Συνέντευξη με τη συγγραφέα Καρίνα Μπεϊσεμπίνη

by Αργυρώ Χαρίτου

Όταν είδα το εξώφυλλο του βιβλίου της Καρίνας Μπεϊσεμπίνη, το λάτρεψα. Ενώ είχα τις αμφιβολίες μου, λόγω του ότι το βιβλίο μιλούσε πάλι για βρικόλακες και λύκους, όταν το διάβασα, είδα ότι είναι ένα βιβλίο που δεν πατάει πάνω σε χιλιοειπωμένα μοτίβα. Για αυτό το λόγο ήθελα να μιλήσω με την συγγραφέα του.
Σήμερα, βρισκόμαστε μαζί της για να μας μιλήσει για το πνευματικό της παιδί, και να μας αποκαλύψει όσα περισσότερα μπορούμε για την συνέχεια των βιβλίων, αλλά και για τα άλλα που έχει γράψει και θα γράψει.

Καρίνα, σε ευχαριστούμε που σήμερα βρίσκεσαι στο σπίτι της Nyctophilia για να μας μιλήσεις για το βιβλίο σου «Οι Άλφα και οι Γαλαζοαίματοι».

Ερωτήσεις

  1. Το βιβλίο σου «Οι Άλφα και οι Γαλαζοαίματοι» μιλάει για λυκανθρώπους και βρικόλακες. Ποια φυλή αγαπάς περισσότερο; Σε ποια θα ήθελες να ανήκεις;

Καταρχάς, να σε ευχαριστήσω Αργυρώ μου που αφιέρωσες χρόνο ώστε να διαβάσεις το βιβλίο μου, αλλά και να φτιάξεις αυτό το φανταστικό ερωτηματολόγιο, το οποίο ομολογώ, μου άρεσε τρομερά πάρα πολύ. Και είναι χαρά μου να απαντήσω σε αυτές τις υπέροχες και ξεχωριστές ερωτήσεις.
Για την πρώτη λοιπόν ερώτηση έχω να απαντήσω το εξής: άνθρωποι που έχουν μια ελάχιστη επαφή με τον κόσμο της φαντασίας, συγκεκριμένα με τον κόσμο αυτών των δύο φυλών, ασυζητητί, θα με είχαν κατατάξει στην φυλή των βρικολάκων. Οπότε ναι, στην ονειρική σφαίρα της φαντασίας είμαι γνήσια βρικολακίνα, εξ ου και το παρατσούκλι αυτό που μου έχει δοθεί από φίλους και γνωστούς, αλλά και η νυχτερίδα στο φρύδι. Δεν μπορώ να πω όμως, ότι τους λυκάνθρωπους δεν τους αγαπώ, είναι που λατρεύω περισσότερο τους βρικόλακες.

Α.Χ: Συμφωνώ μαζί σου και εγώ είμαι με τους βρικόλακες.

  1. Οι ερωτικές σκηνές ήταν πιο τολμηρές απ’ ό,τι έχουμε συναντήσει στην νεανική λογοτεχνία. Πώς πήρες αυτή την απόφαση; Πόσο εύκολο ήταν να κρατήσεις τις ισορροπίες και να διατηρηθεί η ποιότητα του βιβλίου και της γραφής σου και πόσο εύκολο σου ήταν να γράψεις αναλυτικά μια ερωτική σκηνή.

Η αλήθεια είναι, πως παρά το γεγονός ότι προηγούνται άλλα οχτώ βιβλία πριν από αυτό με ερωτικό, αλλά όχι σεξουαλικό περιεχόμενο, σε αυτό το βιβλίο πειραματίστηκα για πρώτη φορά να κάνω τις ερωτικές σκηνές πιο έντονες και περισσότερες από τα προηγούμενα βιβλία μου. Με εξαίρεση ίσως «Το τέλος και την αρχή της υποδούλωσης». Τα δύο αυτά βιβλία γράφονταν το ίδιο χρονικό διάστημα. Ήταν η δοκιμή για έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης στα θέματα: έρωτας, σεξ και το άλλο μας μισό, ενώ στο «Το τέλος και την αρχή της υποδούλωσης» πειραματίστηκα και στην επιστημονική φαντασία. Γενικά μου αρέσει να εξελίσσομαι και να δοκιμάζω νέα πράγματα στον τομέα της συγγραφής. Επιλέγω διάφορα θέματα της φαντασίας και περιγράφω οτιδήποτε, τοποθετώντας τον εαυτό μου στη θέση του χαρακτήρα για τον οποίο γράφω, αλλά και τη θέση του αναγνώστη ώστε κάθε εικόνα που παρουσιάζω να είναι όσο το δυνατόν πιο ζωντανή.
Δεν είναι όμως πάντα το ίδιο εύκολο να περιγράψεις τις ερωτικές σκηνές. Μερικές φορές βγαίνουν αυθόρμητα και άλλες, όπου πρέπει να φανεί το υπερφυσικό κομμάτι των ηρώων, να βγαίνουν πιο ζόρικα.  Ωστόσο ο έρωτας γενικά, από όλες του τις πλευρές, είναι το στοιχείο μου και μου βγαίνει με μεγαλύτερη ευκολία από τις μάχες σώμα με σώμα ας πούμε, που και αυτές δε λείπουν από τα βιβλία μου. Όσο για την ποιότητα, φροντίζω να διαχωρίζω τα βιβλία φαντασίας από τα βιβλία αποκλειστικά ερωτικού περιεχομένου ή τουλάχιστον έτσι πιστεύω. Αν και έχω ήδη τολμήσει να ξεκινήσω να γράψω βιβλίο αυτού του είδους, και ίσως στο μέλλον οι αναγνώστες μου να καταφέρουν να το κρατήσουν στα χέρια τους. Από κει και ύστερα, θα περιμένω μεταμεσονύχτια μνήματα φιλενάδων και αναγνωστριών τύπου: «Τι μας έκανες βραδιάτικα, και  ο άντρας κοιμάται» να έρχονται βροχή.
Σε γενικές γραμμές, οι ερωτικές περιγραφές αυτού του βιβλίου ήταν πρόκληση τύπου… Τολμάς; Μέχρι που μπορείς να το τραβήξεις; Και πώς αυτό να είναι εντός ορίων ενός ποιοτικού βιβλίου; Σε αυτές τις ερωτήσεις, λοιπόν, απάντησες εσύ Αργυρώ μου, θέτοντάς μου τη συγκεκριμένη ερώτηση. Που σημαίνει ότι, και η ποιότητα και η τόλμη, στάθηκαν ισότιμα στο ύψος που τους αρμόζει.

  1. Οι ήρωες σου ερωτεύονται με την πρώτη ματιά. Πιστεύεις σ’ αυτόν τον έρωτα;

Νομίζω πως είναι ο μόνος πραγματικός έρωτας, οτιδήποτε πέραν του έρωτα με την πρώτη ματιά, το θεωρώ ψεύτικο, δίχως διάρκεια, και αναπόφευκτα οδηγούμενο στον χωρισμό. Στην ουσία, όμως, δεν είναι απλά έρωτας με την πρώτη ματιά αυτό που αναλύω στα βιβλία μου, αλλά η ύπαρξη του άλλου μας μισού. Η διαίσθηση αυτή που μας ωθεί να εμπιστευτούμε κάποιον, λόγο της ύπαρξης των αόρατων δεσμών με τους οποίους το ένα μισό έλκεται από το άλλο, όπως ακριβώς οι αντίθετοι πόλοι των μαγνητών.

  1. Η Κάρα δέχεται την φύση του Κυρίλ χωρίς φόβο. Αν ο άντρας που αγαπούσες σου εξομολογούσε ότι ανήκε σε κάποια μυθική φυλή, πώς θα αντιδρούσες;

Επειδή ακριβώς θα τον αγαπούσα δίχως όρους, και κουβαλάω πολλή τρέλα, θα αντιδρούσα ακριβώς όπως η Κάρα. Μιας και ο χαρακτήρας της βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στον δικό μου. Διότι, η γενική ιδέα του βιβλίου, ήταν να δημιουργηθούν δύο ηρωίδες που να είναι όμοιες με τις δύο φίλες της πραγματικής ζωής, της Καρίνας και της Μαρίας.

  1. Στο τέλος του βιβλίου στις ευχαριστίες, ευχαριστείς και εκείνα τα άτομα που δεν σε στήριξαν, υποβίβασαν την προσπάθεια σου να δημιουργήσεις κόσμους μέσα από την γραφή. Θέλεις να μας πεις τι έχεις βιώσει και πώς το πολέμησες, συνεχίζοντας να γράφεις;

Αχ, αυτή η ερώτηση ομολογώ με δυσκολεύει περισσότερο από όλες τις άλλες. Υπήρξε λοιπόν, και υπάρχει ακόμη, μια ομάδα ατόμων από το στενό περιβάλλον μου, που αποδοκίμασαν γενικά την προσπάθειά μου να γράψω οτιδήποτε, πόσο μάλλον φαντασία. Και δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε που φτιάχνω έναν κόσμο βυθίζομαι μέσα του και ζω σε αυτόν, με αποτέλεσμα όσο είμαι σε αυτόν τον φανταστικό, όμορφο βάλτο κάποιες υποχρεώσεις να μένουν πίσω. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως αναβάλω πολύ σημαντικά πράγματα. Αναβάλλονται μόνο αυτά που μπορούν να αναβληθούν. Δεν είμαι υπεράνθρωπος, ωστόσο η συγγραφή είναι τρόπος έκφρασης για μένα και απόδρασης από την πεζή πραγματικότητα της ηλεκτρικής σκούπας, της σφουγγαρίστρας και των τόνων ασιδέρωτων ρούχων.  Όσο λοιπόν με αποδοκίμαζαν, με πίεζαν και με χλεύαζαν, άλλο τόσο πείσμωνα κι άλλο τόσο προσπαθούσα να γίνω καλύτερη σε αυτό που έκανα, κι άλλο τόσο έγραφα με μανία όλο και περισσότερα βιβλία. Με αποτέλεσμα, σήμερα να μετράμε δέκα από τα έργα μου, μερικά εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί και ετοιμάζονται να εκδοθούν στο εξωτερικό. Δεν ξέρω ποιον πρέπει εν τέλει να ευχαριστήσω, το πείσμα μου ή αυτούς τους ανθρώπους, μάλλον αυτούς, γι’ αυτό και υπόσχομαι να τοποθετώ το συγκεκριμένο κομμάτι σε όλα τα βιβλία που πρόκειται να εκδοθούν. Στην πορεία, κατάλαβα πως η συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων σχετίζεται με τη γνωστή παροιμία: Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια.

  1. Όταν εμπνεύστηκες ένα θέμα σαν τους βρικόλακες και λυκανθρώπους, φοβήθηκες ότι θα σ’ έφερνε αντιμέτωπη με σκληρή κριτική, λόγω του ότι είναι ένα θέμα που έχει γραφτεί και αναλυθεί πολύ;

Γενικότερα, η σκληρή κριτική δεν είναι κάτι που με φοβίζει, το αντίθετο όπως προανέφερα, με κάνει να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερη σε ό,τι κάνω και να βαδίζω σε αυτό το πλακόστρωτο που χτίζουν οι κριτές, με περηφάνια φορώντας γόβες στιλέτο. Κάθε σκληρή κριτική είναι η επόμενη πρόκληση για μένα από τη μια. Από την άλλη, όσες φορές κι αν αναλύσουμε τα δύο αυτά -συνηθισμένα πλέον- είδη, κάθε δημιουργός ιστορίας έχει να προσφέρει τις μοναδικές δικές του εικόνες που ευελπιστεί να παραμείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη του αναγνώστη. Και επειδή, παρά το γεγονός ότι τους έχουμε ψιλοβαρεθεί τους βρικόλακες και τους λυκάνθρωπους, εξακολουθούμε να τους λατρεύουμε. Πιστεύω πως παίζει μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι οι δικοί μου δεν είναι έφηβοι -όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε βιβλία αυτής της θεματολογίας-  αλλά ενήλικες, με ώριμους, ισορροπημένους χαρακτήρες. Και όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε κάθε ιστορία έχει να προσφέρει κάτι μοναδικό δικό της.

  1. Θα ήθελες να μας αποκαλύψεις κάποια κομμάτια της συνέχειας του βιβλίου στους φίλους της Nyctophilia;

Χμμμ, δεν ξέρω αν είναι σωστό αυτό και δίκαιο. Ωστόσο, αυτό που έχω να πω και πάλι γενικά για τα βιβλία μου είναι ότι τα πρώτα, είναι πάντα ήπια ομαλά, ερωτικά. Στα δεύτερα το ένα γεγονός διαδέχεται το άλλο, η ένταση αυξάνεται κατακόρυφα όπως και η αγωνία. Η ροή προσφέρει δράση και έντονα συναισθήματα. Για τους άλφα και γαλαζοαίματους συγκεκριμένα θα πω μονάχα πως… δεν πρόκειται να αφήσετε το βιβλίο από τα χέρια σας αν δε φτάσετε στο τέλος του, με το καρδιοχτύπι να αυξομειώνεται διαρκώς… Promise!!

  1. Αποδίδεις πολλά είδη αγάπης έντονα στο βιβλίο σου. Τι είναι όμως η αγάπη για την Καρίνα;

Η αγάπη όπως στα βιβλία, έτσι και στη ζωή χωρίζεται σε είδη για την Καρίνα. Είναι παντού γύρω μας και είναι αθάνατη. Μου αρέσει να μιλάω για αγάπη και να της προσδίδω αυτήν την αθάνατη όψη, ακριβώς επειδή είναι το μόνο στη ζωή πράγμα από το οποίο στο τέλος πρέπει να κρατιόμαστε. Είναι ενέργεια που μας τρέφει και από αυτήν τρεφόμαστε. Μας δίνει δύναμη, κουράγιο και ήμαστε πάντα έτοιμοι να πολεμήσουμε γι’ αυτήν. Για όλα τα είδη αυτής, αδελφικής, φιλικής, συντροφικότητας, απέναντι στη ζωή, την ύπαρξη και τη φύση, απέναντι ακόμη σε άψυχα αντικείμενα, πράγματα, χόμπι και δραστηριότητες, σκοπούς και στόχους. Υπάρχει ακόμη κι όταν περνάει κρίση, η μία αγάπη να θυσιάζεται για την άλλη ανεξαρτήτως του είδους αυτής.
Πέρα από την αγάπη, όμως, υπάρχει και η απόφαση ή αλλιώς η επιλογή. Και η ζωή μας βασίζεται στις επιλογές μας. Μέσα από αυτές, χτίζεται το μέλλον μας, και με βάση αυτές φτάσαμε στο παρόν. Η αγάπη όμως ανεξάρτητα από τις επιλογές δεν πεθαίνει, απλά χάνει τη δύναμή της. Γιατί οι περιστάσεις της ζωής μας, μας αναγκάζουν να επιλέξουμε συγκεκριμένες πορείες. Πότε παίρνει τον κυρίαρχο ρόλο, πότε θυσιάζεται. Αυτή είναι η ζωή. Έντονη, γεμάτη ανατροπές, άλλα και μικρές ή και μεγάλες περιόδους αδράνειας/ρουτίνας.
Εν κατακλείδι, η αγάπη είναι ισορροπία και αρμονία. Η αγάπη είναι συναίσθημα στο όποιο άλλοτε παραδινόμαστε και άλλοτε το κλειδώνουμε πίσω από μια νοητή πόρτα.  Πάντα παρούσα και αθάνατη.

Α.Χ: Όμορφη απάντηση κι ωραίος τρόπος να κλείσει η συνέντευξη μας. Καρίνα και πάλι σ’ ευχαριστούμε που βρέθηκες στο σπίτι μας.

Βιογραφικό

Η Μπεϊσεμπίνη Καρίνα γεννήθηκε στις 1 Νοεμβρίου του 1983 στην πόλη Αλμά-Ατά του Καζακστάν. Μεγάλωσε σ’ ένα πλούσιο καλλιτεχνικό περιβάλλον περιτριγυρισμένη από τέσσερις γενιές ζωγράφων. Η προγιαγιά της, Τατιάνα Γιαμπλόνσκαγια, υπήρξε δημοφιλής σε όλη τη Σοβιετική Ένωση χάρις στα πολλά βραβευμένα από το σοβιετικό κράτος έργα της. Η Καρίνα μετακόμισε στην Ελλάδα το 1995, ενώ σήμερα ζει  με την οικογένειά της και τα τρία της παιδιά στην Ορεστιάδα του Νομού Έβρου.
Το βιβλίο με τον τίτλο «Έλξη το πρώτο στάδιο» αποτελεί την πρώτη της απόπειρα να συγγράψει.
Η ακαταμάχητη επιθυμία της, να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες ιστορίες και φανταστικούς κόσμους, την οδήγησε στα επόμενα έργα της, που διαφέρουν κατά πολύ το ένα από το άλλο στη θεματολογία˙ ωστόσο παραμένουν όλα στην κατηγορία της Φανταστικής λογοτεχνίας.
Τίτλοι βιβλίων της εισέπραξαν την αναγνώριση του κοινού μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Wattpad όπου από το 2015 έως και σήμερα διατηρεί λογαριασμό και δημοσιεύει τα δημιουργήματά της.
Στο wattpat έχει κερδίσει βραβεία: με την ετικέτα του «Εθιστικού αναγνώσματος Wattys 2016» για την «Επίγεια κόλαση», ενώ την επόμενη χρονιά ο τίτλος «Το τέλος και η αρχή της υποδούλωσης» παίρνει τη δεύτερη θέση στην κατηγορία φαντασία. Οι «Άλφα και οι Γαλαζοαίματοι» ήταν ένας από τους τίτλους που λατρεύτηκε πρώτα από τους αναγνώστες του Wattpad, κάτι που παρακίνησε τη συγγραφέα να προβεί στην έκδοση του ομώνυμου έργου.

Βιβλιογραφία

Οι Άλφα και οι Γαλαζοαίματοι

Εκδότης: Λυκόφως
ISBN: 9786185095796
Αριθμός Σελίδων: 272

Δύο παλιές φίλες συναντιούνται ξανά μετά από δέκα χρόνια. Δύο φίλες για τις οποίες ο κόσμος των Λυκανθρώπων και των Βρικολάκων δεν υπάρχει, παρά μόνο στα βιβλία. Η ιατροδικαστής Κάρα και η Μαίρη, που φροντίζει τους τεθνεώτες πριν από την ταφή τους, είναι προετοιμασμένες για οτιδήποτε παράξενο συμβεί, αλλά πιστεύουν ότι τα πάντα εξηγούνται, ότι τα πάντα είναι φυσιολογικά.
Όλα όμως θα αλλάξουν, όταν εμφανιστούν στη ζωή τους ο Κυρίλ και ο Ντέρεκ. Η Κάρα και η Μαίρη θα βιώσουν μεγάλες ανατροπές. Θα ανακαλύψουν ένα κόσμο αφιλόξενο και θα περπατήσουν στα σκοτεινά μονοπάτια του. Και όσο περισσότερα μυστικά αποκαλύπτονται, τόσο πιο έντονο γίνεται το μυστήριο.

Έλξη το πρώτο στάδιο

Έλξη: Το πρώτο στάδιο

Εκδότης: Bookstars – Γιωγγαράς
ISBN: 9789605710347
Αριθμός Σελίδων: 430

Η “Έλξη” είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας το οποίο με αργά και σταθερά βήματα σε ταξιδεύει σε έναν άγνωστο και μυστήριο κόσμο όπου η Μία, ο Ντάνιελ και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του βιβλίου καλούν κάθε αναγνώστη για μια αξέχαστη περιπέτεια. Η φύση κρύβει πολλά μυστικά! Άγγελοι, δαίμονες, βρικόλακες και μάγοι κρύβονται στις σκιές. Οι προστάτες είναι εκείνοι που καλούνται να φέρουν την ισορροπία ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ΆΛΛΑ πλάσματα.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά