφάνσεις του φανταστικού, όπως επίσης παρατηρούμε την εμφάνιση αρκετών νέων εκδοτικών οίκων, συλλογικών και ατομικών προσπαθειών αλλά και νέων για τα Ελληνικά δεδομένα μοντέλων έκδοσης, διανομής, πώλησης, κτλ. Κάτι γίνεται λοιπόν… όχι όμως απαραίτητα και με το σωστό τρόπο ή τρόπο που να είναι βιώσιμος.

Θα χαρακτηρίζαμε, αν θες, την τελευταία πενταετία ως μια περίοδο πειραματισμού που ολοκληρώνεται, η οποία ανέδειξε τις ευκαιρίες αλλά και τις παθογένειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του φανταστικού στη χώρα μας. Πλέον όμως υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία από όλες τις πλευρές (συγγραφείς, εκδότες, κτλ.) και υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις επιλογές, τα περιθώρια και τη δυναμική του χώρου! Αναμένουμε συνεπώς πιο ουσιαστικές και ποιοτικές προσπάθειες.

Εμείς είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε δυναμικά μέσα από τις δράσεις και τις λειτουργίες μας σε αυτή την εξέλιξη!

Φωτογραφία: Ειρήνη Μακρή©

Ελληνικά βραβεία Φανταστικού, λοιπόν. Αλήθεια, γιατί Everly, μια Βαλκυρία της Σκανδιναβικής μυθολογίας και όχι κάτι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία ή λαογραφία;

Η Everly είναι ένα σύμβολο που υποδηλώνει μια έννοια, μια ιδέα! Όπως κάθε σύμβολο έχει διττή απεικόνιση (την ορατή και την αλληγορική) και τετραπλή σημασιολογία, καθώς μέσα από τον αλληγορικό συμβολισμό αλλά και την ονομασία που του αποδίδεται, επιδρά στην ψυχοσύνθεση κάθε ανθρώπου διαφορετικά.

Έτσι, για κάποιους η Everly είναι μια Βαλκυρία, για κάποιους είναι Άγγελος, για κάποιους άλλους είναι ένα θεϊκό ον, μια νεράιδα της ελληνικής μυθολογίας ή η δέκατη μούσα της αρχαιότητας που δεν ανέφεραν ποτέ οι αρχαίοι…

Το μόνο που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι είναι παντοτινή, πολύ όμορφη και δυνατή!

Τα Βραβεία Everly είναι ένας νέος θεσμός που μπορούμε να διακρίνουμε πως φιλοδοξεί να μοιάσει στα αντίστοιχα βραβεία του εξωτερικού. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας από τους συμμετέχοντες στην πρώτη αυτή απόπειρα; Υπήρξαν προβλήματα ή εμπόδια στη διοργάνωσή τους;

Τα Ελληνικά Βραβεία του Φανταστικού είναι ένας νέος θεσμός που σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε στα πλαίσια του FANTASY FESTIVAL με κύριο σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής αλλά και μεταφρασμένης στα ελληνικά φανταστικής λογοτεχνίας και όλων των συντελεστών που συμβάλλουν στη κυκλοφορία ενός έργου, από τους συγγραφείς και τους εκδότες, μέχρι τους εικαστικούς και τους μεταφραστές.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αγοράσει ένα βιβλίο μόνο και μόνο επειδή μας κέντρισε το ενδιαφέρον το εξώφυλλο, δεν είναι λίγες οι φορές που αγοράσαμε ένα βιβλίο με «φτωχή» μετάφραση που δεν κατάφερνε να αποδώσει το συναίσθημα και το χρώμα του αυθεντικού κειμένου. Πέρα από τον συγγραφέα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες λοιπόν, και άλλοι συντελεστές και αυτοί πρέπει να αναγνωρίζονται για τη δουλειά τους, επειδή ακριβώς είναι ουσιαστική.

Τα Ελληνικά Βραβεία του Φανταστικού αγκαλιάστηκαν με πολλή μεγάλη θέρμη τόσο από τους εκδότες, όσο και από τους συγγραφείς και το κοινό που συμμετείχε στη ψηφοφορία. Η προσμονή επίσης του κόσμου, καθώς πλησιάζαμε στην απονομή, ήταν πραγματικά εξωπραγματική. Όπως διαπιστώσατε, λόγω του COVID η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες αργότερα από την ημερομηνία ανακοίνωσης του φεστιβάλ και χωρίς κοινό και είχαμε αποφασίσει να μην ενημερωθεί κανείς για τους νικητές… ούτε καν οι ίδιοι…

Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε ήταν να καθίσει ο κόσμος μπροστά στον υπολογιστή ή την Smart TV με την παρέα του, με το «delivery» του, και να παρακολουθήσει σε Α’ μετάδοση την εκδήλωση, έχοντας την αγωνία για τα αποτελέσματα! Ειδικότερα για όσους ήταν υποψήφιοι, είναι τελείως διαφορετικό και χάνει σαν εμπειρία το να γνωρίζεις από πριν αν είσαι ή δεν είσαι στους διακριθέντες…

Φωτογραφία: Ειρήνη Μακρή©

Τώρα που η διαδικασία απονομής ολοκληρώθηκε, πόσο πιθανό είναι του χρόνου, ή γενικά στο μέλλον, να προστεθούν νέες κατηγορίες για όσους στηρίζουν τον χώρο ανεξάρτητα από εκδοτική στέγη (webzines, fanzines, αυτοεκδόσεις, θεατρικά έργα, συγγραφείς / καλλιτέχνες που έχουν ανοίγματα στο εξωτερικό κλπ);

Τα βραβεία δεν έχουν πάρει ακόμα την τελική τους μορφή και μελλοντικά θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές αλλά και προσθήκες. Η ανατροφοδότηση που πήραμε τόσο από τους εκδοτικούς οίκους, από τους συγγραφείς αλλά και από τον κόσμο που ψήφισε θα μας βοηθήσουν να τα διαμορφώσουμε καταλλήλως και να τα εξελίξουμε περαιτέρω.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας των Everly είναι ίδια με εκείνη των βραβείων Public, για τα οποία κάθε χρόνο ακούγεται πως δεν κερδίζουν απαραίτητα τα καλύτερα κείμενα, αλλά όσα έχουν δυνατό «funclub». Αντιθέτως, τ’ αντίστοιχα βραβεία φανταστικού του εξωτερικού, εκτός από την ψηφοφορία του κοινού, έχουν και μια κριτική επιτροπή που δίνει το δικό της ποσοστό στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Σκέφτεστε τη πιθανότητα να υιοθετήσετε μελλοντικά κι εσείς αυτή τη πρακτική, ώστε να διαφοροποιηθείτε από τη διαδικασία –αλλά και τα σχόλια- των βραβείων Public;

Το μόνο κοινό μεταξύ των Βραβείων Έβερλι και των βραβείων Public είναι ο χαρακτηρισμός ότι πρόκειται για «Βραβεία Αναγνωστικού Κοινού». Τα βραβεία Έβερλι ακολουθούν τελείως διαφορετική φιλοσοφία και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά τόσο στον τρόπο επιλογής των υποψηφίων έργων όσο και στον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Εμάς σκοπός μας είναι να δίνουμε σε όλα τα έργα τη δυνατότητα ανάδειξης. Αναφερόμαστε τόσο σε έργα εκδοτικών οίκων όσο και ατομικών προσπαθειών και, φυσικά, σε έργα πέραν του δικτύου συνεργατών μας… Πρόκειται πραγματικά για έναν ανεξάρτητο θεσμό, είναι τα βραβεία όλων των φίλων του φανταστικού στην Ελλάδα, των οποίων η φωνή θέλουμε να ακουστεί δυνατά και ξεκάθαρα!

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, τα βραβεία δεν έχουν λάβει ακόμα την τελική τους μορφή και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η εύρυθμη λειτουργία της διαδικασίας που θα παράγει αξιόπιστα και δίκαια αποτελέσματα. Αν κρίνουμε για οποιοδήποτε λόγο ότι πρέπει να προσθέσουμε κριτική επιτροπή να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε.

Φωτογραφία: Ειρήνη Μακρή©

Με την ευχή του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί από κοντά, τι να περιμένουμε από τη 2η χρονιά του FantasyFestival;

Το FANTASY FESTIVAL 2K21 μετρά αντίστροφα αλλά first things first! Αυτή την στιγμή ετοιμάζεται η 1η Συλλογή μας που θα περιέχει τα νικητήρια διηγήματα και εικαστικά έργα των δύο διαγωνισμών μας που είχαν ως θέμα την «Επόμενη Μέρα» και που είναι πραγματικά αξιόλογα. Στόχος είναι η συλλογή να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2020 και να αποτελέσει το πρελούδιο όσων πρόκειται να ακολουθήσουν… Imagine Beyond Reality!

Διοργ.: Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη αλλά και την υποστήριξη, και ευχόμαστε χρόνια πολλά για τα πέντε χρόνια λειτουργίας του περιοδικού που συμπληρώθηκαν πρόσφατα.

Ι. Ρ.: Εγώ σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και τις πολύ κατατοπιστικές απαντήσεις σας! Εύχομαι καλή αντάμωση στο επόμενο Φεστιβάλ, ώστε να τα πούμε -και να τα πιούμε- από κοντά!

Ακολουθείστε το Fantasy Festival στο Facebook και στο κανάλι του στο Youtube, ενώ μπορείτε να παρακολουθείστε τη διαδικτυακή προβολή του εδώ και να πάρετε μια μικρή γεύση από τα πολύ όμορφα πράγματα που έρχονται μελλοντικά:

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά