Συνέντευξη με τον εικαστικό Σπύρο Γελέκα

by Ιλέην Ρήγα

Με την τέχνη του Σπύρου Γελέκα ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή στην έκθεσή του στο Fantasmagoria 2019 της Θεσσαλονίκης, τον Απρίλη που μας πέρασε. Οι συγκυρίες τότε δεν ευδοκίμησαν ώστε να συστηθούμε, τα social media όμως έσωσαν κάπως την κατάσταση και λίγο πριν την έκθεσή του “Tales from Middle-earth” στο ΦantastiCon όπου δώσαμε ραντεβού, με μεγάλη μας χαρά τον φιλοξενούμε στη Nyctophilia κάνοντάς του μερικές ερωτήσεις μήπως και να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στις σκέψεις που γεννούν τις εικόνες στους πίνακές του.

Σπύρο, σ’ ευχαριστώ για τον χρόνο να απαντήσεις στις ερωτήσεις μου.

Amon Sûl

1. Με αφετηρία την Κέρκυρα, η τέχνη σου ταξιδεύει και κοσμεί πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο. Πριν φτάσουμε όμως στην τωρινή σου επιτυχία, θα ήθελα να σε πάω πίσω, στις πρώτες φορές που έπιασες πινέλο και να μου πεις τι όνειρα έκανες τότε και αν έχουν πραγματοποιηθεί ή οδεύουν προς τα κει.

Περίπου τριών χρονών έδειξα το έμφυτο ταλέντο μου. Όσο κι αν φαντάζει μικρή αυτή η ηλικία θυμάμαι ότι ζωγράφιζα με μεγάλη προσέγγιση ότι έβλεπα. Κατά την διάρκεια του δημοτικού έφτιαχνα κόμικς δανειζόμενος ήρωες από την Marvel και διάφορα anime και δημιουργούσα δικές μου ιστορίες. Μπλοκ ζωγραφικής που το μετέτρεπα σε κανονικό κόμικ. Με κανονικό εξώφυλλο, 2-3 διαφορετικές ιστορίες μέσα τυχαίες. Μπορεί να διάβαζες “Thundercats” μέχρι “Spiderman”. Μόνο οι διάλογοι ήταν δικοί μου, όλα τα υπόλοιπα ήταν γνώριμα. Δυστυχώς δεν έχω κρατήσει ούτε ένα από τότε, έστω σαν δείγμα, τα είχα χαρίσει όλα, είτε εγώ είτε ο πατέρας μου.

Έχω κρατήσει όμως με μεγάλη ασφάλεια μια ιστορία φανταστικού, που ξεκίνησα να ετοιμάζω γύρω στα δώδεκα, αυτή τη φορά με δικούς μου ήρωες. Μερικά από τα προσχέδια εκείνης της εποχής έχουν μεταφερθεί σε καμβά και έχουν δει το φως σε εκθέσεις. Ίσως το μεγαλύτερο μου όνειρο είναι να εκδώσω κάποια στιγμή αυτήν την ιστορία σε βιβλίο και να το συνδυάσω με μια θεματική έκθεση βασισμένο σε αυτό.

Προς το παρόν είμαι λίγες μέρες πριν έναν πολύ μεγάλο στόχο που είχα θέσει από τα δεκαοκτώ μου: να φιλοτεχνήσω έργα εμπνευσμένα από την Μέση-γη.

Ο φανταστικός κόσμος της υπερρεαλιστικής παλέτας του διεθνούς γνωστού Κερκυραίου ζωγράφου Σπύρου Γελέκα, συναντά για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μυθικό σύμπαν του J. R. R. Tolkien, συγγραφέα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», του «Χόμπιτ» και του Σιλμαρίλλιον. Μια έκθεση-αφιέρωμα στον καθηγητή Tolkien και τη Μέση-Γη με πρωτοβουλία του καλλιτέχνη θα φιλοξενηθεί τον Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, (GovedarouArtGallery) και τον Οκτώβρη στην Αγγλία και  Αθήνα (FantastiCon).

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έκθεση, δείτε εδώ:
Έκθεση «Tales from Middle-earth» του Σπύρου Γελέκα

2. Μίλησέ μας λίγο για την έμπνευση. Από πού αντλείς τις εικόνες που αποτυπώνεις, τι σε κάνει να βλέπεις πέρα από το άσπρο του καμβά;

Σίγουρα, βασική μου έμπνευση αποτελεί η φανταστική λογοτεχνία και η θεματική ροκ μουσική, καθώς επίσης και οι Sci-Fi ταινίες. Θεωρώ ότι έχω μαζέψει αρκετό υλικό για τα επόμενα δέκα χρόνια τουλάχιστον.

3. Υπάρχει κάποιο έργο σου που κρύβει μια πιο ιδιαίτερη, προσωπική ίσως, ιστορία;

Ο θάνατος του αδερφικού μου φίλου. Ένα αρκετά μεγάλο έργο το οποίο δώρισα στο μουσείο της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης.

4. Αντίστοιχα, υπάρχει κάποιος πίνακας που σε «ταλαιπώρησε» μέχρι να ολοκληρωθεί; Ξέρεις, κάποιο βίωμα αντίστοιχο σαν το “writer’s block”, σου έχει συμβεί ποτέ; Και αν ναι, πώς το ξεπέρασες;

Πολύ λίγα έργα με έχουν ταλαιπωρήσει. Το ένα το ξεπέρασα με το να λιποθυμήσω στο εργαστήρι. Είχα ξεχαστεί επί εφτά ώρες να προσπαθώ να κάνω κάτι που ήταν ακόμα μακριά από τις τώρα τεχνικές μου. Τα υπόλοιπα απλά τα αφήνω για την επόμενη μέρα, με πιο καθαρό μυαλό. Έτσι λειτουργεί και καλύτερα.

5. Πώς είναι η καθημερινότητα για έναν καλλιτέχνη στην Κέρκυρα;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη καθημερινότητα για έναν καλλιτέχνη όπου κι αν ζει. Θεωρώ ότι κάνουμε ότι όλος ο κόσμος, απλά το επάγγελμα αλλάζει. Τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω. Στην δική μου καθημερινότητα το μόνο που άλλαξε είναι ότι πληρώνω λογαριασμούς με την ιδιότητα του ζωγράφου. Δεν έχω αφήσει τίποτα να επηρεάσει ούτε την καθημερινότητά μου, ούτε την προσωπικότητα μου. Εντάξει, ίσως με ξέρουν περισσότερο αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι για μένα.

6. Μίλησέ μας για τις εκθέσεις στις οποίες έχεις συμμετάσχει. Έργα σου έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό δίπλα σε μεγαθήρια της ζωγραφικής, τον Πικάσο για παράδειγμα. Πώς είναι να ξέρεις ότι ο κόσμος σε θαυμάζει, σε παρατηρεί, ίσως και να σε συγκρίνει, δίπλα από τέτοιους καλλιτέχνες;

Δεν μου είναι εύκολο να ξεχωρίσω κάποια έκθεση, γιατί η κάθε μία είχε την δική της επιτυχία και θεματική. Μπορεί κάποιος να τονίσει αυτές δίπλα στον Νταλί και τον Πικάσο με διαφορά, αλλά δεν τις αφήνω να με επισκιάσουν, ούτε να επαναπαυτώ σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός, με όλο το σεβασμό και την τιμή που είχα να είμαι δίπλα σε έργα τους. Για να σου δώσω να καταλάβεις, το ίδιο θεωρώ σημαντική την έκθεση που έκανα για να βοηθήσω το Χαμόγελο του Παιδιού.

Τώρα το να είσαι δημόσιο πρόσωπο δεν νομίζω να το συνηθίσω ποτέ, παρά είμαι ντροπαλός και χαμηλών τόνων. Αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει είναι η ιστορία και η πορεία των έργων μου μέσα στο χρόνο.

7. «Embrace your nightmares» είναι το moto της Nycto και δεν γίνεται να μην σε ρωτήσω. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου; Εμπνέεσαι από αυτόν ή από τους εφιάλτες σου;

Με τους εφιάλτες που βλέπω καθημερινά δεν μου έχει μείνει χώρος για φοβίες. Θυμάμαι με κάθε λεπτομέρεια το κάθε λεπτό. Ίσως μια μέρα να τα αποτυπώσω σε καμβά.

8. Τα έργα σου έχουν έντονο το στοιχείο του σουρεαλισμού. Υπάρχει κάποιο άλλο ρεύμα με το οποίο ακόμα δεν έχεις καταπιαστεί, αλλά θα ήθελες να πειραματιστείς;

Γενικά είμαι πολύ ανοικτός στο να μαθαίνω νέα πράγματα και να δοκιμάζω τεχνικές. Υπάρχουν αρκετά έργα μου, που είναι abstract για παράδειγμα. Μου αρέσουν οι πειραματισμοί που προσφέρουν εξέλιξη στην τεχνική αλλά και στην αντίληψη σου.

In Gollum’s cave

9. Ας μιλήσουμε για την πολυαναμενόμενη έκθεση της Μέσης-γης. Πώς γεννήθηκε η ανάγκη να αποτυπώσεις με τη δική σου ματιά τον κόσμο του Καθηγητή και πόσα χρόνια σε έχει πάρει να την ολοκληρώσεις;

Ως λάτρης του Καθηγητή θεωρώ ότι το όφειλα μια μέρα να κάνω μια έκθεση φόρο τιμής. Μου πήρε σχεδόν τέσσερα χρόνια να ετοιμάσω το πρώτο μέρος, καθώς μετά από τις εκθέσεις που είναι αφιερωμένες στην Μέση-γη, θα συνεχίσω στο ίδιο μοτίβο ώστε να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησα και, γιατί όχι, να μην είμαι μόνος σε αυτό.

10. Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της έκθεσης;

Η ίδια η έκθεση ήταν μια δυσκολία. Τεχνικά έπρεπε να ξεπεράσω τον εαυτό μου και να ξεχάσω ότι ήξερα μέχρι τότε. Και αυτό το διαπίστωσα στα τελευταία έργα που έκανα, κοιτάζοντας εκείνα που ξεκίνησα τέλη του 15. Είδα μεγάλη διαφορά, οπότε όλα όσα είχα κάνει από το 18 και κάτω… τα ξανάκανα! Επίσης άλλος ένας βαθμός δυσκολίας ήταν ο χρόνος, διότι φέτος προέκυψαν αρκετές συμμετοχές και έπρεπε να ταξιδέψω, την ίδια στιγμή που είχα ήδη ανακοινώσει ημερομηνίες για την Μέση-γη. Ομολογώ είναι ότι πιο απολαυστικά κουραστικό και δύσκολο project που έχω κάνει ως τώρα.

11. Υπάρχει κάποιος άλλος συγγραφέας για τον οποίο θα ήθελες να κάνεις το ίδιο στο μέλλον;

Φυσικά. Ο Όμηρος. Ήδη μελετάω τις αναφορές του για ότι έχει να κάνει με την Κέρκυρα, και είναι πάρα πολλές. Θέλω να μεταφέρω όλους αυτούς του μύθους πάνω στον καμβά.

12. Μπορείς να συναντήσεις έναν ζωγράφο, από οποιαδήποτε χρονική περίοδο, και να του κάνεις μία και μόνο ερώτηση. Ποιον επιλέγεις και τι τον ρωτάς;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, τον Da Vinci και η ερώτηση θα πήγαινε κάπως έτσι: «μπορώ να σου κάνω μερικές ερωτήσεις;».

Mordor

13. Πόσο πιστεύεις ότι έχει επηρεάσει το ίντερνετ το σύγχρονο κοινό στο πώς αντιμετωπίζει και αναζητά την Τέχνη;

Θα το θέσω από τη δική μου πλευρά. Αν δεν υπήρχε το ίντερνετ δεν θα είχα κάνει τίποτα απ΄όσα συζητάμε για να ‘μαι ειλικρινής. Το ότι με «ανακάλυψαν» το οφείλω εκεί. Ουσιαστικά θεωρώ ότι έχει βοηθήσει κάθε μορφής τέχνης. Ο κόσμος ανακαλύπτει καθημερινά, νέα πράγματα, μαθαίνει ακόμα περισσότερα γι αυτά που ήδη γνώριζε. Μέσα σε αυτούς είμαι κι εγώ. Μπορεί να υπάρχει το μέτρο σύγκρισης, της επιλογής και της κριτικής. Είναι πλέον αυτονόητο, αρκεί να γίνεται υγιής χρήση του διαδικτύου.

14. Θα ήθελες να δώσεις κάποια συμβουλή στους νέους καλλιτέχνες και να μοιραστείς κάποιο μυστικό επιτυχίας με τους πιο έμπειρους;

Δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Απλά να μην αφήσουν ποτέ κανέναν να εμποδίσει τους στόχους τους. No matter what.

15. Τέλος, αν κάποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί σου πού μπορεί να σε βρει;

Στην σελίδα μου στο Facebook, Spiros Gelekas Art DeSiGn, και στο λογαριασμό μου στο Instagram ή στο etsy.com.

Ευχαριστούμε θερμά τον καλλιτέχνη για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

προτεινουμε επίσης

Η Nyctophilia.gr χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, καθώς και να βελτιώσει την εμπειρία σας στο website. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Αποδοχή Αναλυτικά