Συνέντευξη με τη συγγραφέα Κατερίνα Θεοδώρου

by Αργυρώ Χαρίτου

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να συνομιλώ μια γυναίκα που εκτιμώ πολύ. Δασκάλα, μητέρα,  συγγραφέας, μερικοί από τους ρόλους της. Όλοι διαφορετικοί ρόλοι, όλοι σημαντικοί. Φιλοξενούμε, λοιπόν, στη Nychtophilia.gr την Κατερίνα Θεοδώρου, για να μας μιλήσει για «Εκείνη».

Α.Χ: Κατερίνα μου, σ’ ευχαριστώ που βρίσκεσαι σήμερα μαζί μας.
Κ. Θ: Χαίρομαι ιδιαιτέρως για την πρόσκληση, Αργυρώ. Τιμή μου!

1. Μουσική και συγγραφή. Πώς τις ερωτεύτηκες; Ξεχωρίζεις κάποια από τις δύο;

Η μουσική με τράβηξε από πολύ μικρή ηλικία. Ήμουν πέντε-έξι ετών και ξεκίνησα από ένα παιχνίδι-αρμόνιο να παίζω μελωδίες «με το αυτί», ή να σκαρώνω δικά μου πραγματάκια, παιδικά, ομολογουμένως. Έπειτα, για κάποια χρόνια έκανα μαθήματα. Από το δημοτικό ξεκίνησα να δημιουργώ  δικές μου συνθέσεις, κάτι που το κάνω μέχρι σήμερα, σαν φοιτήτρια έπαιζα σε δύο μπάντες, και πλέον χαλαρώνω παίζοντας κυρίως  τα δικά μου κομμάτια που απέχουν εντελώς από το είδος της metal, είναι πιο κλασικότροπα. Η συγγραφή ήταν κάτι αναπάντεχο. Φαντάζομαι πως όποιος διαβάζει πολύ, κάποια στιγμή θα σκεφτεί να περάσει και στην άλλη πλευρά. Οι περισσότερες απόπειρες του μακρινού παρελθόντος αποτύγχαναν γιατί δεν είχα την υπομονή, ούτε έδινα τη δέουσα σημασία. Μέχρι που κάποια στιγμή το πείσμα υπερίσχυσε της τεμπελιάς, έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου και αποφάσισα να γράψω πιο μεθοδικά.  Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι από τα δύο, με ευχαριστούν εξίσου, ανάλογα με τη διάθεση αποφασίζω να πάρω θέση πίσω από τα πλήκτρα είτε το πληκτρολόγιο.

2. Δυο βιβλία διαφορετικά μεταξύ τους. Είναι κάτι που έγινε εσκεμμένα; Προτιμάς να γράφεις και να πειραματίζεσαι σε περισσότερα είδη;

Το πρώτο μου βιβλίο «Ο δρόμος για την κόλαση» δεν είναι βιβλίο φαντασίας. Είναι ξεκάθαρα ψυχολογικό θρίλερ και αφορά μια ιστορία εκδίκησης. Οι ήρωες, σαν μαριονέτες , άγονται και φέρονται από τα πάθη τους και στο τέλος, μοιραία, αυτοκαταστρέφονται. Να πούμε ότι το βιβλίο είναι εξαντλημένο και ενδεχομένως να εκδοθεί στο μέλλον από άλλον εκδοτικό. Το πιο πρόσφατο «Εκείνη» διαφέρει πολύ. Είναι ένα σκοτεινό παραμύθι. Το περίεργο με το βιβλίο αυτό είναι ότι αν και κινείται σ’ ένα φαντασιακό πλαίσιο, όποιος το διάβασε αναγνώρισε στο πρόσωπο της Λευκής ανθρώπους από το ευρύτερο περιβάλλον του. Αν και τα δύο βιβλία απέχουν ως είδη και διαφέρουν στο ύφος γραφής, η ουσία τελικά δεν αλλάζει και τόσο. Τόσο η Λευκή, όσο και οι ήρωες της «Κόλασης» έκαναν λανθασμένες επιλογές που επέφεραν τον όλεθρο και την πτώση τους. Και τα δύο βιβλία πραγματεύονται την αέναη μάχη Καλού και Κακού που γίνεται στο μυαλό των ανθρώπων και τις προοπτικές που ανοίγουν οι επιλογές του καθενός.

3. Ποιο είδος προτιμάς να διαβάζεις;

Όσον αφορά τα γούστα μου στο διάβασμα, το πρώτο βιβλίο που είχα τρελαθεί να αποκτήσω και το αγόρασα συνειδητά, κρυφά από τους γονείς μου, βεβαίως, ήταν το “Μίζερι” του Στιβεν Κινγκ, οπότε καταλαβαίνεις λίγο πολύ τη συνέχεια… Προτιμώ τα αστυνομικά θρίλερ, το μυστήριο και τον τρόμο, αν και δε λέω όχι σε άλλα είδη που η υπόθεσή τους θα μου κεντρίσει εξαρχής το ενδιαφέρον. Θα ήθελα να έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να διαβάσω ιστορία και θα ήταν μέγιστη πρόκληση για μένα να στήσω κάποια στιγμή την πλοκή του βιβλίου μου σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Το έχω κάνει μέχρι στιγμής σε δύο διηγήματα.

4. “Εκείνη” είναι ένα “παραμύθι” από μια άλλη οπτική γωνία. Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Αβίαστα, ένα κατά τα άλλα συνηθισμένο, ανοιξιάτικο μεσημέρι. Ξεκίνησε με το «τι θα γινόταν αν…;» κι έπιασα δουλειά στον υπολογιστή μου. Τελικά, από την εισαγωγή μέχρι το τέλος έγιναν πολλά αξιοσημείωτα!

5. Θα επέλεγες να γράψεις κι άλλες σκοτεινές παραμυθένιες ιστορίες, άλλων ηρωίδων ή και ηρώων;

Είναι μια ερώτηση που μου έχουν κάνει αρκετές φορές. Νομίζω ότι έχει κλείσει για μένα αυτός ο κύκλος. Η Λευκή βασίζεται στην ιστορία της Χιονάτης, μία ούτως ή άλλως σκοτεινή ιστορία. Πήρα την ηρωίδα, έσπρωξα τα πράγματα στα άκρα και εν τέλει  οι αναγνώστες εισέπραξαν όσα επιθυμούσα να πω και να τους δώσω. Το αποτέλεσμα με ικανοποίησε, οπότε θεωρώ ότι δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο να επαναληφθεί.

6. Μετά από την έκδοση δυο βιβλίων και συμμετοχή σε συλλογές διηγημάτων, έχεις απογοητευτεί από τον χώρο του βιβλίου ή από κάποιους συγγραφείς; Θα ήθελες ν’ αλλάξει κάτι;

Απογοητευμένη δεν είμαι σε καμία περίπτωση. Έκανα σπουδαίες φιλίες στον χώρο, συνεργάστηκα με πολύ αξιόλογα πρόσωπα και ευελπιστώ το μέλλον να είναι το ίδιο ευχάριστο. Αν επιθυμούσα κάτι παραπάνω, αυτό θα ήταν η λογοτεχνία τρόμου ή φαντασίας να βρει κάποτε μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα οι εκδοτικοί οίκοι που δίνουν βήμα στους συγγραφείς του είδους είναι μετρημένοι στα δάκτυλα ενός χεριού και αρκετές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα, αν και δεν λείπουν οι καλές προθέσεις, να στηρίξουν και να προωθήσουν το βιβλίο με τη δυναμική που κάνει ένας μεγάλος και φτασμένος για δεκαετίες εκδοτικός οίκος. Έχουν γίνει κάποιες μεμονωμένες  μόνο προσπάθειες από τους λεγόμενους μεγάλους, κλασικούς εκδοτικούς. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν μεν πολλές και αξιόλογες κυκλοφορίες, αλλά λίγες καταλήγουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων και κατά τη γνώμη μου αυτό λειτουργεί συχνά ως ανασταλτικός παράγοντας για τον αναγνώστη.

7. Είσαι ένα ανήσυχο πλάσμα που ασχολείται με πολλά πράγματα. Θα ήθελες να συνδυάσεις ένα μυθιστόρημα με μουσική; Να υπήρχε διαδραστικότητα μεταξύ τους.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να οργανωθώ και να ασχοληθώ θερμότερα με το θέμα της μουσικής. Η αλήθεια είναι ότι ζώντας εδώ και πολλά χρόνια στην επαρχία δεν έχω την πολυτέλεια να μπλέκομαι πλέον σε μουσικά σχήματα ή να βρω ανθρώπους που να μοιράζομαι το ίδιο πάθος με μένα για συγκεκριμένα μουσικά είδη. Για μένα η μουσική λέει πολλά για τον άνθρωπο που έχω απέναντί μου. Δε θα ήταν κακή ιδέα να συνοδεύσω κάποτε ένα βιβλίο μου με ηχογραφημένες δικές μου συνθέσεις. Κάποια στιγμή ίσως υλοποιηθεί.

8. Πόσο εύκολο είναι να είσαι δασκάλα, μητέρα, συγγραφέας; Βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου;

Δεν ασχολούμαι, εντατικά εννοώ, σε καθημερινή βάση ούτε με τη μουσική ούτε με το γράψιμο. Η οικογένεια και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις προέχουν. Αυτό που φροντίζω να κάνω σε καθημερινή βάση είναι να διαβάζω βιβλία. Ωστόσο, είμαι τυχερή που έχω τον άνδρα μου, τον Βασίλη, να με αναπληρώνει μια χαρά όταν χρειάζεται να κλειστώ και να γράψω κάτι για να προλάβω παραδείγματος χάριν μία προθεσμία. Με στηρίζει πολύ και φροντίζει να βρίσκω τον χρόνο να κάνω αυτά που αγαπώ. Πολλές δουλειές τις ξεκινώ το καλοκαίρι, εφόσον από το τέλος του Ιουνίου ξεκινούν επισήμως οι διακοπές. Βέβαια, τίποτα δεν ολοκληρώνεται σε δύο μήνες, ωστόσο είναι μία σπουδαία ευκαιρία να αρχίσει κάτι  δυναμικά και με προοπτική.

9. Όταν γράφεις υπάρχει κάποια ιεροτελεστία;

Προτιμώ τις ώρες του μεσημεριού, κλείνομαι στο δωμάτιο και ξεκινώ πάντα με μια μεγάλη κούπα καφέ και συνοδευτικά όπως μπισκοτάκια, κρακεράκια ή ό,τι άλλο βρίσκεται τριγύρω. Το γράψιμο βλάπτει σοβαρά την υγεία – και τη σιλουέτα! Επίσης γράφω στην απόλυτη σιωπή. Δε θέλω να με αποσπά τίποτα και κανένας.

10. Κατερίνα μου, τελευταία ερώτηση: Πόσο σημαντική πιστεύεις ότι είναι η στήριξη των δικών μας ατόμων; Την αποζητάς;

Το πρώτο πρόσωπο που θα δει κάθε καινούρια μου προσπάθεια είναι ο άντρας μου. Δεν μου χαρίζεται και αυτό οφείλουν να κάνουν όλοι αν πραγματικά σε νοιάζονται και δε θέλουν να γελοιοποιηθείς. Εντοπίζουν τα λάθη σου και σε βοηθούν να προχωρήσεις με το να σε συγκρατούν από τις κακοτοπιές. Έπειτα έχω τους δικούς μου αγαπημένους αναγνώστες , κάποιοι από αυτούς γράφουν κιόλας, που με στηρίζουν έμπρακτα τόσο πριν την κυκλοφορία των βιβλίων όσο και έπειτα, με όποιο τρόπο μπορούν.  Έπειτα, η αγάπη του κόσμου γύρω μου μού έδωσε μεγάλη ώθηση για να συνεχίσω.  Και τα δύο βιβλία μου έτυχαν μεγάλης αποδοχής από ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων στο μέρος που ζω, στον Αστακό, και για μένα ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη το να ακούω θετικά σχόλια από ανθρώπους που δεν φανταζόμουν καν ότι θα διάβαζαν θρίλερ και θα τους άρεσε τόσο. Τώρα όσον αφορά το αν αναζητώ την στήριξη των άλλων, δηλώνω ευτυχής γιατί γενικότερα νιώθω ότι την έχω. Έρχεται από μόνη της. Όλα τα καλά έρχονται από μόνα τους αρκεί να σκεφτόμαστε θετικά και να μην είμαστε κακόπιστοι.

Α.Χ: Κατερίνα μου, σ’ ευχαριστώ για τον χρόνο σου να απαντήσεις στις ερωτήσεις μου. Σου εύχομαι κάθε επιτυχία.
Κ.Θ: Σε ευχαριστώ πολύ, Αργυρώ μου, για τις όμορφες ερωτήσεις. Πάντα απολαμβάνω την παρέα σου. Σου εύχομαι, υγεία, δημιουργικότητα και κάθε καλό! 

Βιογραφικό Σημείωμα:

Η Κατερίνα Θεοδώρου ζει στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και είναι δασκάλα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Στον ελεύθερο χρόνο της παίζει και συνθέτει μουσική. Το πρώτο της βιβλίο «Ο δρόμος για την Κόλαση» κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2016 από τη Δυάς Εκδοτική (εξαντλημένο από τον εκδότη). Τον Οκτώβριο του 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λυκόφως το δεύτερό της  βιβλίο , «Εκείνη».  Την ίδια χρονιά συμμετείχε στην ανθολογία διηγημάτων φαντασίας του ίδιου εκδοτικού, «Βρόχος». Τα διηγήματά της που έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς είναι : «Θανάσιμος Οιωνός», «Η φρικτή αλήθεια», «Για πάντα…» (εκδόσεις iWrite), «η επέτειος» (εκδόσεις Λυκόφως)  ενώ δύο νέα διηγήματά της θα συμπεριληφθούν σε συλλογές μέσα στο τρέχον έτος.

Βιβλιογραφία:


Οπισθόφυλλο:
Δύο γυναίκες, ένας άνδρας…
Μια ανίερη τριάδα σε ένα μοιραίο παιχνίδι εκδίκησης. Θαμμένα μυστικά του παρελθόντος αναδύονται στην επιφάνεια και επιζητούν την τιμωρία των ενόχων. Εκείνη, εγκλωβισμένη σε μια σχέση τοξική και ολέθρια, αποφασίζει να δώσει το τέλος και να διεκδικήσει όσα στερήθηκε για χρόνια στο πλευρό του δυνάστη της. Εκείνος, οργισμένος και επίμονος τολμά να την διεκδικήσει με κάθε τρόπο, φτάνοντας στα άκρα.
Μια νεαρή φοιτήτρια, υπό την πίεση των νέων δεδομένων, καλείται να εγκαταλείψει τις σπουδές της και να επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι στο Ναύπλιο. Τα χρόνια κυλούν και ο καθένας χαράζει την δική του ρότα στην πορεία της ζωής. Κι ενώ όλα δείχνουν πως τα φαντάσματα του παρελθόντος χάθηκαν για πάντα, η ίδια η Μοίρα τούς φέρνει αντιμέτωπους σε μια θανάσιμη αναμέτρηση.
Οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν, οι πληγές, βαθαίνουν. Το πλησίασμα των τριών είναι ακόμη ένα βήμα που οδηγεί στην Κόλαση.
Ποιος λυτρώθηκε ποτέ από την εκδικητική μανία;


Συγγραφέας: Κατερίνα Θεοδώρου
Εκδότης: Λυκόφως
ISBN: 9786185095888
Σελίδες: 268

Οπισθόφυλλο:
Η νεαρή Λευκή είναι πανέμορφη. Αλλά είναι και πανούργα. Δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο, για να ικανοποιήσει την απληστία και τη βουλιμία της. Με την ίδια συμπεριφορά αντιμετωπίζει και τους φιλότιμους και εργατικούς νάνους, οι οποίοι θα τη φιλοξενήσουν στο σπιτάκι τους στο δάσος και θα την εντάξουν στην οικογένειά τους. Στις παρυφές του δάσους, όπου η Λευκή κάνει περιπάτους για να μαζεύει βότανα τα οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για να πετύχει τους στόχους της, θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί τον Μάρκο. Στον όμορφο νεαρό θα εκμυστηρευτεί ένα σατανικό της σχέδιο που πιστεύει ότι θα την οδηγήσει στην ευδαιμονία. Ένα αλληγορικό και συναρπαστικό θρίλερ για το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής και τη φύση του Κακού.


Συγγραφείς: Συλλογικό
Εκδότης: Λυκόφως
ISBN: 9786185095956
Σελίδες: 156

Οπισθόφυλλο:
Επτά άντρες και επτά γυναίκες συγγραφείς συνεργάστηκαν ανά ζεύγη -ένας άνδρας και μία γυναίκα- για τη συγγραφή επτά διηγημάτων στο είδος της Λογοτεχνίας του Φανταστικού.Αποτέλεσμα, η έκδοση μίας ιδιαίτερης συλλογής διηγημάτων υπό τον γενικό τίτλο “Βρόχος”, που περιλαμβάνει και διήγημα των Masterton και Harris, το οποίο θα εκδοθεί και σε άλλες χώρες.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά