Συνέντευξη με τον συγγραφέα Θεόφιλο Γιαννόπουλου

by Αργυρώ Χαρίτου

Τι μπορεί κάποιος να πει για τον Θεόφιλο Γιαννόπουλο. Από την στιγμή που τον γνωρίζεις, ξεκινάς να χαμογελάς. Σου μεταδίδει την θετική του ενέργεια, σκέψη, και αστείρευτη διάθεση για ζωή. Αγαπά το βιβλίο, τη γραφή,  και αυτό φαίνεται.
Σήμερα, αντιστρέφουμε για λίγο τους ρόλους και θέτουμε εμείς τις ερωτήσεις. Είνια ευκαιρία να μάθουμε για το νέο του βιβλίο “Το αγκάθινο στέμμα” αλλά και για τις προσωπικές του ανησυχίες.

Α.Χ: Θεόφιλε σε ευχαριστώ που είσαι μαζί μας σήμερα.

Θ. Γ.:Χαρά μου που ανταμώσαμε Αργυρώ!

Ερωτήσεις

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για κάποιον δημιουργό να μεταβεί από την ποίηση στο μυθιστόρημα;

Πιστεύω πως η αυθόρμητη μετάβαση, ή η όποια δυσκολία μπορεί να υπάρξει, έχει να κάνει με την προσωπικότητα, την επιμονή και τα ενδιαφέροντα του εκάστοτε δημιουργού. Αυτό που βίωσα προσωπικά, ήταν πως ξεκίνησα και με τα δυο είδη γραφής στην ηλικία των 12 χρονών. Μάλιστα, οι τρεις αυτοεκδόσεις που έκανα κατά την διάρκεια των σπουδών μου στα ΤΕΙ Λογιστικής της  Καβάλας, περιείχαν κατά το ήμισυ διηγήματα περιπέτειας, μυστηρίου και συναισθηματικές ιστορίες, ενώ οι υπόλοιπες σελίδες απαρτιζόταν από ποιήματα.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν να γράψεις ένα ιστορικό μυθιστόρημα;

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω με λίγες λέξεις την διαδικασία της συγγραφής του Αγκάθινου Στέμματος,  θα έλεγα πως ήταν κάτι που γεννήθηκε αυθόρμητα και αποδείχτηκε στο σύνολό της ως μια απολαυστική εμπειρία. Αγαπώ την έρευνα κι αυτό στάθηκε εξαρχής ένα σημαντικό εφόδιο για την πένα μου. Άλλωστε, πριν αποδώσω τις σκέψεις μου στο χαρτί, ανέστησα τις εικόνες και τα συναισθήματα, έζησα και ανάσανα κάθε σπιθαμή της περιπέτειας των ηρώων μου. Μονάχα έτσι πιστεύω άλλωστε πως μεταδίδεται ανόθευτη και η συναρπαστική ατμόσφαιρα που θέλει ο δημιουργός να μεταδώσει στον αναγνώστη. Κι αυτό θεωρώ πως είναι το σημαντικότερο στοιχείο όταν έχουμε να κάνουμε με ιστορικό μυθιστόρημα.

Λένε ότι για να γράψει κάποιος ένα ιστορικό μυθιστόρημα θα πρέπει να γίνει εξονυχιστική έρευνα, ακόμα και αν κομμάτια της έρευνας δεν χρησιμεύουν στο βιβλίο. Ποια είναι η άποψη σου;

Προσυπογράφω πως αυτό ακριβώς συμβαίνει! Ενδεικτικά, ο όγκος των πληροφοριών που χρειάστηκε να συλλέξω και να διασταυρώσω, είναι αντιστρόφως ανάλογος με αυτόν που καταγράφηκε στο έργο μου. Ο κυριότερος λόγος είναι πως κάποιες από αυτές τις γνώσεις δεν είχαν καμία απολύτως λειτουργικότητα στην περιπέτεια που σκόπευα να πλάσω. Παρ’ όλ’ αυτά θέλησα να μάθω περισσότερα για προσωπικό μου ενδιαφέρον. Αφετέρου δεν θέλησα να κουράσω με περιττές πληροφορίες τον αναγνώστη. Ο αποκλειστικός μου στόχος ήταν να αποδοθεί μια κινηματογραφική  περιπέτεια στις σελίδες του Αγκάθινου Στέμματος, όπου ο αναγνώστης θα ένιωθε συμμέτοχος. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο στοίχημα με τον εαυτό μου.

Γιατί ιστορικό μυθιστόρημα; Θα συνεχίσεις σε αυτή την κατηγορία;

Επέλεξα αυτό το είδος γιατί με γοητεύει το να προσεγγίζω με λογοτεχνικό τρόπο την ιστορία που έχει ήδη χαράξει το παρελθόν μας, διανθίζοντάς την με ιδιαίτερες, προσωπικές πινελιές φαντασίας. Το αποτέλεσμα προσδοκώ να περιέχει πάντα απρόβλεπτες και ανατρεπτικές καταστάσεις που να συνοδεύουν τον αναγνώστη – συνοδοιπόρο, με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της διαδρομής. Και ναι, σκοπεύω να συνεχίσω να δημιουργώ στην συγκεκριμένη κατηγορία μυθιστορημάτων.

Πεζός ή ποιητικός λόγος; Μπορείς να ξεχωρίσεις ποιο είδος αγαπάς περισσότερο; Ποιο σε κουράζει και ποιο σε «ανασταίνει» κατά την γραφή του;

Τα τελευταία 10 χρόνια έχω αφιερωθεί περισσότερο στον πεζό λόγο, δίχως όμως αυτό να σημαίνει πως αδιαφορώ για την ποίηση. Και τα δύο είδη θέλουν το χρόνο τους για ν’ ανθίσουν στην ψυχή και να βαφτιστούν με μελάνι στο χαρτί. Κανένα από τα δύο δε με κουράζει. Τουναντίον, σε τούτα βρίσκω την Ιθάκη μου, πλάθοντας νέα, απάτητα μέρη….

Στην αρχή του βιβλίου αναφέρετε ότι: Όλα τα έργα τέχνης, οι επιστημονικές και ιστορικές αναφορές σε αυτό το μυθιστόρημα είναι πραγματικές. Θέλω να μας πεις κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες, χωρίς να αποκαλύπτεις καταστάσεις του βιβλίου, για το τάγμα που υπάρχει στο βιβλίο σου. Πώς τους ανακάλυψες; Πόσο εύκολο ήταν;

Αρχικά να τονίσω πως για να σχεδιάσω την πλοκή του βιβλίου μου «Το Αγκάθινο Στέμμα» χρειάστηκα μονάχα μία μέρα. Αφορμή στάθηκε η πληροφόρησή μου για ένα ξεχωριστό μέρος της Θράκης που κρύβει μέσα του σημαντικά μυστικά και θησαυρούς της ιστορίας μας. Οι χαρακτήρες γεννήθηκαν το ίδιο αυθόρμητα, παρουσιάζοντας έντονα τα στοιχεία της προσωπικότητας τους σε κάθε δύσκολη στιγμή αυτής της ανατρεπτικής περιπέτειας. Με τον ίδιο τρόπο – στόχο, δημιουργήθηκε και η οντότητα του τάγματος, δίνονται στον αναγνώστη πολλά στοιχεία σχετικά με τις «ρίζες» του. Μια διασταύρωση των δεδομένων από τον αναγνώστη αρκεί για να του φέρει στο νου οργανώσεις που μέχρι και τις μέρες μας παραμένουν φύλακες συγκεκριμένων μυστικών. Αυτό το χαρακτηριστικό στοιχείο άλλωστε που συνδέει τον μύθο και την αλήθεια, πιστεύω πως αποτελεί κοινό γνώρισμα στο σύνολο του μυθιστορήματός μου και όχι μόνο όσον αφορά την παρουσία του τάγματος.

Τι πιστεύεις ότι προσφέρει ένας συγγραφέας μέσα από τα βιβλία του στον αναγνώστη;

Η αποστολή του κάθε βιβλίου πιστεύω πως έχει να κάνει με το είδος και τον προορισμό που του θέτει ο εκάστοτε δημιουργός. Μιλώντας για «Το Αγκάθινο Στέμμα», θεωρώ πως ήταν μοιραίο να πλάσω μια πρωτότυπη περιπέτεια που μες από την έντονη δράση της να ωθείται ο αναγνώστης να αγγίξει ενδόμυχα την ιστορία και τις ηθικές αξίες της χώρας μας, μα και να επισκεφτεί τα μέρη στα οποία διαδραματίζεται η ιστορία μου.

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σου σχέδια;

Συνεχίζω να ερευνώ, να κρατώ σημειώσεις  και να δημιουργώ νέα έργα τα οποία επιδιώκω να περιέχουν πρωτότυπα στοιχεία στην πλοκή τους. Επίσης, έχω την τύχη συγχρόνως να υπηρετώ τον χώρο της λογοτεχνίας και μες από άλλους τομείς. Πέρα από συγγραφέας των εκδόσεων ΕΞΗ με το μυθιστόρημα «Το Αγκάθινο Στέμμα» και των εκδόσεων «Ανάτυπο» ως συμμέτοχος στο συλλογικό έργο «Τρόμος», λειτουργώ επίσης ως αξιολογητής βιβλίων προς έκδοση και λογοτεχνικός επιμελητής στις εκδόσεις Γράφημα. Ακόμη, δρω ως αρθρογράφος, ομιλητής σε παρουσιάσεις βιβλίων, και ως μέλος κριτικής επιτροπής λογοτεχνικών διαγωνισμών.

Θ.Γ.: Ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτησή μας, πραγματικά την απόλαυσα!

Α.Χ: Εμείς σε ευχαριστούμε Θεόφιλε. Για την συνέντευξη από καρδιά που έδωσες στο site μας.

Με όλη τη θετική μου ενέργεια,
Θεόφιλος

Βιογραφικό σημείωμα:

Ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος γεννήθηκε και ζει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους, διεθνείς και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ έργα του περιέχονται σε ανθολογίες διηγημάτων και ποίησης. Παράλληλα λειτουργεί και ως αξιολογητής – λογοτεχνικός επιμελητής μυθιστορημάτων στις  Εκδόσεις  Γράφημα. Έχει συμμετάσχει ως μέλος της κριτικής επιτροπής του 2ου Διαγωνισμού Ποίησης Bonsaistories καθώς και του 2ου Διαγωνισμού Διηγήματος Bonsaistories. Τέλος, δραστηριοποιείται ως ομιλητής σε παρουσιάσεις βιβλίων καθώς και ως αρθρογράφος στις λογοτεχνικές ιστοσελίδες koukidaki, tovivlio.net, urnovl, nyctophilia.gr, HuffPost Greece και taxidiidewn.

«Το Αγκάθινο Στέμμα» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα από τις εκδόσεις ΕΞΗ.

Τρόποι επικοινωνίας

Μail: theofilosbook@yahoo.gr

Προφίλ στο Facebook: https://www.facebook.com/giannopoulos.theofilos

Προσωπική λογοτεχνική ιστοσελίδα: http://taxidiidewn.blogspot.gr

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Κάποια αναπάντεχα ευρήματα στην παλιά εκκλησία του χωριού Κομνηνά Ξάνθης, ζωντανεύουν ξανά τον μυστηριώδη θρύλο του άγνωστου αυτοκράτορα. Οι λιγοστοί που γνωρίζουν για την ανακάλυψη αναγκάζονται να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Ποιος κρύβεται πίσω απ’ τον εκφοβισμό τους και γιατί έχει διασχίσει τόσες χώρες για να το καταφέρει;
Ένας καταξιωμένος συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος έχει χάσει την έμπνευσή του.  Ωστόσο, ένα όραμα του αποκαλύπτει πως η πραγματικότητα κρύβει μερικές φορές μεγαλύτερες εκπλήξεις απ’ ό,τι η φαντασία που πιστεύει πως έχασε. Ένα ξαφνικό τηλεφώνημα του βυζαντινολόγου φίλου του από την Ξάνθη, θα οδηγήσει τα βήματά του στη Θράκη. Έτσι ξεκινά μια αγωνιώδης αναζήτηση μέσα από μυστικές υπόγειες διόδους, κατακόμβες και καλά σφραγισμένες πύλες αρχαίων και βυζαντινών ναών. Οι δύο φίλοι καλούνται να αναγνωρίσουν τα σημάδια που άφησαν πίσω τους οι αρχιτέκτονες αυτού του υπόγειου δικτύου, που κρύβει μέσα του τα μυστικά της Ορθοδοξίας και της Ιστορίας. Ο τάφος του Ισαάκιου Κομνηνού, η μοίρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου τη στιγμή της Άλωσης και ένα αγκάθινο στέμμα. Όμως, πόσα από αυτά τα μυστικά πρέπει να αποκαλυφθούν; Η ζωή τους κινδυνεύει, το Ισπανικό Τάγμα δεν μπορεί να τους επιτρέψει την αποκάλυψη…
Ένα καταιγιστικό θρίλερ μυστηρίου, που εξελίσσεται σε ένα ιστορικά τεκμηριωμένο περιβάλλον. Ένα ανελέητο κυνηγητό στις μυστικές κατακόμβες της Θράκης. Μια αναζήτηση στα άδυτα μονοπάτια μιας ιστορίας ξεχασμένης στους αιώνες.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά